1515

Bitcoin-rusningen: Handlas mer än de fem techjättarna – tillsammans

Bitcoin slår inte bara rekord i värdering – volymen i vilken kryptovalutan handlades i december överträffade också de fem största techbolagen. Det visar en ny sammanställning, som understryker fortsatt volatilitet.

Värdet av aktierna i Apple, Amazon, Alphabet, Facebook och Microsoft som bytte hand i december månad nådde inte upp i storleken av bitcoinhandeln.
Värdet av aktierna i Apple, Amazon, Alphabet, Facebook och Microsoft som bytte hand i december månad nådde inte upp i storleken av bitcoinhandeln.

34 000 dollar – så mycket toppade bitcoinkursen på under söndagen den 3 januari. 

Vid den här artikelns publicering på måndagen den 4 januari hade kursen åter sladdat ned under 30 000 dollar.

Ingen överraskning om man får tro Crypto parrot, ett träningsverktyg för kryptohandel.

Historiskt sett har stora volymer i handeln med bitcoin också lett till stora svängningar i kursen, skriver bolaget i sin sammanställning

Och stora volymer har handlats.

Läs mer: Hype på Wall Street – men svenskarna nobbar bitcoin

Enligt sajten var den dagliga omsättningen i bitcoin (i genomsnitt under december månad) 39,1 miljarder dollar.

Som jämförelsen kan sägas att techjättarna Facebook FB 0% Dagens utveckling , Amazon AMZN 0% Dagens utveckling , Apple AAPL 0% Dagens utveckling , Microsoft MSFT 0% Dagens utveckling och Alphabet GOOGL 0% Dagens utveckling (Googles moderbolag) tillsammans handlades för 37,68 miljarder dollar i snitt, samma period.

Det var i december månad som bitcoin för första gången tog sig över 20 000 dollar, vilket beskrivits som en drömgräns ända sedan 2018 då kursen närmade sig den nivån, men aldrig nådde över.

Att en sättning sker efter den senaste tidens rally är förstås inte otänkbart. Men enligt experter som Di Digital talat under den senaste månadens bitcoin-hajp förväntas golvet hela tiden höjas.

”Vi kanske ser en korrigering, men jag tror inte att det sjunker lägre än 15 000 dollar igen”, sa Linus Dunkers, en av Sveriges första bitcoin-traders, dagen bitcoin klev över 20 000 dollar.

Läs mer: Kryptoproffset om rusningen: Så investerar du i bitcoin utan att bli lurad

Läs mer: Bedrägerier och kriminalitet: Undvik fällorna som gett bitcoin sitt dåliga rykte 


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?