1515

Billhop tar in 18 miljoner – siktar på storföretag

Betalbolaget Billhop tar in 18 miljoner kronor i nytt kapital. Samtidigt lanserar de en lösning som ska få även storföretag att betala fakturor med kreditkort istället för att sälja dem till factoringbolag.

Billhops grundare och ledning: Roozbeh Charli, Sebastian Andreescu och Erik Malm.
Billhops grundare och ledning: Roozbeh Charli, Sebastian Andreescu och Erik Malm.

Billhop grundades 2011 och har det senaste året börjat få rejäl utväxling. 2014 tog bolaget in 12 miljoner i riskkapital från bland annat Almi Invest. Nu fyller de på kassan med ytterligare 18 Mkr.

”Vi känner att vi har hittat vår position. Vi utökar organisationen och är redo för utlandsexpansion”, säger Sebastian Andreescu, vd för Billhop.

Bland investerarna finns återigen Almi invest men också ett antal privatinvesterare som Per-Otto Hyland, son till Lennart Hyland och tidigare Nordenchef för bankjätten Crédit Suisse.

Billhop har tagit fram en lösning som gör det möjligt för företag att betala fakturor med kreditkort. För bolag med ansträngd likviditet kan det vara en billigare lösning jämfört med att sälja fakturorna till ett factoringbolag. Hittills har fokus legat på små- och medelstora bolag men inom kort ska Billhop också lansera en lösning för storföretag. 

”För stora bolag är vinsten att det ofta är en lång process att få in leverantörer i systemen. Det finns en svans av mindre köp, som en konferens, där möjligheten att betala fakturor utan att behöva ta in dem i systemen skulle underlätta”, Roozbeh Charli, verksamhetschef på Billhop.

Läs mer: Visa investerar i Klarnas USA-konkurrent

För att skapa storföretagslösningen har Billhop inlett ett samarbete med American Express.

”Kunderna får längre kredittid och större kreditutrymme än på ett standardkort och betalningarna integreras direkt med deras vanliga bokföringssystem”, säger Roozbeh Charli.

En viktig anledning till att Billhop får stort stöd av kortföretag är sannolikt att nya regleringar inom kort kommer att göra det svårare för kortföretagen att tjäna pengar på privatkunder. Att utmana factoringbranschen med kreditlinor till företag är därför ett logiskt steg för kortjättarna.

”Medvinden för oss är att en stor del av alla transaktioner mellan företag inte går att betala med kort idag. Det finns ett intresse av att ändra det och därför får vi bra hjälp”, säger Erik Malm.

Läs mer: Billhop siktar på Storbritannien

Billhops lösning finns redan i Sverige men fokus ligger på att bygga en europeisk verksamhet. Nu under våren kommer Billhop att lansera sin lösning i Storbritannien och har anpassat för att snabbt kunna komma ut i fler länder. Det ökade tempot innebär också att bolaget anställt en rad nya personer, däribland Helen von Bahr som tidigare arbetat med att bygga upp betalbolaget Klarnas affär mot små- och medelstora bolag.

”Att vi gjort en lösning för storföretag innebär inte att vi vänder ryggen mot småföretagen. Nu kan vi följa med dem när de växer”, säger Erik Malm. 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?