1515
Annons

Bitcoin-handeln lyfter Avanza

Nätmäklaren Avanza överträffade analytikernas förväntan med sin delårsrapport och aktien rusar med över 15 procent.

Rikard Josefson
Rikard JosefsonFoto:Jonatan Bylars

En av förklaringarna: ett ökat intresse bland kunderna för kryptovalutor som bitcoin.

Nätmäklaren Avanza var först ut bland börsbolagen med att redovisa bokslutet för fjolåret. Rörelsevinsten sjönk visserligen något, till 114 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2017 jämfört med 117 miljoner kronor samma period året före.

Det var dock betydligt högre än den prognos (95 miljoner kronor) som analytiker gjorde enligt Reuters sammanställning. Intäkterna steg också med elva procent till 274 miljoner kronor, samtidigt som kundtillväxten steg med 42 500 nya kunder — den största ökningen någonsin under ett kvartal.

Läs mer: Explosionsartad ökning av bitcoinhandeln bland privatspararna 

Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning till aktieägarna på 10:50 kronor per aktie.

"Som ett resultat av den starka kundtillväxten och produktlanseringarna under 2017 har vi valt att höja vårt långsiktiga mål för Avanzas andel av nettoinflödet till den svenska sparmarknaden från minst 9 till minst 10 procent", skriver vd:n Rikard Josefson i delårsrapporten.

Läs även: Fortsatt kämpigt för bitcoin 

Courtageintäkterna ökade samtidigt med 15 procent jämfört med tredje kvartalet, mycket tack vare stort intresse bland kunder för kryptovalutor och certifikat baserade på bitcoin och ethereum.

"Handel i certifikat baserade på kryptovalutor stod under fjärde kvartalet för sju procent av courtageintäkterna. Under de första nio månaderna påverkade denna handel courtageintäkterna marginellt", skriver Rikard Josefson.

Rapporten togs också emot med öppna armar av aktiemarknaden. Vid elva-tiden hade Avanzas aktie rusat med över 15 procent.

Läs även: Experterna: Därför rasar kryptovalutorna 


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?