1515

Bankprofilen Lena Apler: ”Kvinnliga VC-partners kan göra en jätteskillnad”

Andelen kvinnliga partners ökar snabbt i riskkapitalbolagen. ”Jag tycker vi har anledning att vara optimistiska”, säger Collector-grundaren och investeraren Lena Apler.

Collector-grundaren och investeraren Lena Apler.
Collector-grundaren och investeraren Lena Apler.

Devisen ”ägande är makt” är en självklarhet för Lena Apler. Som grundare av Collector Bank har hon blivit både förmögen och tongivande inom sin sektor. Hon investerar även i dussintals startupbolag – dels som ordförande för Collector Ventures och dels privat.

Vidare säger hon sig ha ett extra gott öga till bolag grundade av kvinnor – ett påstående hon kan backa upp med flera konkreta exempel. 

Och hon deltar gärna i samtalet, som vid Dagens Industris paneldebatt om kvinnlig representation i näringslivet under Almedalsveckan i början av juli.

”En kvinna gör ingen skillnad”, sa hon från scen.

Hennes poäng: Om man vill åstadkomma förändring måste det finnas lite olika typer av kvinnor i gänget. Är man ensam representant för sitt kön blir det sällan bra. 

”Man får ju en lite splittrad bild när man diskuterar de här frågorna. Just nu går det ju ganska trögt i börsbolgen – i styrelser, ledningsgrupper och sett till andelen vd:ar. Men när det gäller startups och scaleups så tycker jag vi har anledning att vara optimistiska”, säger hon till Di Digital.

Under Almedalsveckan ägnade hon mycket tid åt att sitta i juryn för pitchtävligen Serendipity Challenge vid Techarenan intill DI:s tält.

”En fjärdedel av de som gick till final i Serendipity Challenge i år var kvinnor”, säger hon.

”Jag tycker man ser fler kvinnliga grundare idag. Mycket inom medtech och edtech, inte lika mycket inom fintech kanske. Men det går framåt. Man ser även fler kvinnliga ängelinvesterare och fler kvinnliga VC-partners. Ägande är makt. När man fått smak för det slå släpper man det inte”, slår hon fast.

Varför går så mycket som 84 procent av riskkapitalet till bolag grundade av enbart män? 

”Kvinnor söker ofta mindre belopp! Det är min erfarenhet. Mitt råd är: ta för er! Tänk stort tidigt, och tänk flera år framåt. Man vill inte behöva söka kapital hela tiden medan man bygger ett bolag.”

Di Digitals genomgång visar att andelen kvinnliga partners på VC-bolagen ökar snabbt. Hur ser du på det?

”Det är jätteviktigt! Jag tycker Backing Minds gjorde ett jättestatement när man gick ut och sa att man skulle titta extra mycket på bolag grundade av kvinnor. Kvinnliga VC-partners kan göra en jätteskillnad.”

Kan du ge ett exempel?

”Det finns bland annat en skepsis till skönhetsprodukter bland många manliga investerare. Man kan ofta få känslan av att de tycker att det hela är lite fånigt, det tar det inte på allvar. Då missar man att halva befolkningen lägger mycket tid och pengar på detta. Det går ju betydligt snabbare att bygga ett varumärke och nå kunder inom skönhet än inom exempelvis fintech.”

Läs fler texter från Di Digitals kartläggning: 

Snabb ökning av andelen kvinnliga partners i riskkapitalbolag 

Hon är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist 

 


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?