1515

Balderton miljardsatsar på köp av medarbetares techaktier

Riskkapitalbolaget Balderton har startat en ny miljardfond för köp av aktier direkt från grundare och tidiga medarbetare. Fonden är en ny möjlighet för alla svenska techgrundare som vill sälja av och starta nytt, menar man.

Laura Connell, investeringsansvarig, och Daniel Waterhouse, partner på Balderton.
Laura Connell, investeringsansvarig, och Daniel Waterhouse, partner på Balderton.Foto:Peter Matthews

Det typiska mönstret är bekant: Ett startupbolag söker kapital på marknaden. Riskkapitalbolagen radar upp sig med olika erbjudanden. De som är mest övertygande får ta del av startupbolagets kommande ”runda”. 

Men mellan de stora finansieringsrundorna pågår ofta en så kallad gråhandel i många snabbväxande startupbolag. På Spotify pågick exempelvis en mycket utvecklad handel av aktier många år innan börsnoteringen.

Nu har det brittiska riskkapitalbolaget Balderton (NTL) tagit in 1,3 miljarder kronor i en ny techfond vid namn Liquidity I. Målet är att köpa aktier direkt från grundare och tidiga medarbetare som tagit del av olika optionsprogram. 

”Vi vill köpa aktier i bolag som är 2-4 år bort från en exit. Typiskt sett rör det sig om bolag som funnits i fem eller fler år och som tagit in minst 20 miljoner dollar (180 miljoner kronor) i kapital. Vi uppskattar att det finns cirka 500 techbolag i Europa som är i rätt tillväxtfas för att vi ska investera i dem på detta vis”, säger Daniel Waterhouse, partner på brittiska Balderton.

Läs mer: Balderton: ”Stockholm har gått om Berlin som startupstad”  

Han och kollegan Laura Connell menar att marknaden för dessa typer av köp är underutvecklad, vilket innebär att det finns pengar att tjäna. Kapitalet till Liquidity I samlades in på mindre än tre månader, från partners och nya investerare i Europa, USA och Asien. 

Genom att köpa in sig i onoterade techbolag på detta vis räknar Balderton med att bli en passiv delägare i 10-15 svenska och europeiska techbolag de kommande åren. Man spår inte att investeringarna resulterar i styrelseplatser. 

Balderton vill dock vara en aktiv partner till både bolagen och säljarna. Ofta köper de ju aktierna från nycklelmedarbetare eller grundare som vill gå vidare och behöver kapital för att starta något nytt. De har i regel inte tid att invänta en börsnotering eller en strukturaffär för att sälja sina andelar.

”Vi erbjuder med än bara likviditet. Balderton har ju rådgivare och ett nätverk med talangfulla personer som kan vara till stor nytta”, förklarar Laura Connell, investeringsansvarig på Balderton.

Både hon och Daniel Waterhouse betonar att svenska techbolag är högintressanta för den nya miljardfonden. Bolaget har redan investerat i många svenska techbolag tidigare och har som mål att en fjärdedel av deras kapital ska investeras i Norden. 

”Sverige är en viktig marknad för oss”, säger Daniel Waterhouse. 

Som exempel nämner han Baldertons investeringar i svenskgrundade musiktechbolag som Kobalt Music, med bas i USA, och Soundtrack Your Brand från Stockholm. Han nämner även it-säkerhetsbolaget Rrecorded Future, med kontor i Göteborg och London, det digitala marknadsföringsbolaget Funnel.IO, med kontor i Stockholm och Boston, samt Stockholmsbasserade Furhat Robotics, ett bolag som sätter ett mänskligt ansikte på AI-tjänster.

Balderton investerar uteslutande i techbolag som grundats i Europa. Storleksmässigt är man i samma liga som Sveriges största venture capital-bolag, EQT Ventures och Northzone. Bara det senaste året har man tagit in närmare 4,5 miljarder kronor (500 miljoner dollar) i riskvilligt kapital till sina olika fonder.


Innehåll från QlikAnnons

Är du på väg mot en data-återvändsgränd?

Den enorma kraften i data är de flesta av oss medvetna om. Men att lyckas använda, kvalitetssäkra och kontextualisera den fortsätter att vara en utmaning för många företag. För att inte fastna i en data-återvändsgränd som leder till färre beslut, minskad innovation och sämre konkurrenskraft behöver hålen i ens data pipeline täppas till.

Används data och analys på rätt sätt kan det driva både förändring och innovation. Moderna data analytics pipelines hjälper till att synliggöra data, hantera den, förstå den och styra den till rätt platser. Brister och hål i den kedjan leder istället till en återvändsgränd som i slutändan gör företag mindre konkurrenskraftiga. 

Snabba beslut

Att använda aktiv intelligens med hjälp av data pipelines är istället den moderna företagsledarens superkraft. Det ger möjlighet att agera baserat på pålitlig, kontextuell data som tillför värde. Men viktigast av allt är att agerandet sker direkt. Företag har inte längre lyxen att kunna låta saker och ting ta tid så dagens moderna data analytics-verktyg, tillsammans med våra egna mänskliga hjärnor som kan tillföra kontext och riskuppfattning, är kritiska för att vi ska kunna fatta beslut i så nära realtid som möjligt. 

– Beslut måste fattas snabbt, innan kontexten har förändrats och tillfället är borta. Om du fångar det ögonblicket finns enorm potential, säger tech-journalisten Martin Veitch som djupdyker i ämnet i Qlik’s Active Intelligence Magazine.

Fastnar i gamla hjulspår

Vad innebär då dessa hål i en data pipeline? Att läcka data eller helt enkelt inte ha rätt data på plats från första början gör att beslut baseras på bristfällig information och viktiga insikter kan missas. Konsekvenserna blir, som Clayton Christensen skrev i The Innovator’s Dilemma, misslyckanden eftersom för många företag fastnar i de hjulspår som först gjorde dom framgångsrika när de egentligen borde ha insett att de var på väg mot en data-återvändsgränd. Data och analys bör istället vara lika dynamiskt som världen de existerar i.

Registrera dig för Data Activation Summit här. Hör mer från ledare i branschen, innovatörer inom data och Qlik®-chefer när de berättar om hur man optimerar varje affärsbeslut med aktiv intelligens – en kontinuerlig intelligens där realtids-data triggar omedelbara actions.

Mer från Qlik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qlik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?