1515

Bekräftat: Svenska hörlurssuccén ska säljas eller noteras

Di Digital har tidigare avslöjat att hörlurs- och högtalarbolaget Zound Industries går mot en försäljning eller notering. Nu bekräftar styrelsen att den anlitat rådgivare för att utvärdera förutsättningarna. 

Pernilla Ekman, vd Zound industries.
Pernilla Ekman, vd Zound industries.Foto:Evelina Carborn

Beskedet innebär att Zound utvärderar olika strategiska alternativ, bland annat en försäljning av bolaget eller en ägarspridning och notering på Stockholmsbörsen. Bolaget har anlitat investmentbanken Carnegie som finansiell rådgivare för att undersöka dessa strategiska alternativ, uppges det i ett pressmeddelande.

I januari skrev Di Digital att Zound anlitat Carnegie som en förberedelse inför en kommande börsnotering eller försäljning.

Läs mer: Zounds miljardnotering rycker närmare – så högt värderas bolaget 

Under 2017 omsatte Zound 1,4 miljarder kronor och var lönsamt. 

I oktober 2018 slöt man ett 15-årigt licensavtal med Marshall, en viktig pusselbit i bolagets förberedelser. Varumärket stod enligt uppgifter till Di Digital för närmare 90 procent av bolagets försäljning under 2018.

I utbyte mot licenserna fick Marshall bland annat 5 procent av aktierna i Zound, en post som värderades till 68 miljoner kronor. Uppgörelsen värderade hela Zound till 1,4 miljarder kronor, vilket är samma nivå som under våren 2018.

Men i den privata aktiehandeln värderas Zound högre än så, kan Di Digital avslöja. Där ska aktien under hösten 2018 ha handlats för mellan 220 och 230 kronor, vilket i dag skulle ge ett bolagsvärde på, som högst, 2 miljarder kronor.

Enligt Di Digitals uppgifter önskar sig Zound en värdering på minst 3 miljarder kronor vid en affär. Det är drygt två gånger bolagets omsättning under 2017. Samma år gick Zound med 60 miljoner kronor i vinst.

Zound har under 2018 plågats av en ägarstrid. Den tycks nu vara över. 

Finwire / Di Digital

Läs mer: ”Uppköp av Zound mer troligt än notering” 

Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital.
Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital.

Efter många års ägande är Tommy Jacobson, Telia och de andra redo för en exit i Zound. Börsen är ett alternativ – men ett uppköp av en jätte från Asien eller USA är mer troligt, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?