1515

Bedragarna försökte lura företagsledarna på över 100 miljoner kronor

Bedragare lyckades lura till sig 25 miljoner kronor från it-miljardärerna Markus ”Notch” Persson och Martin Lorentzon, genom att utnyttja ett kryphål mellan Skatteverket och storbankerna. 

Men kuppen kunde ha blivit betydligt större än så, enligt åtalet som nu har väckts vid Stockholms tingsrätt. De misstänkta försökte komma åt ytterligare minst 75 Mkr.

Spotifys grundare Martin Lorentzon och Markus ”Notch” Persson som grundade Mojang, skapare av succéspelet Minecraft.
Spotifys grundare Martin Lorentzon och Markus ”Notch” Persson som grundade Mojang, skapare av succéspelet Minecraft.Foto:TT och press.

En grupp bestående av sju personer åtalas i Stockholms tingsrätt för grovt bedrägeri, samt flera fall av försök till samma brott. Måltavlor har varit en grupp kända svenska miljardärer, däribland Minecraft-grundaren Markus ”Notch” Persson och Spotify-grundaren Martin Lorentzon, vilket DN var först att rapportera. 

Men det är fler som drabbats. En är huvudägare av ett stort svenskt industriföretag, medan ytterligare ett offer är ett dödsbo till en känd entreprenör. 

Totalt genomfördes överföringar till ett värde om ungefär 25 Mkr, men enligt åtalet som Di tagit del av försökte bedragarna lura till sig ytterligare minst 75 Mkr. 

Bedragarna har ansökt om att vara deklarationsombud för personerna hos Skatteverket, med hjälp av målvakter och falska dokument, vilket gett dem tillgång till kontouppgifter. Därefter lyckades bedragarna, utan offrens godkännande, genomföra autogiroöverföringar för miljonbelopp mellan deras bankkonton och olika bulvanföretag. De har även, dock utan framgång, försökt göra uttag från offrens skattekonton hos Skatteverket. Pengarna fördes över till konton i Sverige och utomlands och användes för att köpa guld.

Överföringarna har genomförts från storbanken SEB, som inte velat uttala sig specifikt om händelserna med hänvisning till banksekretessen, men de misstänkta satte även upp nya bankkonton i offrens namn hos andra banker. 

Spotify-grundaren Martin Lorentzon uttrycker förvåning över säkerhetsluckorna i en intervju med Dagens Nyheter.

”Det är konstigt att bankerna inte täpper till ett sådant hål direkt. De har ju vetat om det ett tag, ändå har inget gjorts. Jag får känslan av en kalkylerad risk, att det är så mycket pengar som står på spel. Att det skulle bli för bökigt för användarna om man lade till ett steg till, exempelvis ett krav på bank-id-godkännande”, säger Martin Lorentzon till DN.

Skatteverket har nu infört möjligheten för medborgare att spärra att obehöriga registrerar sig som deklarationsombud, vilket dock måste aktiveras på eget bevåg genom en signering via bank-id på myndighetens hemsida.

Huvudman i härvan är en man i 40-årsåldern som suttit häktad sedan i mars. Under 2018 dömdes han till fyra års fängelse för likande bedrägerier, men frigavs villkorligt våren 2020. Enligt mannens advokat förnekar han brott. De andra misstänkta åtalas för penningtvättsbrott, då de ställt olika konton till förfoganden i syfte att gömma undan pengar från bedrägeriet.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Transparens och kundfokus – Admincontrol lanserar automatiserad webshop

Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.
Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Admincontrol tillhandahåller plattformar och tekniska verktyg för styrelsearbete, due diligence och andra affärskritiska processer. För att göra kundresan ännu smidigare och mer transparent har de nu utvecklat en webshop – för att snabbt och på begäran kunna möta kundens behov.

– I dagens digitala samhälle vill vi kunna bemöta kunden on-demand utefter deras önskemål, säger Feras Ibrahim, affärsutvecklare, Admincontrol.

Admincontrol grundades 2005 i Norge och har idag över 100 medarbetare i Skandinavien, Storbritannien och Nederländerna. I produktportföljen finns bland annat datarum, som är en due diligence-plattform för M&A, kapitalanskaffning och rekonstruktioner. 

– Vid en M&A-process är det otroligt viktigt att ha en säker portal för delning av den konfidentiella information som finns mellan de olika parterna. Datarum är ett tryggt och användarvänligt verktyg för den typen av affärskritiska processer, säger Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Tillgänglighet och transparens i fokus med nya webshopen

Admincontrol belyser vikten av tillgänglighet och transparens inför kunden. Som en naturlig utveckling av detta har de uppdaterat sin webshop till att bli automatiserad, lättnavigerad och med all nödvändig information tillgänglig.

Klicka här för att komma till Admincontrols Webshop 

– Vi hade en teori om att när det finns ett behov av att använda ett datarum behöver processen gå relativt fort. Vi vill väldigt gärna kunna erbjuda kunderna snabb och personlig service, något som möjliggörs med vår nya webshop, säger Mari Nygård.

– Vårt mål är att webshopen likt våra datarum ska vara användarvänlig och enkel att hantera, samtidigt som Datarummen erbjuder den avancerade funktionalitet som krävs vid due diligence-processer, säger Feras Ibrahim.

Inom ett år har den digitala försäljningen gått från 5% till 15 % av den totala försäljningen. 

Siktar på en majoritet digital försäljning

Eftersom M&A-processer kan variera i tid erbjuder Admincontrol en prenumerationsmodell där prisplanen löper månatligt – och prissättningen finns tillgänglig i webbshoppen. 

– I framtiden kommer sannolikt en majoritet av vår försäljning ske via webbshoppen och då vill vi att all information ska finnas där – enkelhet tillsammans med transparens har visat sig vara nyckeln till framgång, avslutar Feras Ibrahim.

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?