1515

Biden får igenom kryptoreglering – intäkterna ska gå till infrastruktur

Senaten i USA säger ja till att införa hårdare regler för kryptotillgångar. Skatteintäkterna ska gå till att bygga ny infrastruktur i landet.

Foto:Stephanie Lecocq

Priset på bitcoin gick först svagt upp efter beskedet men har backat något sedan handeln gick igång i Europa nu på morgonen. Senaste dygnet har bitcoinpriset fallit med 1,7 procent till 45.000 dollar.

”All publicitet är bra publicitet, så att säga. Det skulle kunna vara en förklaring till att priset stiger”, säger Andreas de Blanche, universitetslektor på Högskolan Väst, som undervisar om kryptotillgångar till TT.

Enligt kryptosajten Coindesk innebär dock beskedet ett erkännande av bitcoin och andra kryptotillgångar.

I president Joe Bidens stora infrastrukturplan för vägar och järnvägar finns ett tillägg om hårdare regler för kryptotillgångar. Det förslaget röstades igenom i senaten på tisdagen.

Enligt förslaget måste alla som sysslar med bitcoin, precis som börsmäklare, rapportera sina och sina kunders transaktioner till amerikanska skatteverket, IRS. Då kan verket kräva in skatt på bitcoin-vinster – vinster som bitcoin-spekulanterna inte alltid skriver in i sin deklaration.

Uppgifter runt alla transaktioner för mer än 10 000 dollar, eller drygt 87 000 kronor, måste rapporteras, enligt förslaget.

Den nya regleringen skulle kunna ge intäkter på 28 miljarder dollar under en tioårsperiod, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Enligt förslaget skulle det täcka till exempel broar i landet som behöver ersättas.

Men amerikanska företag som sysslar med bitcoin har protesterat högljutt. Den stora växlingssajtens Coinbases vd Brian Armstrong säger att förslaget är obegripligt. Twitters vd Jack Dorsey, som gillar bitcoin, har sagt att förslaget ökar byråkratin. Det tvingar många att lämna rapporter, även de som kanske bara skriver dataprogram som har med kryptovalutor att göra.

Andreas de Blanche håller med i stora drag.

”Rapporteringskravet i infrastrukturplanen är väldigt brett och till och med omöjligt att uppfylla, rent tekniskt.”

Kritiken hejdade det gigantiska infrastrukturpaketet i senaten. Ett par senatorer försökte ändra i lagförslaget och förtydliga att mäklare ska betyda just mäklare och inte alla andra i branschen. Men de röstades ned.

Nästa steg är att förslaget tas upp i representanthuset där demokraterna visserligen är i majoritet, men där det kan komma många förslag på ändringar.

Om USA tar i hårdare mot bitcoin kanske andra länder följer efter. Att Kina slagit ner på bitcoin och att EU överväger nya regler borde inte hjälpa – men priset på valutan går ändå upp.

Vad är det som händer? Det finns några tänkbara förklaringar. 

Förslaget om hårdare regler är inte klart än. Det måste gå genom representanthuset också. Men om det passerar i någon form kan det kanske bli okej, ändå, tycker Andreas de Blanche.

”Mina studenter skulle uppskatta klarare skatteregler även här Sverige. De flesta som håller på med kryptotillgångar som bitcoin vill faktiskt själva betala skatt och veta vad som gäller.”

Den amerikanska biokedjan AMC Entertainment meddelade dessutom på tisdagen att den som ett av få stora företag tänker börja ta emot bitcoin som betalning, ett tecken på att den blir mer accepterad.

 


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?