1515

Bekräftat: Så stor blir EQT:s rekordfond

EQT Ventures tar in 5,3 miljarder kronor i sin första techfond. Summan är ännu högre än det mål som Di Digital avslöjade redan i april.

Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.
Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.

Det var i slutet av april som Di Digital avslöjade att Investors riskkapitalbolag EQT hade säkrat målet om 4,6 miljarder kronor (500 miljoner euro) till dotterbolaget EQT Ventures första fond. Fonden skulle stängas senast den sista maj, enligt uppgift.

Under torsdagen kom bekräftelsen som ett brev på posten:

EQT Ventures tar in 5,25 miljarder kronor (566 miljoner euro) i sin första fond för investeringar i unga, europeiska techbolag. Detta enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Innovation kräver fokus och uthållighet, samt resurser och lagarbete.

Summan är rekordstor för ett svenskt riskkapitalbolag med denna inriktning.

”Det finns en enorm möjlighet för riskkapitalinvesteringar i Europa. Enorma teknikskiften uppstår just nu i mängder av branscher och denna omvälvning sporrar nya, innovativa företag”, säger Thomas von Koch, vd för EQT i ett skriftligt uttalande.

Han får medhåll från Hjalmar Winbladh, grundare och partner på EQT Ventures.

”Innovation är svårt. Och att omvandla det till ett internationellt teknologiföretag är ännu svårare. Det kräver fokus och uthållighet, samt resurser och lagarbete. Detta är något som vår grupp har konkret erfarenhet av, när vi har skapat våra egna startupbolag”, säger han i ett skriftligt uttalande.


Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Kommentar: Så ritar EQT:s miljardsatsning om tech-Sverige


Kapitalet till fonden kommer från en blandning av svenska och utländska investerare. Några av de som nämns av EQT är Fjärde AP-fonden, SEB Pension och Försäkring AB, Harbourvest Partners, Ilmarinen, Finnish Industry Investment, European Investment Fund (EIF) och Vaekstfonden.

Cirka 10 procent av kapitalet kommer från ett nätverk av framstående entreprenörer, enligt pressmeddelandet. Utöver det bidrar nyckelmedarbetare inom EQT Partners med 10 procent av kapitalet, heter det.

En överraskande detalj, som Di Digital avslöjade i slutet av april, är att varken Skandia, Tredje AP-fonden eller Sjätte AP-fonden har investerat i rekordfonden. Dessa tre aktörer är annars viktiga uppbackare av de svenska riskkapitalbolag som investerar i techsektorn. Samtliga avser exempelvis att delta i Northzones kommande fond, som väntas dra in 2,8 miljarder kronor, enligt uppgift till Di Digital.


Hans Otterling och Pär-Jörgen Pärson, general partners på Northzone, och Jessica Nilsson, ansvarig för tillväxtinvesteringar på Northzone. 
Läs mer: Så stor blir Northzones nya rekordfond


Värt att nämna är även att processen har dragit ut på tiden.

Redan i januari i fjol aviserades att EQT Ventures hade fått tre grundare och partners: Wrapp- och Rebtel-grundaren Hjalmar Winbladh, Uber- och Booking.com-veteranen Kees Koolen och Kings tidigare mobilchef Lars Jörnow.

Sedan dess har det varit tyst kring bolaget, delvis eftersom man av juridiska skäl inte får marknadsföra fonden innan den stängs. Ändå har man gjort flera investeringar sedan årsskiftet. 

Di Digital har exempelvis kunnat rapportera om EQT Ventures investeringar i den tyska jämförelsesajten Holidu, den tyska logistiktjänsten Riskmethods och Malmös Min Doktor. EQT Ventures var även med på tåget när den finska mat-appen Wolt tog in 90 Mkr i april i samband med sin Sverigelansering. EQT Ventures partner Kees Koolen satte sig då i Wolts styrelse.


Wolt-gänget. Vd Miki Kuusi står till vänster om skylten med blå Wolt t-shirt.
Läs mer: Ratade uppköp – tar in 90 Mkr från EQT Ventures


EQT bekräftar samtliga dessa investeringar och nämner en femte: i brittiska Oden Technologies, som jobbar med produktionsanalys.

Andra nyckelpersoner i EQT Ventures team är Ted Persson, som bland annat är medgrundare till den digitala byrån Great Works, Marnix van der Ploeg, i dag partner med ansvar för globala lanseringar, samt Andreas Thorstensson, som kring årsskiftet lämnade rollen som teknikchef på fintechbolaget Toborrow och idag är teknikpartner på EQT Ventures.

Vem är vem? EQT Ventures erbjuder vägledning på sin webbplats.

Vem är vem? EQT Ventures erbjuder vägledning på sin webbplats.

Före årsskiftet anslöt även entreprenören Aurore Belfrage, medgrundare på Wrapp. Hon är nu chef över EQT Ventures matchningsverktyg Together, som ska koppla ihop startupbolag med lämpliga ängelinvesterare.

Efter henne klev Ashley Lundström från Bonnier Growth Media ombord som investerare och Henrik Landgren från Spotify blev partner med inriktning mot analys.

Tanken är att EQT Ventures team ska bidra till att utveckla bolag ur en rad olika aspekter samtidigt. Inspiration har hämtats från amerikanska vc-jättar som Google Ventures, Kleiner Perkins och Andreessen Horowitz.

