Hoppa till innehållet

Annons

Beslut om upphandling av elsparkcyklar i sommar

Trafikkontoret har fått i uppdrag att ta fram underlag till en upphandling av elsparkcykeloperatörer – i likhet med Paris och London. Målsättningen är att den ska genomföras under hösten och vara klar till 1 januari 2023. Fram tills dess väntar tillstånd i perioder om sex månader. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

Elscooter-operatörerna var på fredagsförmiddagen kallade till ett möte med Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) och informerades kring de beslut som Stockholms trafiknämnd tog på torsdagen. 

Mycket av det som sades är känt sen tidigare: Det sätts ett maxtak på 12.000 fordon som fördelas jämnt mellan de bolag som ansökt om tillstånd före 31 oktober i år. De bolag som inte efterlever de kriterier som satts upp kommer inte att beviljas ett nytt tillstånd efter 30 juni.

”Det kvarstår fortfarande ett antal frågetecken vad gäller vilka kriterier som ska gälla under tillståndsperioden. Här förväntar vi oss att staden kommer att återkomma med ett förtydligande”, säger Dan Nerén som är policychef i Norden på tyska Tier, som är en av de största elscooter-operatörerna i Stockholm.

Men klart är att staden och elscooter-operatörerna kommer ha återkommande möten under våren, för att stämma av hur de ligger till. Bolag som missköter sig grovt kan stängas av redan innan sommaren.  Efter sommaren kommer de bolag som är godkända att beviljas ett nytt tillstånd i perioder om sex månader fram till dess att en upphandling vinner laga kraft. 

Trafikkontoret fick under torsdagen i uppdrag att utreda en så kallad koncessionsupphandling. Målet är att nämnden i sommar ska kunna ta beslut om att genomföra en sådan under hösten, enligt uppgifter Helldén ska ha gett på mötet.

Den 1 januari 2023 ska enbart de bolag som vunnit upphandlingen ha rätt att bedriva verksamhet i Stockholm.

Trafikkontoret har dessutom fått i uppdrag att utreda om fordon som inte är friflytande elsparkcyklar – som till exempel elcyklar – ska hanteras separat. Tier som i dag är den enda av elsparkcykeloperatörerna som även hyr ut elcyklar välkomnar ett sådant beslut. 

”Rådande regelverk av mikromobilitetstjänster är bristfällig, något som poängterats av nästan samtliga aktörer inom och utom branschen. Med tanke på den framhastade process kring de tillstånd som kommer råda under kommande år i Stockholm, så välkomnar vi en separering av tillståndsprocessen för elcyklar då det möjliggör fler och bättre alternativ till bilen i staden”, säger Dan Nerén.

Trafikkontoret ska utöver ovanstående uppdrag se till att anlägga 100 uppmålade parkeringsplatser för elsparkcyklarna, samt fortsätta ställa ut fler parkeringsställ. 

Läs mer: Stockholms besked till elscooter-bolagen: De som inte sköter sig åker ut

Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera