1515

Betalo rekryterar Trustbuddys ledning

Låneföretaget Trustbuddy stod för en av 2015 års mer spektakulära konkurser. Nu har bolagets ledning, som själva avslöjade problemen, gått vidare till fintech-bolaget Betalo.

Betalos grundare Eli Daniel Keren, vd Stefan Salomonsson och den nyrekryterade teknikchefen Kevin Albrecht som kommer från Trustbuddys tidigare ledning.
Betalos grundare Eli Daniel Keren, vd Stefan Salomonsson och den nyrekryterade teknikchefen Kevin Albrecht som kommer från Trustbuddys tidigare ledning.

Sommaren 2015 värvade det då noterade lånebolaget Trustbuddy en helt ny ledning från Klarna. Fyra nyckelpersoner som tog rollerna som vd, teknikchef, produktchef och operativ chef kom in för att få rätsida på Trustbuddy (NTL). Med det slutade inte alls som det var tänkt.

Topprekryteringarna från Klarna upptäckte snart att något var allvarligt fel med Trustbuddys utlåningssystem. De slog larm och samma höst gick Trustbuddy i konkurs.

Plötsligt stod ett av Sveriges mest välmeriterade fintech-team utan uppdrag. Men nu ett drygt år senare har de hittat ett nytt uppdrag: Betalo (NTL).

Betalo startade 2012 med en tjänst som gör det möjligt att betala räkningar med kort. Grundaren Eli Daniel Keren har dock alltid haft som ambition att bygga en mobilbank med flera olika tjänster.

”Vi är 100 procent fokuserade på att utveckla apparna. Vi vet att det är dit banktjänsterna kommer att flytta och att det är det vi är bra på”, säger han.

Läs mer: Betalo tar in 10 miljoner – får in hockeystjärna som delägare

Tre fjärdedelar av det gamla Trustbuddy-teamet jobbar sedan i höstas på Betalo. Nu lanseras den första produkten från Betalo sen förstärkningen av teamet: En tjänst för utlandsöverföringar.

”På 6 månader har vi byggt produkten och tagit den till marknaden. Utlandsbetalningar i sig är inte unikt men vi har gjort det enkelt, användarvänligt och kostnadseffektivt”, säger Stefan Salomonsson, vd för Betalo.

För en avgift på runt 0,5 procent kan användarna skicka pengar mellan mottagare i alla europeiska länder. Snart planerar de också att utöka till att fungera i USA, Thailand och Sydafrika också.

Det största bolaget på området internationellt är brittiska Transferwise som värderas till över en miljard dollar. Men även i Sverige finns nya utmanare som Örebro-bolaget Transfergalaxy (NTL).

”Transfergalaxy är mer inriktade på länder i tredje världen. Vi håller oss inom banksystemet så vi täcker lite olika geografier”, säger Stefan Salomonsson.

Läs mer: Ska bli ett swish för utlandsbetalningar

”Vi tittar på vart vi som svenskar skickar pengar. Vi har alla som bor längs gränserna i Sverige, svenskar med utomlandsboenden eller med barn som studerar utomlands. Vi riktar oss både till privatpersoner och småföretag”, säger Stefan Salomonsson. 

Kevin Albrecht som är ny teknisk chef för Betalo förklarar att bolaget, till skillnad från en del andra aktörer, inte är ute efter att omkullkasta bankmarknaden.

”Vi tror på samarbete med bankerna. När jag träffade grundarna från Betalo kände jag att det var en perfekt matchning. De har en bra grund som vi kan bygga vidare på med nya finansiella tjänster", säger han.

Betalo omsatte drygt 9 Mkr under 2016 med ett resultat på runt -2,5 Mkr enligt vd:n Stefan Salomonsson. Bolaget har tagit in drygt 20 Mkr i finansiering, bland annat från riskkapitalbolaget NFT Ventures.


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?