1515

Bekräftat: Ubers vd avgår

Ubers vd Travis Kalanick har meddelat att han avgår som vd för Uber. Beslutet togs efter att flera stora investerare krävts hans avgång.

Travis Kalanick, tar en timeout från jobbet som vd på Uber.
Travis Kalanick, tar en timeout från jobbet som vd på Uber.

Ubers vd Travis Kalanick, som har varit med och byggt upp taxibolaget från grunden, gick under onsdagsmorgonen, svensk tid, ut med att han avgår som vd för bolaget. 

Hans avgång kommer efter månader av kontroverser kring Uber. Enligt uppgifter till New York Times ska fem av Ubers stora investerare krävt att vd:n skulle avgå omedelbart. Investerarna inkluderade en av Ubers största aktieägare, riskkapitalbolaget Benchmark, som har en av sina partner, Bill Gurley, i Ubers styrelse. 

Kraven från investerarna skickades i ett brev till vd:n medan han var i Chicago.

Lyssna på Digitalpodden om kontroverserna kring Uber

Kort efter tidningens publicering av nyheten bekräftade Ubers styrelse att vd:n har avgått. 

”Jag älskar Uber mer än någonting i världen och i detta svåra ögonblick i mitt personliga liv har jag accepterat investerarnas begäran att ta ett steg åt sidan så att Uber kan gå tillbaka till byggandet, snarare än att bli distraherad av en annan kamp”, säger Travis Kalanick i en uttalande till New York Times.

Läs även: ”Hur många smällar klarar Ubers vd?”

I brevet med titeln ”Moving Uber Forward”, som New York Times har tagit del av, skrev investerarna att Kalanick genast måste lämna och att företaget behövde en förändring av ledarskapet. 

Travis Kalanick försökte ta ett halvt steg åt sidan för ett par veckor sedan när han föreslog att han skulle ta tjänsteledigt under en tid. Samtidigt gick bolaget ut med att 20 anställda hade fått gå efter rapporter om bland annat sexuella trakasserier på bolaget.

Läs även: Uber-vd:n tar timeout i samband med utredning

Men de åtgärder som har gjorts för att komma tillrätta med Ubers problem räckte tydligen inte för investerarna. 

Efter flera timmars diskussioner med några av dem, gick Travis Kalanick med på att avgå. Han kommer däremot att sitta kvar i Ubers styrelse.

Läs också: Kommentar: ”Kalanicks timeout räckte inte för Ubers ägare”


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?