1515

Bankutmanaren låter anställda jobba från stranden – två månader om året

Många teknikföretag låter nu sina anställda arbeta från hemmakontoret permanent. Den brittiska bankutmanaren Revolut går ett steg längre – genom att erbjuda sina anställda att tillbringa två månader om året var de vill i världen.

Revoluts grundare Nikolaj Storonskij och strandpromenaden i Los Cristianos på Teneriffa.
Revoluts grundare Nikolaj Storonskij och strandpromenaden i Los Cristianos på Teneriffa.Foto:Di och TT.

En av utmanarna om framtidens bankkunder är det brittiska bolaget Revolut. Bolaget tillhandahåller en app med ett tillhörande betalkort, som laddas på med pengar. De marknadsför sig till exempel med låga växlingsavgifter valutor emellan, analys- och budgetverktyg samt sparfunktioner i appen och handel med kryptovalutor och aktier.

Revolut finansieras av internationella riskkapitalbolag och värderas i dag till runt 55 miljarder kronor på den privata marknaden. Tjänsten finns på 36 olika marknader, främst i Europa där allting började men även i USA, Japan och Australien. 

Bolaget grundades av ryssen Nikolaj Storonskij men har sitt huvudkontor i London. Många stora teknikföretag har i spåren av coronapandemin valt att tillåta mer permanent distansarbete från hemmet, vilket Revolut nu också väljer att göra.

Men man går också ett steg längre. Under två månader varje år kommer bolagets drygt 2 000 anställda ges möjlighet att arbeta utomlands. Initiativet ska implementeras på bred front så fort de nuvarande reserestriktionerna i världen tillåter det.

Personalen kan till exempel välja att tillbringa mer tid i sitt hemland, men också arbeta från en strand på varmare breddgrader. Chiara Baroni, som är kommunikationschef på Revolut i Tyskland, Österrike och Schweiz, har till exempel redan valt att tillfälligt flytta till den spanska ön Teneriffa.

”Pandemin har varit en svår och stressig period för oss alla. Jag är friluftsmänniska som älskar att sporta och vara utomhus, så jag kände mig väldigt instängd i min enrummare i Berlin. Att ha möjligheten att börja dagen med en promenad på stranden och göra yoga nära havet i några veckor, samtidigt som jag såklart följer alla restriktioner, har gjort underverk för mig. Distansarbete i den här miljön har gjort mig mer produktiv och kreativ”, säger hon.

Läs Di:s intervju med Revoluts grundare Nikolaj Storonskij från januari 2021:

Stålbad tog snabbväxande bankappen genom krisen – kan utmana Klarna med krediter


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?