Annons

Bankjätten har minst fem miljarder till svenska teknikbolag

Lån som komplement till riskkapital är en allt hetare trend. Nu går jätten Silicon Valley Bank in på den svenska marknaden, med målet att låna ut minst fem miljarder kronor under de kommande åren.

Maria Ljungberg leder Silicon Valley Banks svenska satsning.
Maria Ljungberg leder Silicon Valley Banks svenska satsning.

Börsnoterade Silicon Valley Bank grundades för fyrtio år sedan, och räknas som en av USA:s största banker.

2004 klev Silicon Valley in i Storbritannien och har sedan 2012 brittisk banklicens. Därefter har bankens låneverksamhet lanserats på flera håll i Europa, och finns sedan tre år tillbaka i Danmark. 

Den svenska etableringen leds av teknikprofilen Maria Ljungberg, tidigare vd för Propel Capital och med erfarenhet från acceleratorn Sting och investmentbolaget IK. Hennes gedigna erfarenhet inom ekosystemet kommer komma väl till pass.

”Jag har jobbat mycket med att stötta startups och bygga investerarnätverk, och det är det hela Silicon Valley Banks verksamhet bygger på – att stötta och finansiera växande bolag”, säger Maria Ljungberg.

Hon understryker att Silicon Valley Bank inte har banklicens i Sverige och alltså inte kan erbjuda fullfjädrad bankservice som i Storbritannien.

”Vi kommer erbjuda olika typer av finansieringslösningar till bolag inom tekniksektorn och life science. Sedan är ambitionen att vara närvarande och stötta på andra sätt.”

Bolag som kan vara aktuella är de som redan tagit in en så kallad a-runda.

”Typiskt sett är det bolag som har tagit in en institutionell runda med kapital, har intäkter, men behöver inte nödvändigtvis gå med vinst. Där någonstans börjar vi. Vår styrka är att vi har olika produkter utefter att man utvecklas – från startup till noterat tillväxtbolag.”

Läs mer: Annika Falkengren backar lånegivaren – Ark Kapital vill få bolag att avstå riskkapital 

Det finns redan ett antal svenska bolag bland bankens låntagare, och förhoppningen är att de rekommenderar tjänsten vidare.

”Det finns många spännande bolag som befinner sig i ett skede där vi redan i dag kan gå in med finansiering. Men jag tycker även det är viktigt att lära känna bolag i ett tidigare skede, och kunna stötta dem på andra sätt fram till en eventuell finansiering. Vi får även tips från riskkapitalfonderna om passande bolag”, säger Maria Ljungberg. 

Under 2021 satte den svenska startupscenen rekord i riskkapital med 70 miljarder kronor. 2022 är betydligt mer blygsamt.

”Många bolag har ändå rätt välfyllda kassor efter att nyligen ha tagit in kapital, och här kan lån vara ett komplement till riskkapital. Vi ser ett stort behov bland företag att förlänga sin 'runway' och kanske skifta fokus från tillväxt till lönsamhet. Med lån kan man köpa sig tid, och det är även ett sätt för grundarna att skydda sitt ägande genom minskad utspädning.”

Silicon Valley Bank har lånat ut mer än en halv miljard dollar, över fem miljarder kronor, på den nordiska marknaden under de senaste tre åren.

”Det finns ju ingenting som säger att vi inte ska göra det i Sverige, eller mer därtill över de kommande åren. Vi är långsiktiga här, finns det möjligheter så finns det också kapital”, fortsätter Maria Ljungberg.

Innehåll från Synology IncAnnons

Håll er data säker med en hybrid lagringsmodell

Det finns en förutfattad mening om att alla bör migrera sina data till molnet för att helt eliminera all lagring on-premise. Detta kan emellertid innebära enorma risker, inte minst med tanke på de återkommande attacker mot molnleverantörer som inträffat det senaste året. Det innovativa NAS-företaget Synology Inc ser därför allt mer intresse för en hybridmodell.

– Det är smartare, säkrare och snabbare att välja hybridlagring, säger Jeremie Francois på Synology Inc.

