1515

Barnläkare åtalas för sexualbrott efter undersökningar på Kry

En 29-årig läkare, som jobbat på flera sjukvårdsinrättningar i landet och för den digitala läkartjänsten Kry, åtalas vid Stockholms tingsrätt. Han misstänks för en lång rad sexualbrott mot 52 barn och 18 vuxna.

Läkaren på bilden har ingenting med de misstänkta brotten att göra.
Läkaren på bilden har ingenting med de misstänkta brotten att göra.Foto:pressbild
Krys app. Läkaren på bilden har ingenting med de misstänkta brotten att göra.
Krys app. Läkaren på bilden har ingenting med de misstänkta brotten att göra.Foto:Press.

Brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2017 och i åtalet ingår grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och barnpornografibrott.

De vuxna brottsoffren är föräldrar till en del av barnen.

”De har förmåtts utföra sexuella handlingar på sina barn”, säger åklagaren Ann Lidén på en pressträff.

I åtalet framgår att mannen som läkare på vårdcentraler och sjukhus i Skellefteå, Skövde, Jönköping och Stockholm gjort det han hävdar är "undersökningar" av barnen som inte varit medicinskt motiverade. I vissa fall har han också penetrerat barnen, vilket åklagaren räknar som grov våldtäkt mot barn.

Enligt åklagaren går det att se vissa mönster i mannens agerande. Barn har sökt vård med sin förälder för någon vanlig åkomma, exempelvis halsont, och vid läkarbesöket har mannen påtalat att även underlivet ska kontrolleras. 

”I vissa fall har både föräldrar och barn reagerat och ifrågasatt den här undersökningen, men oftare har man accepterat detta”, säger Ann Lidén.

Hon berättar också att vissa reagerat på mannens beteende – att de tyckt att läkaren agerat barnsligt och insmickrande, men också obehagligt.

Den 29-årige mannen själv nekar till brott, och hävdar att undersökningarna varit nödvändiga. I förhör uppger han också att han inte minns somliga händelser och att han mått psykiskt dåligt.

Läs mer: Barnläkare polisanmäld efter undersökning på Kry 

Vissa av brotten har begåtts via nätläkaren Kry, som tillhandahåller sjukvårdstjänster via en mobilapp. Här hävdar åklagaren att mannen har förmått föräldrar att under läkarundersökningarna filma barnens underliv och anus.

Kry stängde av läkaren i december förra året, när polisanmälan mot honom blev känd, och har också lex Maria-anmält mannen.

Bolaget sparar däremot inte videosamtalen från undersökningarna och kommunikationen är krypterad.

”Det vi kan granska är journalerna. Den reste ingen varningsflagg i det här fallet utan såg standardmässig ut. Sammantaget med föräldrarnas berättelse uppmanade vi dem att polisanmäla”, har Samuel Danofsky, kommunikationsansvarig på Kry, tidigare sagt till Di Digital.

Fredric Wikman är målsägarbiträde för flera av dem offer som drabbats via Kry. Han menar att den tekniska utvecklingen med tjänster som erbjuder vårdkontakter via nätet har "lett till en ny typ av brottslighet".

”Att på det här sättet utnyttja dels det förtroende som läkare i allmänhet har, dels den nya tekniken för att begå sexuella övergrepp, är unikt och oroväckande och väcker även frågor om tjänsteleverantörernas ansvar och bakgrundskontroll”, anser Fredric Wikman.

Samuel Danofsky har tidigare uppgett att Kry gjort allt i sin makt för att förhindra denna typ av brottslighet på sin plattform. 

”Vår rekryteringsprocess är bland den mest gedigna jag har hört talas om. Vi intervjuar läkarna, kontrollerar att de har svensk läkarlegitimation och tar alltid två referenstagningar, varav en från chef. Sedan kollar vi läkarnas ekonomiska situation och gör utdrag från brottsregister. Sedan får alla läkare testjobba och gå vår utbildning. Sedan görs en peer-to-peer-review av en grupp läkare. Därefter fattar vi beslut”, har han tidigare sagt till Di Digital.

Huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt inleds den 20 september. Brotten som 29-åringen anklagas för kan som mest ge upp till 14 års fängelse.

(Di Digital/TT)

Läs mer: Kry tar in en halv miljard – värderingen tripplas 


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?