1515

Bezos rymdstrid med Musk trappas upp – stämmer Nasa

Elon Musk och hans Space X vann i våras kampen om att få bygga Nasas månlandare. Det gillade inte konkurrenten Jeff Bezos och hans rymdföretag Blue Origin – som nu har stämt USA:s rymdstyrelse Nasa för att ha gynnat Space X.

Elon Musk och Jeff Bezos.
Elon Musk och Jeff Bezos.

I en upphandling i april beslutade Nasa att ge Space X kontrakt för att få bygga USA:s nästa månlandare, ett kontrakt värt motsvarande 25 miljarder kronor.

Då protesterade de andra två företagen som hade lagt bud, Blue Origin och försvarsjätten Dynetics. De ansåg sig förfördelade och Blue Origin skrev i ett uttalande att Nasas gynnande av Space X hotade såväl hela den kommersiella rymdfarten som Nasas månfärd genom att ett företag fick kontroll över hela näringskedjan, från minsta komponent till färdig månlandare.

I juli följde Bezos, som konkurrerar med bland andra Musk om titeln världens rikaste man, upp med ett ovanligt erbjudande ; han sade sig vara beredd att ”överbrygga den brist på medel” Nasa har, så att rymdstyrelsen har råd att skriva kontrakt med två företag i stället för bara ett. Bezos skulle alltså i praktiken bidra till Nasas budget, med minst två miljarder dollar (17 miljarder kronor) närmare bestämt, för att få myndigheten att skriva kontrakt med honom.

Han sade sig erbjuda detta för att han ser det som så viktigt att USA etablerar en permanent närvaro på månen. Men brevet sågs också som ett desperat försök att inte bli frånåkt i den rymdkapplöpning som pågår.

Uppenbart fick Bezos inte gehör, utan har nu alltså trappat upp invändningarna till en stämningsansökan från hans företag. Formuleringarna nu är likartade, syftet ska vara att ”återställa rättvisa förhållanden, skapa konkurrens och försäkra att USA får en säker återkomst till månen”, som Blue Origin skriver.

Nasa hoppas med sitt månprogram Artemis kunna landa människor på månen, däribland den första kvinnan, 2024. En bas där ska sedan i sin tur underlätta bemannade expeditioner till Mars.

På frågan om 2024 låter görbart för Space X har Elon Musk på Twitter svarat ”troligen tidigare”.

Även rent personligen konkurrerar de stormrika männen om platser i rymden. Jeff Bezos blev i slutet av juli den andre miljardären att åka upp med en privatfinansierad rymdfarkost, i hans fall hette den New Shepard.

En vecka före hans rymdresa hade britten Richard Branson med sitt Virgin Galactic åkt på en mindre rymdtur.

Även Elon Musk rapporteras ha lagt handpenning på en resa med konkurrenten Virgin Galactic. Men det är oklart när eller ens om han kommer i väg. Tidigare har Musk sagt att han drömmer om att tillbringa livets höst på Mars – men att han inte vill ge sig av ut i rymden förrän hans företag klarar sig bra utan honom.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?