1515

Bakläxa för e-handlare som inte erbjuder ångerrätt

Konsumentverket slår Footway, Stayhard och Hollywood.se på fingrarna. E-handlarna har inte informerat om ångerrätten ordentligt, meddelar myndigheten och kräver bättring.

Synas i sömmarna. Stayhards vd Malin Claesson Hultqvist och Daniel Mülbach, vd och medgrundare på Footway.
Synas i sömmarna. Stayhards vd Malin Claesson Hultqvist och Daniel Mülbach, vd och medgrundare på Footway.Foto:Stayhard, Filip Erlind

Konsumentverket uppmärksammar att e-handelsbolagen Footway, Stayhard och Hollywood.se inte informerar kunderna om ångerrätten i sina nätbutiker. Fullständig och korrekt information om ångerrätten är ett krav enligt distansavtalslagen, skriver man i tillsynsbrev till bolagen.

”Ångerrätten garanterar att kunden kan häva ett köp på nätet inom 14 dagar utan att ge en särskild anledning. Man blir då endast skyldig att betala returfrakten. Detta för att man ska kunna undersöka varan på samma sätt som i en butik”, säger Daniel Gustafsson, jurist på Konsumentverket med ansvar för tillsynsärendet i frågan.

Ett exempel är att reaprodukter ibland inte ingår

I många fall blandas ångerrätten ihop med returrätten, som ofta är generös bland de stora nätbutikerna.

Varför räcker det inte med returrätten?

”Den sker ju på företagets villkor och behöver inte nödvändigtvis vara i linje med lagens krav. Ett exempel är att reaprodukter ibland inte ingår”, säger Daniel Gustafsson.

Läs mer: Footway vänder till vinst

I nuläget ska Konsumentverkets tillsynsbrev ses som ett slag på fingrarna.

”Än så länge är detta bara en tillsägelse. Kommer vi inte överens kan vi vidta rättsliga åtgärder”, säger Daniel Gustafsson.

På Footway lovar man att följa lagen i fortsättningen.

”Vi har fått ett påpekande och rättar oss efter det. Vi ska uppdatera informationen enligt Konsumentverkets direktiv”, säger Cilla Holmström Jutell, projektledare på Footway.

Läs mer: Hon tar över vd-posten på Gasellbolaget Stayhard

Hon påpekar även att Footways kunder har 180 dagars öppet köp och fri returfrakt.

Di Digital har utan framgång sökt Stayhards vd Malin Claesson Hultqvist. Stayhards ägare Ellos Group låter dock hälsa att de gått igenom konsumentverkets synpunkter och ”inlett processen för att förtydliga informationen kring sina ångerrätten”. 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?