1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Basade för speljätten – nu ska han få ordning på konkurrenten

Mitt under sommaren gick speljätten Massives tidigare vd David Polfeldt ut genom dörrarna till en ny verklighet som frilansare. Nu står det klart att hans nästa uppdrag blir att bygga upp en spelstudio i Amsterdam.

David Polfeldt startar eget konsultbolag, och skriver på roman.
David Polfeldt startar eget konsultbolag, och skriver på roman.Foto:Patrik Renmark

Efter sjutton år i spelstudion Massive Entertainment och tolv av dem som högsta chef meddelade David Polfeldt sommaren 2021 att han skulle lämna posten och övergå till att bli senior rådgivare för ägarna Ubisoft.

Men först tog han ett halvår tjänstledigt för att skriva på en roman.

Fast ”senior advisor”-rollen blev kortvarig. I mars i år meddelade Polfeldt att han skulle lämna Ubisoft helt vid halvårsskiftet och nu har han istället startat det egna konsultbolaget Flaming Cat. Inom det bolaget har han nu tagit på sig första uppdraget.

Under ett halvår framöver blir arbetsuppgiften att vara ”senior advisor” för holländska spelföretaget Playerunknown Productions som startats av spelprofilen Brendan Greene.

”Brendan är en otroligt charmig och rolig person. Han är ambitiös, drömmer stort och tror att allt är möjligt. Jag har alltid gillat sådana personer oavsett om de heter Martin Walfisz eller James Cameron”, säger David Polfeldt och syftar på Massives grundare och ”Avatar”-skaparen.

”Sedan har Brendan väldigt intressanta idéer som inte är helt vanliga i spelbranschen. Playerunknown jobbar mycket mer med maskininlärning än vad jag är van vid. Så de designar med hjälp av artificiell intelligens. En tredje anledning till att jag tog jobbet är att det finns en tydlig roll där jag känner mig trygg i att jag kan tillföra nytta: i segmentet mellan vision och verklighet.”

I praktiken innebär det att David Polfeldt ska arbeta halvtid under ett halvår med att hjälpa Brendan Greene att få ordning på sin studio och strukturera i deras ambitioner.

Vad ska ditt Flaming Cat göra i övrigt?
”Det finns inget annat jag kan prata om än. Det som känns spännande är att använda den erfarenheten jag har till att hjälpa dem som är i en startup-liknande fas. Jag älskar energin och drömmarna där. Och ofta behöver de hjälp att se till att drömmarna blir av.”

Men han kan inte hjälpa till i Malmös spelbransch just nu. I avgångsavtalet med Ubisoft står det att han inte kan arbeta i Skandinavien de kommande elva månaderna. Åtminstone inte med en typ av jobb som liknar spel-vd-jobbet.

”Jag skulle rent teoretiskt kunna jobba på ett 7-Eleven i Sverige utan att någon har åsikter om det. Så i spelbranschen kommer jag att jobba internationellt den kommande tiden”, säger David Polfeldt.

Hur går det med romanplanerna då?
”Roligt att du minns dem. Jag skrev faktiskt klar tre romaner under min tjänstledighet och håller nu på att arbeta med den tredje tillsammans med min agent då det är den som vi tror mest på.”

Hur skulle du beskriva den?
”Jag rör mig i samma gränsland som jag befunnit mig i spelbranschen. Det har alltså inslag av fantasy och science fiction, men med en absurdism. Romanen handlar om en cyklist som träffar en myskoxe och det visar sig att de båda har hemligheter som de inte vill berätta för varandra. Men snart visar det sig att de är lösningen på varandras problem.”

Hur ser din relation till Massive ut nu?
”Jag är bekväm med mitt beslut, men min stora sorg är att jag inte får se ”Avatar” och ”Star Wars” släppas. Nu hoppas jag ändå att jag bjuds på releasefesten och att jag får spela spelen utan att någon bannar mig. De spelen var väldigt mycket klimax på mina egna ambitioner på Massive. Men jag pratar med min efterträdare Thomas (Andrén) regelbundet och han frågar mig om råd ibland. Så jag känner mig som en avlägsen släkting.”

Läs mer: Svenska spelstudion efter katastrofsläppet: ”Vi kommer tillbaka” 

Meta säkrar 100 miljarder – ska finansiera metaversum

Facebooks moderbolag Meta rapporterade nyligen sitt första intäktstapp på årsbasis någonsin. Nu meddelar bolaget att man tar in 100 miljarder kronor. 

Metas vd Mark Zuckerberg.
Metas vd Mark Zuckerberg.Foto:Francois Mori/AP

Meta Platforms, som står bakom flera sociala nätverkstjänster, meddelar att man har tagit in 10 miljarder dollar, runt 100 miljarder kronor, i bolagets första obligationsförsäljning. Det skriver Reuters.

Kapitalet ska bland annat finansiera satsningen på metaverse men också Facebooks videoformat Reels. Vid utgången av juni hade bolaget cirka 40,5 miljarder dollar i likvida medel. Inför obligationsförsäljningen hade Moodys tilldelat Facebooks moderbolag kreditbetyget A1 med stabila utsikter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera