Annons

Batteriuppstickaren Nilar noteras – värderas till 3,1 miljarder kronor

Den Gävlebaserade batteritillverkaren Nilar planerar notering på Nasdaq First North Premier Growth Market. Erbjudandet till allmänheten och institutioner av nyemitterade aktier beräknas till ett värde på 750 miljoner kronor före emissionskostnader. 

Foto:Photographer: Lars Abom, Lars Abom

Nilar tillverkar nickel-metallhydridbatterier avsedda för olika typer av energilagring. Det kan vara batterier som stärker upp elnäten, som används vid laddstationer för elbilar eller som lagrar el från sol- eller vindkraft i fastigheter.

Bolaget hade tidigare planer på att noteras under första halvåret 2020, men så blev inte fallet. 

Ankarinvesterare är AFA Försäkring, BNP Paribas Energy Transition Fund, Fjärde AP-fonden , Första AP-fonden, Handelsbanken Fonder och Länsförsäkringar Fondförvaltning som tecknar aktier för högst 489 miljoner kronor, baserat på ett marknadsvärde på 3,15 miljarder kronor för bolaget efter erbjudandet. Det är en dubblering från den tidigare värderingen från 2019, som låg på 1,5 miljarder kronor. Då gjorde bolaget en kapitalrunda på 327 Mkr med bland andra Första AP-fonden som ledande investerare. I höstas tog Nilar även ett lån om 490 miljoner kronor från Europeiska investeringsbanken. 

För räkenskapsåret 2019, den senast tillgängliga redovisningen, redovisade Nilar en nettoomsättning på 10,4 Mkr medan rörelseförlusten landade på drygt 221 Mkr. I en intervju med Di Digital i höstas sa Marcus Wigren, vd på Nilar, att bolaget sålde 202 batterisystem under 2019 och för 2020 räknade han med att försäljningen mer än tredubblas jämfört med föregående år.

Läs mer: Svenskt batteribolag tar lån på en halv miljard – siktar mot börsen 

Nilar har sitt huvudkontor i Täby och produktionen sker i anläggningen i Gävle där även forskning och utveckling sker. Med pengarna kommer bolaget utöka produktionslinorna i Gävle, men bolaget planerar även en ny anläggning i Estland. Målet är att 2023 nå en nettoomsättning på minst 1 miljard kronor och en ebitda-marginal om minst 20 procent.

Läs även: Nordens snabbaste raket Polarium siktar mot börsen

Innehåll från ExopenAnnons

Bli datadriven och effektiv med nästa generations FP&A-verktyg

Med över 20 års erfarenhet av Finansiell Planering och Analys (FP&A) har Exopen samlat all sin kunskap samt de senaste trenderna på marknaden och byggt nästa generations FP&A-verktyg. 

En molnbaserad plattform med färdiga systemintegrationer där användaren får allt för verksamhetsstyrning i ett lättanvänt verktyg som effektiviserar budget- och prognosprocessen.

– 3:e generationens FP&A-verktyg använder den senaste teknologin för att erbjuda heltäckande funktionalitet på ett användarvänligt sätt som gör organisationen mer datadriven och effektiv, säger Fredrik Landberg, CEO på Exopen 

I en snabb och föränderlig värld behöver ekonomichefer kunna vara snabbfotade samtidigt som de behöver kunna hantera stora datamängder. Det behöver gå snabbt att ta fram rapporter och insiktsfulla analyser för åtgärd, samt ha förmågan att lägga en ny prognos på ett par timmar när läget plötsligt ändras. Det är här behovet av att effektivisera den finansiella planeringen och analyser kommer in i bilden – vilket nu blivit en konkurrensfördel. 

– Nya generationens verktyg har modern funktionalitet så som scenariohantering, top-down simuleringar, avancerad analys, drivare i flera dimensioner och arbetsflöden som ger stora möjligheter för samarbete för hela organisationen. Dessa verktyg är tillgängliga med snabb och effektiv onboarding och med minimal insats från din organisation, säger Fredrik och fortsätter: 

– Med användarvänlig design kan man enkelt justera sin process och arbetssätt utan dyr konsultation – äkta self-service. 

Första, andra och tredje generationens FP&A-verktyg

Fredrik menar att skillnaden mellan de olika generationerna är väldigt tydlig. 

– Den första generationen FP&A-verktyg var revolutionerade när de först kom, men krävde en extremt stor investering med flera månaders implementation, dyr förvaltning som dessutom också krävde mycket hög teknisk kunskap från användarna, säger han och fortsätter:

– Den andra generationen går att implementera i molnet, men är ej molnbaserade (ej Cloud Native) och kräver ett relativt komplicerat implementationsprojekt. Dessa system kräver liksom första generationens system, hög teknisk kunskap eller dyra konsulter för att modifiera och förvalta lösningen, ofta med begränsad flexibilitet och funktionalitet. Dessutom har de ofta inte öppna interface och kräver därför många konsulttimmar för att få kompatibla med analysverktyg som tex Power BI. 

Den tredje generationen FP&A-verktyg är med användarvänliga gränssnitt och flexibel funktionalitet tillgänglig för företag att arbeta mer effektivt och datadrivet. Fördelen är att dessa verktyg inte kostar i närheten lika mycket samtidigt som de erbjuder öppna interface mot analysverktyg tex Power BI för en komplett Business Intelligence lösning. 

Många drar sig för att byta budgetverktyg 

Fredrik upplever att företag kan dra sig för att byta system då en vanlig missuppfattning är att onboardingprocessen och implementationen av ett nytt system tar lång tid och kraft från organisationen, vilket inte stämmer med tredje generationens verktyg. 

– Vi har lyckats få avancerad funktionalitet tillgänglig på ett användarvänligt sätt och lätt att implementera. Du får ett planeringsverktyg som effektiviserar och skapar en datadriven organisation, avslutar Fredrik. 

Läs mer om Exopen här!  

Mer från Exopen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exopen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera