1515
Annons

Bekräftat: Northzone stänger sin rekordfond

Fyra månader efter Di Digitals avslöjande bekräftar nu Northzone att riskkapitalbolagets rekordfond är stängd.

Tre av Northzones partners: Hans Otterling, Pär-Jörgen Pärson och Jessica Nilsson.
Tre av Northzones partners: Hans Otterling, Pär-Jörgen Pärson och Jessica Nilsson.

I april kunde Di Digital avslöja att det svenska riskkapitalbolaget Northzone, med investeringar i bolag som Klarna och Spotify, var på väg att stänga sin nya fond. Fonden skulle bli rekordstor och uppgavs då hamna på 2,8 miljarder kronor.

Läs även: Så stor blir Northzones nya rekordfond

Några månader senare, och precis i tid för årets upplaga av Sthlm Tech Fest, har fonden nått mållinjen. Den överstiger nu 3 miljarder kronor, uppger Northzone i ett pressmeddelande. 

”Trots en turbulent marknad har detta varit vår snabbaste fundraising någonsin, till följd av ett fantastiskt år som gett rekordavkastning till våra investerare”, säger Hans Otterling, partner på Northzone.

Northzone bekräftar att Skandia och Tredje och Sjätte AP-fonden är med och investerar i tech-potten, vilket Di Digital rapporterade i våras.

Redan nu har Northzone gjort två investeringar ur fonden, i finska fintechbolaget Zervant liksom den spanska e-marknadsplatsen för jobb Cornerjobs.

Läs även: Northzone investerar i finsk fintech

Hans Otterling spår att Northzone kommer att bli mer aktivt inom edtech och tror att Brexit kommer att hetta upp fintechmarknaden i Europa eftersom utträdet ger de internationella storbankerna ett tillfälle att se över hela sina verksamheter. Det säger han till sajten Breakit

Dock avvisar han tanken på en stundande techbubbla.

”Det kan givetvis förekomma felvärderingar, men att det skulle bli en krasch är högst osannolikt. Det finns fortfarande mer investeringsmöjligheter än vad det finns kapital”, säger Hans Otterling till Breakit.

Nyligen blev Hellofresh-grundaren Jessica Nilsson partner i Northzone. Läs mer om hennes resa från startup-grundare till riskkapitalist i Di Digitals intervju.

Läs även: Efter Hellofresh – nu letar Jessica Nilsson efter nästa e-handelsjätte

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera