1515

Bitcoin håller på att dela sig – därför ska du bry dig

Nya Bitcoin Cash kan öka kryptovalutans antal transaktioner per sekund flera gånger om. Men vissa ororar sig för konsoliderad makt och hackerattacker. ”Det är en religion som delas i två”, säger forskaren Jonathan Jogenfors.

Av det som tidigare var bitcoin skapades det i dag två valutor: bitcoin (BTC) och Bitcoin Cash (BCC).
Av det som tidigare var bitcoin skapades det i dag två valutor: bitcoin (BTC) och Bitcoin Cash (BCC).

Många ägare av bitcoin kan numera se en helt ny tillgång dyka upp på deras konton.

Kryptovalutan delades nämligen på tisdagen och på många bitcoinbörser dök det då upp en enhet av Bitcoin Cash, eller BCC, för varje bitcoin (BTC) personen ägde.

Alltså har bitcoin numera två grenar som tekniskt sett skiljer sig åt men delar samma transaktionshistorik.

”Det är en religion som delas i två. Båda anser att det är den egna som gäller. Bitcoin Cash uppkom bara för någon vecka sedan”‚ säger Jonathan Jogenfors, doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet som forskar om bland annat blockkedjor.

Bitcoin Cash skiljer sig från traditionella bitcoin i det att blocken som rymmer data om varje transaktion har större lagringskapacitet (8 megabyte i stället för dagens 1 megabyte).

 ”I praktiken kan det öka mängden transaktioner som går att hantera från 3–5 per sekund, som i dag, till 24–40 per sekund”‚ säger Ludvig Öberg, medgrundare av bitcoinbolaget Safello.

Läs mer: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss 

Anhängarna till Bitcoin Cash anser att det är avgörande för valutans framtid att kunna handlas snabbare än vad som är möjligt i dag.

Samtidigt oroar sig vissa i bitcoinvärlden för att den högre kapaciteten kommer att kräva större kraft och därmed större finansiella muskler, vilket de anser riskerar att makten koncentreras i ett fåtal händer.

De programmerare som bryter bitcoin måste också välja vilken av valutorna de vill bryta. En valuta som börjar tappa brytare kan blottas för hackerattacker, säger Ludvig Öberg.

”Det viktigaste är miners då de måste välja sida och om en kedja har för lite hashing-kraft kan det göra den exponerad emot attacker”, säger han.

Läs mer: Bitcoinpriset rusar: ”Ingen är säker på att priset ska vara på den här nivån” 

Bitcoin Cash delar sig från bitcoin för att undvika en uppdatering av bitcoin. Uppdateringen ska på sikt förstora varje bitcoinblock till 2 megabyte och samtidigt förändra hur bitcoindata lagras i nätverket.

Än så länge är nya Bitcoin Cash värt en bråkdel av en bitcoin.

Inför delningen, vid 14.05 på tisdagen, stod terminskontrakt i Bitcoin Cash i 278 dollar. Terminerna förbinder köparen att handla Bitcoin Cash till ett visst pris i framtiden. Vid samma tid stod bitcoin i 2 825 dollar.

Delningen påbörjades kring 14.20 svensk tid och väntades vara färdigställd ungefär en timme senare.

Flera sammanslutningar av bitcoinbrytare, så kallade mining pools, har ännu inte erkänt den nya valutan. Deras bitcoinägare kommer därmed inte att få ta del av Bitcoin Cash i samband med tisdagens delning.


Innehåll från JetshopAnnons

Composable Commerce är svaret på en kundresa i förändring

Den globala e-handeln utvecklas i extrem fart. Medan det öppnar för spännande möjligheter innebär det också en komplex utmaning för många e-handelsaktörer, inte minst eftersom kundens väg genom kundresan tenderar att förändras minst lika fort.

– Det gäller att ständigt vara redo att ställa om för att möta sina kunder på bästa sätt, vare sig det är via sociala medier eller via live-shopping, som exempel på viktiga orderkanaler, säger Rikard Andersson, kommersiell chef Jetshop.

Med nära två decenniers erfarenhet från e-handeln och dess skiftande premisser har SaaS-leverantören Jetshop samlat på sig en mängd värdefulla insikter kring hur branschen utvecklas. Rikard berättar att en viktig lärdom har varit att de som vill ligga i täten vad gäller konkurrenskraft behöver vara genuint nyfikna, våga testa och sedan ta datadrivna beslut.

– Det innebär i högsta grad att våga prova nya system och att ge sin organisation rätt verktyg för att hålla en hög takt. Ett sådant experimentellt tankesätt kräver dock rätt ramverk och flexibla lösningar för att slå väl ut. Då kan man inte fortfarande arbeta utifrån ett one-stop-shop-koncept genom klumpiga legacysystem, konstaterar han. Dessa monoliter saknar den flexibilitet och snabbrörlighet som krävs för att genomföra de förändringar som är nödvändiga för att fortsätta utveckla sin affär i en ständigt föränderligt klimat.

API-baserad arkitektur

Rikard rekommenderar istället att arbeta utifrån en flexibel, API-baserad arkitektur och att satsa på så kallad Composable Commerce. Med detta koncept är aktörer och varumärken inte längre bundna till monolitiska applikationssviter, utan kan arbeta flexibelt och byta ut de delar som inte uppfyller kraven. Detta kan gälla exempelvis funktionalitet kring personalisering, prisoptimering eller kampanj- och lojalitetshantering.

– Composable Commerce handlar om att ge varumärken och återförsäljare flexibiliteten och verktygen för att smidigt utöka sin handelslösning, verksamhet och tillväxt baserat på affärskrav och strategi. Att man kan komponera sin lösning efter just de system som bäst löser många affärskritiska utmaningar och skapar de bästa kundupplevelserna.

Framtidssäkrar verksamheten

Genom att anamma dessa flexibla, fristående moduler i en helhetsstruktur via API:er kan e-handlare implementera sin egen digitala handelsteknologistack och därmed definiera exakt hur frontend-upplevelsen ser ut och hur verksamheten fungerar på backend.

Således lägger verksamheten grunden för den snabbrörlighet som krävs för att man ska kunna leverera innovativa upplevelser i snabbhet och skala och skilja sig i en allt hårdare konkurrens.

– Detta är ett oerhört effektivt sätt att framtidssäkra sin verksamhet. Moderna lösningar består av kraftfulla applikationer som kommunicerar med varandra genom välformulerade API:er. Det gäller därför att bygga sin lösning på en teknisk bas som möjliggör flexibilitet och att man utökar funktionaliteten genom att byta ut enskilda komponenter istället för hela lösningar. Detta är anledningen till att vi byggt Jetshop Commerce som en API- och molnbaserad SaaS-plattform för e-handlare, som alltid körs på senaste versionen med senaste tekniken.

Jetshop Commerce är en helt headless och API-driven lösning, vilket öppnar upp för att skapa design och funktionalitet som är helt anpassade efter kundens behov och önskemål. Tack vare ett vidsträckt ekosystem av partners ger Jetshop därmed sina kunder möjlighet att välja de lösningar som passar bäst i just deras e-handel, lite som att bygga Lego.

– Vi är Nordens största SaaS-företag inom digital handel och det är en position vi har nått genom att vara lyhörda för e-handlarna och deras behov. Det tänker vi fortsätta med; vi vill spela en aktiv roll vad gäller att hjälpa våra kunder att utveckla sina onlineaffärer och nå sina mål, avslutar Rikard.

Läs mer om Jetshops lösningar för e-handel här 

Lär mer om Composable Commerce 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jetshop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?