1515

Bill Gates backar FBI i tvisten med Apple

Microsofts grundare Bill Gates ställer sig på FBI:s sida gällande utlämningen av data från Apple. Han går därmed emot strömmen i Silicon Valley.

Bill Gates ställer sig på FBI:s sida i tvist med Apple.
Bill Gates ställer sig på FBI:s sida i tvist med Apple.Foto:AP

I förra veckan publicerade Apples vd Tim Cook ett öppet brev där han förklarade varför han inte ville hjälpa den amerikanska federala polisen, FBI, att hacka sig in i en av San Bernardino-gärningsmännens Iphone.

”Det vore fel av regeringen att tvinga oss att bygga en bakväg in i våra produkter”, skrev Tim Cook i ett öppet brev.

Läs även: Apple vägrar hacka massmördarens telefon

Nu tar Microsofts grundare Bill Gates sida i grälet mellan polisen och Apple men backar, rätt oväntat, FBI. Han anser att det är rätt av myndigheten att kräva att Silicon Valley samarbetar med polisen när det gäller terrorbrott, rapporterar Financial Times. 

”Det här är ett speciellt fall där polisen ber om tillgång till information. Det är inte som de ber om det generellt,utan i ett speciellt fall,” säger Bill Gates till Financial Times.

Som Di Digital rapporterade i förra veckan har FBI gett Apple order om att hjälpa till med att kringgå säkerhetsprogrammet på gärningsmannen Syed Rizwan Farooks Iphone, som enligt myndigheten innehåller viktig information.

Bill Gates ståndpunkt i frågan är motsatt till många andra i Silicon Valley. Apples Tim Cook har bland annat backats av Googles vd Sundar Pichai som ansåg att det var fel av myndigheten att kräva av företag att möjliggöra intrång i kundens enheter och data.

Även Facebooks grundare Mark Zuckerberg och Edward Snowden har ställt sig bakom Apple i tvisten.

Läs även: Google på Apples sida i krypteringsfråga


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?