1515
Annons

Beslut om upphandling av elsparkcyklar i sommar

Trafikkontoret har fått i uppdrag att ta fram underlag till en upphandling av elsparkcykeloperatörer – i likhet med Paris och London. Målsättningen är att den ska genomföras under hösten och vara klar till 1 januari 2023. Fram tills dess väntar tillstånd i perioder om sex månader. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

Elscooter-operatörerna var på fredagsförmiddagen kallade till ett möte med Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) och informerades kring de beslut som Stockholms trafiknämnd tog på torsdagen. 

Mycket av det som sades är känt sen tidigare: Det sätts ett maxtak på 12.000 fordon som fördelas jämnt mellan de bolag som ansökt om tillstånd före 31 oktober i år. De bolag som inte efterlever de kriterier som satts upp kommer inte att beviljas ett nytt tillstånd efter 30 juni.

”Det kvarstår fortfarande ett antal frågetecken vad gäller vilka kriterier som ska gälla under tillståndsperioden. Här förväntar vi oss att staden kommer att återkomma med ett förtydligande”, säger Dan Nerén som är policychef i Norden på tyska Tier, som är en av de största elscooter-operatörerna i Stockholm.

Men klart är att staden och elscooter-operatörerna kommer ha återkommande möten under våren, för att stämma av hur de ligger till. Bolag som missköter sig grovt kan stängas av redan innan sommaren.  Efter sommaren kommer de bolag som är godkända att beviljas ett nytt tillstånd i perioder om sex månader fram till dess att en upphandling vinner laga kraft. 

Trafikkontoret fick under torsdagen i uppdrag att utreda en så kallad koncessionsupphandling. Målet är att nämnden i sommar ska kunna ta beslut om att genomföra en sådan under hösten, enligt uppgifter Helldén ska ha gett på mötet.

Den 1 januari 2023 ska enbart de bolag som vunnit upphandlingen ha rätt att bedriva verksamhet i Stockholm.

Trafikkontoret har dessutom fått i uppdrag att utreda om fordon som inte är friflytande elsparkcyklar – som till exempel elcyklar – ska hanteras separat. Tier som i dag är den enda av elsparkcykeloperatörerna som även hyr ut elcyklar välkomnar ett sådant beslut. 

”Rådande regelverk av mikromobilitetstjänster är bristfällig, något som poängterats av nästan samtliga aktörer inom och utom branschen. Med tanke på den framhastade process kring de tillstånd som kommer råda under kommande år i Stockholm, så välkomnar vi en separering av tillståndsprocessen för elcyklar då det möjliggör fler och bättre alternativ till bilen i staden”, säger Dan Nerén.

Trafikkontoret ska utöver ovanstående uppdrag se till att anlägga 100 uppmålade parkeringsplatser för elsparkcyklarna, samt fortsätta ställa ut fler parkeringsställ. 

Läs mer: Stockholms besked till elscooter-bolagen: De som inte sköter sig åker ut


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?