De senaste två åren har antalet attacker mot molnleverantörer och -tjänster ökat. De flesta av dessa leverantörer har rigorösa säkerhetslösningar på plats, men detta till trots är RansomCloud och dataintrång tyvärr ett faktum, vilket gör att företag riskerar omfattande förluster. Situationen understryker det stora behovet av att synkronisera och backa upp sin information, även om man väljer molnet som huvudsaklig lagringsmetod. 

– Att lagra data i molnet är flexibelt och effektivt, men är ingen garanti mot ransomware och andra cyberhot. Att ha en backup-lösning mot molnet på plats är både smartare och säkrare – på så vis riskerar du inte att förlora data vid en attack mot molnet, säger Jeremie, som är Business Development Manager på Synology.

Snabb och enkel access

En av de organisationer som tidigt under pandemin insåg vikten av att säkra sina data, var finska högskolan Tampere. Under början av 2020 kämpade högskolan med att anpassa sig till distansarbete och pandemins snabba förändringar; Tampere använde redan tidigare Microsoft 365, men snarare som ett komplement än som primär arbetsmiljö. Det innebar att över 1 000 medarbetare och 18 000 studenter hade filer och dokument i Microsofts moln. 

– Microsoft har förvisso en backup-tjänst, men datan raderas efter 30 dagar om du inte prenumererar på deras premiumtjänster.

Därför vände sig Tampere till Synology. Det erfarna företaget uppfyllde alla kriterier och kunde tillsammans med högskolan skapa en strategi för all datahantering. 

– En avgörande faktor var att vi inte licensierar våra produkter och tjänster. Det är kritiskt för en så stor organisation; förutom de 19 000 aktiva användarkonton vi redan har nämnt, finns ett behov av att kunna bibehålla data från tidigare studenter. Resultatet är att otroliga 70 000 konton behöver skyddas, vilket med en licensbaserad lösning skulle ha blivit en mycket dyr historia.

Helt integrerad med Microsoft 365

Det är framförallt när man vill återskapa filer och e-mail som man märker bristerna hos de flesta back-up-lösningar. Med Synology Active Backup kan varje användare vid Tampere komma åt samtliga filer som tillhör deras egna Microsoftkonto. Portalen integreras helt sömlöst med kontosystemet via Microsoft Cloud. 

– Vi är övertygade om att det är bästa praxis att bidra till att göra dessa arbetsflöden smidigare och enklare, i synnerhet eftersom det hjälper användarna att agera säkrare på lång sikt.

Synkroniserar i realtid

En annan klient som har valt Synologys lösningar är Lonely Leap, ett team av oberoende mediestrateger. Lonely Leap ville skaffa sig kontroll över sin infrastruktur på över 200TB data, för att undvika återkommande kostnader för molnlösningar. Upplägget skulle inkludera alla distansarbetare och frilansare för att säkerställa tillförlitligt och effektivt arbete på distans. Lonely Leap implementerade därför Synology Drive som ryggraden i sin infrastruktur, med målet att både tillhandahålla distansarbetarna möjlighet till filsynkronisering i realtid och trygga säkerhetskopior mellan kontoren i London och Stockholm.  

– Med andra ord: alla som arbetar hemifrån synkroniserar i realtid med centralnoden i Sverige. Denna nod synkroniserar i sin tur med en lokal nod i London, så att datan backas upp på minst tre olika platser. På så vis kan medarbetarna också samarbeta på projekt i realtid.

Modernt, effektivt och pålitligt

Noderna integreras också enkelt med Lonely Leaps existerande LTO och interna bandbibliotek – en fortsatt populär metod för långsiktig arkivering – vilket i sin tur ger ytterligare redundans.

– Synology kunde därmed lösa en komplex situation genom att introducera en modern, effektiv och pålitlig infrastruktur som stöttade distansarbete, samtidigt som den gav ökad säkerhet i och med effektiva back-up-lösningar och trygga säkerhetskopior – till en mycket lägre kostnad. Det är något vi är stolta över, avslutar Jeremie. 

Läs mer om Synologys erbjudande här  

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera