1515

Besökarna strömmar in till svenskans coronakarta

Utvecklaren Elin Lütz såg tidigt riskerna med coronavirusets spridning. Hon ville därför skapa en plats att följa utvecklingen på ett tydligt sätt. I dag har hennes ”coronakartan.se” cirka 30 000 besökare per dag.

Elin Lütz är utvecklaren bakom svenska ”coronakartan.se”
Elin Lütz är utvecklaren bakom svenska ”coronakartan.se”Foto:Jenny Hammar

Elin Lütz hade följt Johns Hopkins karta som visar på antalet coronasmittade i världen, men tyckte att det behövdes en liknande tjänst i Sverige. Kravet var att den skulle vara användarvänlig där informationen skulle förmedlas på ett tydligt sätt. 

”Kartan är ett sätt att förmedla statistik utan massa fluff eller överflöd. Den är extremt lätt och neutral och visar exakt vad den ska med tydlig och ren information”, säger Elin Lütz. 

Sedan Folkhälsomyndigheten kom med nya rekommendationer att prioritera provtagningar till personer i behov av vård på sjukhus och personal inom sjuvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19 har förutsättningarna för coronakartan ändrats. 

Läs mer: Så sköter norrmännen plugget hemifrån

”Siffrorna är inte lika höga av rapporterade fall, däremot finns det ju mycket statistik som fortfarande rapporteras som kan visas tydligt, till exempel skillnaden mellan regionerna och förändringen per dag. Det är fortfarande intressant.”

Sidans besökare har kontaktat Elin Lütz med önskemål om nya funktioner, bland annat att hon borde börja samla in data från användare. 

”Jag funderar på det men jag har svårt att se hur man kan göra det på ett säkert sätt.”

Mycket av tiden till projektet går åt till att hitta ursprungskällan till varje nytt fall. Ofta är det regionernas pressmeddelanden som ligger till grund för statistiken. Det är på helgerna som Elin Lütz har tid att utveckla sidan. Samtidigt ligger sidans källkod öppen, så andra utvecklare kan komma med förslag på förbättringar. 

”Det finns en tanke bakom att det ska vara väldigt transparent. Jag tror att det finns stora fördelar att dra nytta av att vara det. Det här är ett open source-projekt så folk får komma med förslag om de vill.” 

Läs mer: Stor guide till effektivt hemmajobb: ”Största hotet är den mentala hälsan”

 


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.   

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps.   

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?