1515
Annons

Betalar fakturor med kreditkort – får EQT Ventures som delägare

Svenska Billhop gör att du kan betala fakturor med kreditkort. De senaste åren har fokus legat på att förenkla betalningar mellan bolag. Nu kliver EQT Ventures in som delägare.

”Innovationer för B2B-betalningar har länge varit eftersatt”, säger partnern Ashley Lundström som tar plats i styrelsen.

Billhop grundades 2011 med en lösning för privatpersoner att betala fakturor som elräkningen eller hyran med kreditkort. Privatkunder har även lockats av att kunna samla till exempel Eurobonus- och Amex-poäng genom sina fakturabetalningar.

Sedan dess har affären breddats till att omfatta företagskunder. Idag har Billhop 65.000 kunder på 20 marknader i Europa och en årlig transaktionsvolym på 2,6 miljarder kronor.

Enligt bolaget är marknaden för betalningar mellan bolag, B2B, värd 120.000 miljarder dollar per år. Billhop menar vidare att deras lösning förenklar för kunderna som kan dra nytta av kreditkortsutgivarnas räntefria kreditperiod.

Billhop vill öka möjligheterna för företag att gå över till kortbetalningar. Detta genom att undvika de avgifter och administration som följer med andra betallösningar.   

Billhop tog in 40 miljoner kronor för ett år sedan. Nu har bolaget tagit in 10,5 miljoner euro, motsvarande nästan 110 miljoner kronor. Kapitalrundan leds av EQT Ventures och även den tidigare delägaren Element Ventures deltog.

”Vi har utvecklat en allt starkare marknadsposition under de senaste tolv månaderna och investeringen från EQT Ventures påskyndar vår ambitiösa plan att bli den föredragna betaltjänsten för företag av alla storlekar i Europa”, säger Sebastian Andreescu, vd för Billhop, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Maxar dina Eurobonus- och Amexpoäng – tar in 40 miljoner i nytt kapital

Det nya kapitalet ska användas till att öka resurserna inom utveckling och försäljning för att öka den geografiska expansionen och distributionskanalerna.

”Betalningsbranschen har sett ett ökat utbud av möjligheter inom B2C-betalningar (företag till konsument, reds anm.) och vi ser fram emot att stötta Billhop eftersom de kommer med efterlängtade innovationer för B2B-betalningar (mellan företag reds anm.), något som länge varit eftersatt”, säger Ashley Lundström, partner på EQT Ventures, i ett uttalande.

Billhop omsatte 53 miljoner kronor 2020 med en förlust på 5,6 Mkr.


Innehåll från LitiumAnnons

Ingående undersökning visar på starka trender inom digital B2B-handel

Malin Bodolla, CMO Litium och ansvarig för rapporten Nordic Digital Commerce in B2B 2022.
Malin Bodolla, CMO Litium och ansvarig för rapporten Nordic Digital Commerce in B2B 2022.

Trenden att allt fler företag satsar på ökad digital handel fortsätter. I en undersökning av B2B-företag, som presenterades av Litium 18 maj uppgav över två tredjedelar av de svarande att de har digital försäljning och hela 73 procent av dessa förutspår att den digitala handeln kommer att öka kraftigt de kommande åren. Men vilka utmaningar medför den snabba utvecklingen?

Läs Litiums rapport här 

Det är ingen nyhet att pandemin orsakade kraftiga framsteg inom digitaliseringen av många branscher och verksamheter, och utvecklingen inom digitala handelslösningar är inget undantag. 44 procent av de företag som tillfrågades i Litiums undersökning rapporterade att Covid-19 hade en inverkan på deras beslut att påbörja eller påskynda övergången till digital försäljning. Tydligt är dock att långt ifrån alla har en organisation som är mogen att anamma övergången. 

– Ett exempel är att de som ansvarar för digital försäljning ofta också har andra roller inom organisationen. De kan alltså inte fokusera fullt ut på sitt digitala erbjudande. De företag som vill positionera sig bättre för att uppnå digital mognad och verkligen ta sig framåt i transformationen av den digitala försäljningen är de med en dedikerad resurs för digital handel, ibland kallad e-handelschef, som också har fullt ägarskap av frågan, såväl som mandat och stöd från ledningsgrupp, förklarar Malin Bodolla, Chief Marketing Officer hos Litium. 

Möjlighet till ökad automatisering

Undersökningen visade vidare att den digitala handeln tveklöst kommer att fortsätta öka för köp som passar digitala kanaler, såsom snabba beställningar med produkter kunden känner till, eller återkommande inköp. Här finns möjlighet att driva en utveckling mot ökad automatisering, beroende på produkt och affärsmodell. När det gäller mer komplexa produkter förväntar sig Malin emellertid att det också i framtiden kan behövas personlig kontakt för att guida genom köpprocessen. Hon är dock övertygad om att nästa steg blir att paketera även mer komplexa produkter och tjänster för onlineförsäljning, med hjälp av olika digitala verktyg.

– Alla är överens om att den digitala handeln kommer att fortsätta växa, men det är ännu oklart hur. Komplexa produkter, såsom stora maskiner, lär vi i hög grad fortsätta att köpa ansikte mot ansikte, medan utvecklingen går mot att vi gärna köper reservdelar och service på ett enkelt, digitalt sätt. 

Skalbarhet och tillgänglighet

Litium står i begrepp att addera ytterligare tjänster som underlättar för kunden att hitta det de behöver, när det behöver, så att de kan lösa många olika affärer på en och samma gång. En internationell expansion kan traditionellt vara både tidskrävande och dyr, men med skalbarheten och tillgängligheten hos en modern lösning för digital handel kan man snabbare och enklare nå andra marknader.

Förenklad administration en stor drivkraft

Utvecklingen mot en sömlös internationell handel går helt i linje med den trend som pekar på att B2B-kunder i allt större utsträckning förväntar sig samma upplevelse och valmöjligheter inom B2B-handel, som inom B2C-handel. Litiums undersökning visar nämligen att den största drivkraften för digital försäljning är att förenkla och effektivisera administration och försäljning. Övergripande plattformar för digital handel, som samlar olika typer av affärer på samma plats och erbjuder tillgänglighet 24/7, öppnar för att lättare kunna uppfylla kundernas behov, förbättra sin varumärkesposition och erbjuda snabbare leveranser.

– Kundupplevelsen börjar till och med bli en konkurrensdifferentierande faktor. De företag som har nått den insikten ser längre än till att förbättra organisationens effektivitet och använder kundens resa som ett sätt att stärka relationer och öppna för merförsäljning. Ett bra exempel är det så kallade digitala säljrummet – en plats där B2B-köpare och säljare kan träffas och interagera digitalt för att upprätthålla personliga relationer och samtidigt ge en mer digitaliserad köparresa och en bekvämare upplevelse. 

Kan göra underverk för kundnöjdhet

Sett ur detta perspektiv är det tydligt att digitaliseringen har alla förutsättningar för att leda till ökade kundservicenivåer och kundtillfredsställelse, något som bekräftades av Litiums undersökning. Nästan över hela linjen hade frågorna som rörde kundupplevelsen bättre resultat än förväntat. 

– Slutsatsen är att digital försäljning kan göra underverk för ökad kundnöjdhet, konkurrenskraft och försäljning – på samma gång. B2B-företag som är redo att investera i en digital försäljningsstrategi måste därför inse att detta går långt utöver att implementera en ny teknisk lösning. Det är en organisatorisk förändring och metoder för förändringshantering bör spela en avgörande roll i formuleringen och genomförandet av den nya digitala försäljningsstrategin, avslutar Malin.

Läs Litiums rapport här 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?