1515

Betalraketen Trustly ökar vinsten med 150 procent

Det haussade fintechbolaget Trustly gjorde en rekordstor vinst under 2017. I år väntas intäkterna öka med 50 procent, enligt vd:n Oscar Berglund, och landa på drygt 700 miljoner kronor.

Trustlys vd Oscar Berglund.
Trustlys vd Oscar Berglund.

Vid sidan av Izettle och Klarna har Trustly seglat upp som ett av de hetaste bolagen i den svenska fintechsektorn. Nu levererar betaltjänstbolaget fortsatt starka tillväxtsiffror. Omsättningen ökade med nästan 55 procent till cirka 470 miljoner kronor under 2017, enligt det färska bokslutet som Di Digital har tagit del av.

”Vi växer på existerande marknader där vi funnits länge, till exempel i Sverige, liksom på nya marknader i resten av Europa. Betalvolymerna blir större hos våra existerande kunder samtidigt som vi haft ett stabilt tillskott av nya kunder”, säger vd:n Oscar Berglund.

Bolagets tjänst finns i dag på 29 marknader i Europa och låter användarna betala på nätet direkt från sitt bankkonto, vilket gör betal- eller kreditkort överflödiga i processen. Transaktionerna sker inom loppet av några sekunder, även under kvällar och helger.

Bland kunderna finns företag inom e-handel, finansiella tjänster, resor och spel. På kundlistan finns bland andra aktörer som Avanza, Betsson, Boozt, Qliro och Paypal. Som sin ersättning tar Trustly sedan en andel av varje betalning.

Läs mer: Trustly omsätter 300 miljoner: ”Vår pitch till e-handeln är att vi löser Europa” 

Trustly grundades 2008 och var först lönsamt för två år sedan. Nu ökar vinsten med nästan 150 procent, således i betydligt snabbare takt än försäljningen. Rörelseresultatet uppgick till 119 Mkr under 2017, i jämförelse med 48 Mkr året dessförinnan.

”Vi har en skalbar plattform som gör att vi kan hantera större transaktionsvolymer utan att de rörliga kostnaderna ökar lika snabbt. När vi växer förbättras också marginalerna”, säger Oscar Berglund.

Han understryker att Trustly fortsatt kommer fokusera på att växa med svarta siffror på sista raden, tvärtemot en hel del andra aktörer inom svensk fintech. Trustlys rörelsemarginal för fjolåret uppgick till cirka 25 procent, en förbättring från 16 procent under 2016.

På intäktssidan prognostiserar bolaget en tillväxt på runt 50 procent i år, uppger Oscar Berglund, vilket enligt Di Digitals beräkningar skulle ge en omsättning på drygt 700 Mkr för 2018.

Hur länge kommer ni klara av att behålla rådande tillväxttakt?

”Det kommer så klart att bli allt svårare att hålla uppe takten, givet de absoluta talen, så på längre sikt kommer jag inte kunna utlova en sådan tillväxt.”

”Men samtidigt fortsätter den underliggande marknaden för direktbanksbetalningar att växa, särskilt som fler länder är i färd med att införa smarta lösningar för autentisering likt Mobilt Bank-ID här i Sverige. Det ökar användandet av vår typ av tjänst hos konsumenterna”, fortsätter Oscar Berglund.

Den absoluta majoriteten av Trustlys omsättning kommer fortfarande från Nordeuropa. Målet under 2018 är att öka närvaron i övriga Europa, medan en potentiell etablering på jättemarknader i Asien och USA ligger längre fram i tiden.

”Primärt vill vi växa på våra existerande marknader. Det handlar till exempel om Tyskland, där vi just nu gör omfattande investeringar. Vi ser stor potential i Europa och det återstår ännu stora marknadsandelar för oss att ta”, säger Oscar Berglund.

En av Trustlys största konkurrenter är annars hemmahörande i just Tyskland. Det handlar om Sofort, som sedan 2013 ägs av svenska Klarna i vad som uppgavs vara en miljardaffär.

Läs mer: Nordic Capital förvärvar Trustly i storaffär 

I mars kunde Di Digital berätta att riskkapitalbolaget Nordic Capital köpt ungefär 70 procent av aktierna i Trustly, i en affär som enligt Financial Times värderade startupen till drygt 7 miljarder kronor. 

Hittills har Trustly växt organiskt, men med en investeringsvillig storägare och en stark balansräkning i ryggen är Oscar Berglund öppen för att göra ett första förvärv redan under 2018.

”Vi känner inte någon press att vara en del av den konsolideringsvåg som sköljer över betalmarknaden, men är opportunistiska utifall något skulle dyka upp. I första hand ska pengarna i kassan investeras i vidareutveckling av produkten och tekniken, samt i förstärkningar av vår organisation”, säger Oscar Berglund.   

Trustly har i dagsläget runt 200 anställda, men siktar på att utöka personalstyrkan till minst 250 före årsskiftet. Bolaget genomför mer än 3,5 miljoner betalningar med en transaktionsvolym på över 6 miljarder kronor varje månad. Över 3 000 banker runtom i världen är för tillfället anslutna till Trustlys betalnätverk.

Läs mer: Trustlys betalningsvolymer går över 100 miljarder kronor 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?