1515

Bambuser köper influerarbolag för 200 miljoner

Videoteknikbolaget Bambuser köper upp svenska Relatable, som omsätter över 100 miljoner kronor på affärsidén att sätta samman annonsörer och influerare med varandra.

Bambusers vd Maryam Ghahremani och Relatables grundare Martin Garbarczyk.
Bambusers vd Maryam Ghahremani och Relatables grundare Martin Garbarczyk.Foto:Press.

Mjukvarubolaget Bambuser BUSER +0,26% Dagens utveckling har firat stora triumfer på First North under det senaste året, aktien har stigit med över 340 procent och bolaget har i dag ett börsvärde kring 4,4 miljarder kronor. I början av året fyllde bolaget på sin kassa med en halv miljard kronor genom en nyemission.

Bolaget har satsat hårt på trenden ”live video shopping”, som uppstod i Kina och innebär att e-handelsbutiker sätter upp interaktiva live-sändningar där tittarna kan ställa frågor och givetvis snabbt och lätt köpa de varor som visas upp i sändningen. 

Nu köper Bambuser upp det svenska ”influencer marketing”-bolaget Relatable för 200 miljoner kronor, där hälften betalas kontant och resterande del i form av nyemitterade aktier. Relatable är en sorts mellanhand när företag vill annonsera hos större influerare, som ofta har från 10 000 till 150 000 följare i sociala medier. 

Under 2019, sitt senast redovisade räkenskapsår, omsatte Relatable 100 Mkr och noterade en vinst om 10 Mkr på sista raden. Bolaget har haft en tillväxttakt runt 50 procent varje år. Jämförelsevis omsatte Bambuser 31 Mkr, en betydligt lägre summa, under helåret 2020.

Sedan starten 2016 har Relatable inte tagit in något externt riskkapital. Bolagets medgrundare Martin Garbarczyk kommer nu bli en del av Bambusers ledningsgrupp och får rollen som ny intäktschef. Han startade bolaget tillsammans med Aron Levin, Stefan Pettersson och Peter Blom.

Relatable har även tagit fram en teknisk plattform som kan skapa kampanjer och en databas som matchar influerare med rätt varumärken baserat på deras räckvidd, stil, engagemang och målgrupp. Efter förvärvet kommer Bambuser och Relatable fortsatt att driva sina tjänster separat, heter det.

Läs mer: Influerarbolagen växer i raketfart – utan externt kapital


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?