”När vi möter bolag tittar vi inte bara på dem ur ett finansiellt perspektiv. Jag tittar på produktdesign, Andreas tittar på tekniken, Marnix tittar på potentialen för en global lansering, och så vidare. Vi får en mer nyanserad bild före investeringen”, sa Ted Persson till Di Digital i slutet av april.


Rekordår för tech-fonder 2016:

31 januari:
Svenska Creandum slår personligt rekord då man tar in 1,7 miljarder i sin fjärde fond. Creandum har bland annat investerat i Spotify, Wrapp, Tictail och Resolution Games.

3 februari:
Brittisk-schweiziska Index Ventures tar in 4,7 miljarder kronor i sin åttonde fond för tidiga investeringar i Europa, och i viss mån Israel och USA.
Index har tidigare investerat i svenska bolag som King, Rebtel och Skype.

19 mars:
Londonbaserade Atomico rapporteras ha tagit in 6,2 miljarder kronor i en ny rekordfond. Bakom Atomico står bland andra Skypegrundaren Niklas Zennström. Bland bolagets svenska investeringar kan nämnas Klarna, Truecaller, Wrapp och Mapillary.

12 april:
Det amerikanska riskkapitalbolaget Accel tar in 4,1 miljarder kronor till sin fond Accel London V. Pengarna ska användas för investeringar i Israel och Europa. Accel har tidigare investerat i svenska techbolag som Spotify och Avito.

April:
EQT Ventures
uppges stänga sin första fond på 4,6 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande.

Northzone uppges stänga första etappen i sin åttonde fond. Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är med och investerar i fonden som ska innehålla 2,8 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande. Northzone har tidigare investerat i Spotify, Klarna, Tobii och Avito.

26 Maj:
EQT Ventures aviserar att man stängt sin första techfond på den rekordhöga nivån 5,3 miljarder kronor.

Senare i år eller 2017:
Även Verdane Capital uppges samla kapital till en ny miljardfond.

Läs även: Så ska EQT investera sina miljarder


Innehåll från TableauAnnons

Så skapade Deutsche Bank en datastyrd organisation – genom att fokusera på individen

Det krävs bara en person för att skapa förändring, brukar man säga. Samma gäller oftast inom organisationer. De som lyckas bäst med att driva digital förändring och öka dataförståelse internt uppmuntrar individer inom företaget att anamma detta. Med den strategin, kombinerat med rätt plattform för dataanalys kunde Deutsche Bank se märkbara resultat.

Den moderna ledaren förväntas bära många hattar idag. De ska skapa värde, driva hållbarhetsinitiativ och vara digitala aktivister. Men den viktigaste insikten för ledare som vill ligga i framkant inom digital transformation och att arbeta datadrivet är tydlig: I dagens snabbrörliga landskap måste man kunna fatta välgrundade, mer effektiva beslut snabbt. 

– Data hjälper oss att få kontroll över vår organisation och styra den mer agilt. När vi pratar data transformation är det inte bara tillgängligheten som är viktig, utan hur vi konverterar den till insikter som bidrar till beslutsfattande, säger Arif Panjwani, head of client analytics and insights inom corporate treasury services på Deutsche Bank. 

– De flesta förstår att data är en viktig tillgång men fortfarande är det så att allt för få vet hur de ska få ut det faktiska värdet från datat, fyller Fredrik Holmgren, säljchef på Tableau i Norden, i. 

Genomsyrar hela organisationen

Deutsche Bank har en stark datakultur och har tagit fasta på faktumet att de anställda behöver få hjälp att förstå och använda data i sitt dagliga arbete. Denna inställning genomsyrar nu alla delar av beslutsfattandet i hela organisationen – något som genererat imponerande resultat både internt och för bankens kunder. 

– Kunder förväntar sig mer av oss och de vill att vi ska kunna förutspå deras behov och proaktivt bygga nya digitala lösningar, konstaterar Arif Panjwani. 

Bankens interna prediktiva analys-plattform har inte bara hjälpt banktjänstemän och säljavdelningen att göra just detta, utan också gett dem möjlighet att använda information för att kunna förstå vad som händer på kontonivå, och hjälpa till att sätta ihop lösningar som kan underlätta för kunden.

Tre huvudsakliga utmaningar

Trots att det bara krävs en person för att leda förändring inom en organisation så behöver hundratals, ibland tusentals, människor förändra sina arbetssätt för att den övergripande förändringen ska få effekt. 

Så vad behöver ledare inom finanssektorn göra för att uppnå detta? Deutsche Bank hade tre huvudsakliga utmaningar i början av sin transformation: Samla in data och tvätta den, implementera mjukvara för att visualisera datat och skapa en genomgående, datacentrerad kultur. På denna resa behöver man också inkludera användaren. 

– Däri ligger ofta en utmaning. Många börjar på en låg nivå av dataförståelse och det är viktigt att uppmuntra användare att utbilda sig själva och förse dom med bra källor till information så att de kan bli självgående. Dataförståelse innebär att du själv ska kunna tänka kritiskt kring vad du ser, säger Fredrik Holmgren.

”Investera i rätt plattform”

För Deutsche Bank blev skiftet till en mer datastyrd kultur betydligt enklare tack vare dataanalys-mjukvaran som användes. 

– Att investera i rätt plattform är väldigt viktigt när du vill göra analys tillgängligt när som helst, var som helst, avslutar Arif Panjwani. 

Läs mer här  

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?