Annons

Battlefield-profil investerar i Angry Birds-veteranernas nya spelbolag

Utvecklarna bakom Angry Birds 2 har startat ett eget spelbolag. Nu tar de in nya miljoner från före detta EA-chef för att ta fram fler spel.

Hatrabbits grundare Andreas Chrysovitsanos och Joakim Svärling poserar med den nya delägaren Karl Magnus Troedsson i mitten.
Hatrabbits grundare Andreas Chrysovitsanos och Joakim Svärling poserar med den nya delägaren Karl Magnus Troedsson i mitten.Foto:Jesper Frisk
Merry Snowballs är Hatrabbits första spel.
Merry Snowballs är Hatrabbits första spel.Foto:Pressbild.

Det nystartade spelbolaget Hatrabbit har än så länge bara kommit ut med VR-spelet Merry Snowball men fler spel väntar.

Grundarna Andreas Chrysovitsanos och Joakim Svärling har lång erfarenhet inom spelvärlden där de först sprang in i varandra för 17 år sedan. Sedan dess har de arbetat tillsammans på Dice, EA och även på Rovio, där de tillsammans tog fram den första prototypen av Angry Birds 2. 

”Vi var några av de första att börja på Rovios Stockholmsstudio och hjälpte till att bygga upp den tillsammans med Oskar Burman. Vi hade väldigt mycket kreativ frihet och Angry Birds 2 skapades till stor del på Joakims och mitt initiativ. Men vi har länge haft en dröm att testa våra idéer och vingar på egen hand”, säger Andreas Chrysovitsanos.

Läs även: Rovio släpper nya spelet Angry Birds Evolution 

Bolaget, som under våren varit med i Stings spelinkubator, har nu tagit in 2,5 miljoner kronor från den före detta EA-chefen Karl Magnus Troedsson. Förutom att ha varit en av personerna bakom EA:s succéspel Battlefield har han även 15 års erfarenhet på den svenska spelstudion Dice. 

”En av anledningarna till varför jag har valt att investera är på grund av Andreas och Joakim. När jag lämnade Dice och EA så ville jag jobba med kortare projekt och team som verkligen är agila, både under utvecklingen av spelen men också med hur de driver sitt bolag. Sen har de också fingertoppskänslan för underhållningen som de skapar”, säger Karl Magnus Troedsson.

Det tog oss fyra veckor att utveckla Merry Snowball. Men det är en medveten strategi för hur vi vill arbeta.

När andra spelutvecklare drömmer om att säga upp sig för att flera år på sig för att göra sitt drömspel, så har Andreas Chrysovitsanos och Joakim Svärling andra planer för Hatrabbit. 

De vill släppa många spel, som de utvecklar snabbt.

”“Vi två skapade Merry Snowballs på fyra veckor. Det är en medveten strategi för hur vi vill arbeta. Det handlar om att bygga upp en bred portfölj”, säger Joakim Svärling.

Läs även: Josef Fares nya spel ”A way out” hyllas på spelmässa 

Att ta in externt kapital har länge varit planen och enligt grundarna har de träffat ett flertal investerare det senaste året. Men att ta in en investerare utan spelkunskap var aldrig intressant.

”Det handlar inte bara om pengar. Hade vi satsat på en investerare utan insikt i branschen tror jag att vi ganska snart dragit på oss problem. Vi har jobbat med Karl Magnus under många år och personer med hans erfarenhet växer inte på träd”, säger Joakim Svärling.

Tar man in en investerare som inte förstår spel tror jag att man snabbt kommer att sitta med stora problem.

Med det nya kapitalet hoppas grundarna kunna skala upp bolaget som just nu består av grundarna och utvecklaren Urban Nilsson. Och även om Hatrabbit hittills bara har släppt VR-spel vill de inte se sig som ett VR-bolag.

