1515
Annons

Barnebys tar in 37 miljoner - ska växa i USA

Auktionssajten Barnebys tar in motsvarande 37 miljoner kronor och får bland annat it-entreprenören Martin Wattin som ny delägare. Pengarna går till företagets USA-expansion.

Pontus Silfverstolpe, vd för Barnebys.
Pontus Silfverstolpe, vd för Barnebys.Foto:Oskar Omne

Pontus Silfverstolpe lanserade Barnebys 2011 tillsammans med bland andra reklammannen Christopher Barnekow. Auktionssajten samlar utbudet från en rad auktionshus och får intäkter från auktionsföretagen för varje klick. 

Omsättningen har på tre år sjufaldigats till cirka 14 Mkr, till stor del genom inträdet på den brittiska marknaden 2013. Utöver Storbritannien har företaget etablerat sig i Frankrike, Tyskland och Spanien. Och näst på tur står USA, där Barnebys i dag har en anställd. Planen är att där bygga upp en säljstyrka och ha åtta anställda.

”20 procent av våra intäkter kommer från USA”, säger vd:n Christopher Barnekow.

”Det finns en stor potential för sajten där eftersom den amerikanska auktionsmarknaden är så fragmentiserad. Det är då en aggregator är som mest relevant.”

Industrifonden och det spanska riskkapitalbolaget Active Venture Partner, som redan är delägare i Barnebys, går in med nytt kapital för att finansiera lanseringen. Det gör även familjen Wattins riskkapitalbolag Inbox Capital, där Martin Wattin är vd.

Läs mer: Den svenska internetsektorns mäktigaste investerare

Totalt tar Barnebys in motsvarande 37 Mkr i sin tredje investeringsrunda, vilket innebär att bolaget totalt har tagit in strax över 70 Mkr i riskkapital. Till vilken värdering den senaste finansieringsrundan sker vill varken Pontus Silfverstolpe eller Christopher Barnekow berätta. Istället understryker de att grundarna fortfarande äger knappt 50 procent av företaget.

”Vi hade kunnat ta in ännu mer men vi tycker det är lagom med tanke på den värdering bolaget i dag har”, säger Pontus Silfverstolpe, som själv äger cirka 10 procent.

Men än så länge lyser vinsterna med sin frånvaro. Förlusten 2014 landade på 11 Mkr, att jämföra med en förlust på 4 Mkr 2013.

”Vi kommer gå med förlust ytterligare något år. Alla resurser går åt till fortsatt expansion."


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?