”För oss ligger fokus på att skapa underhållning, oavsett plattform. Vi är nyfikna på VR men vi hänger inte upp oss på en teknik utan det är idéerna som är intressanta oavsett om det är inom VR, AR eller något annat. För oss är tekniken mer ett verktyg eller en magisk stav om man säger så”, säger Andreas Chrysovitsanos.

Läs även: Pengarna strömmar till spel: ”Några kommer betala dyrt för sina misstag” 

Innehåll från FlexionAnnons

Uppstickaren som revolutionerar spelindustrin

Sedan mobilspelsdoldisen Flexion Mobile börsnoterades på Nasdaq First North 2018 har man ökat sin kvartalsomsättning mer än 30 gånger. Det tack vare bolagets unika affärsidé och patenterade teknologi. Nu satsar Flexion på fortsatt hög tillväxt genom förvärv inom influencer marketing och investeringar i ny distribution och fler spel.

Flexion visar i sitt nyligen redovisade bokslut för 2022 att bolaget klarar av att fortsatt hålla en mycket hög tillväxttakt. Omsättningen ökade med 110 procent jämfört med året innan. Därmed har Flexion under de tre senaste kalenderåren haft en årlig tillväxt på 105 procent, något som mycket få börsbolag klarar av. Vinsten före skatt stannade på motsvarande cirka 22 miljoner kronor, vilket innebär att Flexion har ett positivt kassaflöde. 

Branschen för mobilspel är en av de snabbast växande sektorerna i världen. Flexion verkar globalt på den konjunkturstabila Android-marknaden med en affärsmodell som gör det möjligt för spelutvecklare att tjäna mer pengar på sina spel genom att nå ut till en större publik. 

– Spelutvecklarna kan fokusera på spelutveckling, medan vi tar hand om marknadsföringen av spelen i nya distributionskalaner. Detta tillvägagångssätt gynnar både spelutvecklare och slutanvändare, säger Jens Lauritzson, vd och en av grundarna av Flexion.

Flexions investerare kan dra nytta av den starka utvecklingen på spelmarknaden utan att behöva välja enskilda spelaktier, vilket helt enkelt minskar risken samtidigt som man får del av en snabbväxande marknad.

Förvärv av Audiencly

2022 förvärvades influencer marketing-byrån Audiencly, vilket ger Flexion ytterligare möjligheter att erbjuda spelutvecklare ett bredare stöd för att marknadsföra sina spel – och skapa större synlighet hos nya målgrupper. När det kommer till annonsering ställer dagens ungdomar högre krav på autenticitet än tidigare generationer. Traditionell annonsering, som banners, är helt enkelt inte tillräckligt engagerande eller övertygande.

– Vi tror att influencer marketing är framtiden inom marknadsföring av spel. Förvärvet utökar Flexions kapacitet och gör det möjligt för oss att erbjuda spelutvecklare omfattande marknadsföringstjänster som når framtidens konsumenter. Det tillför ytterligare ett lager av värde till vår affärsmodell, menar Jens Lauritzson.

Hög tillväxttakt framåt

Flexion är ensamma om sin unika distributionstjänst, vilket skapar goda förutsättningar för att upprätthålla en hög tillväxttakt framåt. Den globala marknaden för mobilspel blomstrar och förväntas enligt Statista generera över motsvarande 1 000 miljarder kronor i intäkter år 2023. 

EU:s Digital Markets Act, som trädde i kraft i november 2022, är ytterligare en faktor som sannolikt kommer påverka marknaden till det bättre – både för spelutvecklare och konsumenter. Det innebär nämligen att dominanta plattformar som Google Play och App Store tvingas öppna upp för konkurrenter. 

– Vår modell är att kunna erbjuda spelutvecklare distribution i så många kanaler som möjligt. De nya EU-reglerna innebär en jättemöjlighet att tjäna mer pengar för både spelutvecklare och Flexion, avslutar Jens Lauritzson.

Läs mer här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flexion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera