1515

Babyshop tar in 165 miljoner – värderingen skjuter över miljarden

Med 165 miljoner i nytt kapital ska Babyshop expandera och ta sig an USA och Asien. I ryggen har man nya investerare och en värdering som spränger miljardvallen.

Marcus Tagesson och Linn Tagesson har grundat e-handlaren Babyshop.
Marcus Tagesson och Linn Tagesson har grundat e-handlaren Babyshop.Foto:Press.

E-handlaren Babyshop (NTL), som säljer barnmode på nätet, tar in en rejäl investering på 165 miljoner kronor när bolaget stänger sin senaste runda. 

”Vi tar in nytt kapital eftersom vi ser en fortsatt stark tillväxt och vi vill ta möjligheten att bli den ledande e-handlaren inom Norden”, säger bolagets grundare och vd Marcus Tagesson.

Vilka investerarna är vill Marcus Tagesson inte berätta. Men enligt uppgift till Di Digital är Beijer Ventures och finansprofilen Svante Elfving via hans bolag Graffe Holding de ledande investerarna i rundan. Dessutom ska befintliga ägare varit med och gått in med kapital.

De nya 165 miljonerna ska gå till att skala upp bolagets lager och för att utöka personalstyrkan på huvudkontoret i Sverige. Även kontoren i London och Oslo ska utökas.

”Vi flyttar in i nytt lager där vi går från 21 000 kvadratmeter till 45 000 kvadratmeter. Där har vi även investeringar att göra med automatiseringar. Vi kommer även utöka organisationen. Det handlar om marknad, inköp och på de bitar som handlar om kundservice”, säger Marcus Tagesson.

I och med investeringen värderas nu bolaget till 1,6 miljarder kronor, ett rejält kliv över den tidigare värderingen på drygt 1 miljard.

Förutom Norden är även Storbritannien, USA och Asien viktiga marknader för Babyshop. 

”Vi ser en stor potential i att växa utanför Norden. Därför gör vi en hel del satsningar på kunden, logistik och utbud”, säger Marcus Tagesson.

Under förra året omsatte bolaget 835 Mkr. Man passade också på att förvärva konkurrenten Lekmer av Qliro Group för 90 Mkr. 

Läs mer: Lekande lätt för e-handlaren Babyshop – kryper mot miljarden 

Köpet av Lekmer adderat med en ökad organisk tillväxt gör att Marcus Tagesson beräknar att bolaget kommer omsätta över miljarden och därmed också närma sig att gå plus minus noll. 

”Nu är vi redo för expansion. Det handlar om att vi vill dra nytta av rådande momentum på marknaden. Vi tycker att vi har det starkaste erbjudandet i Norden och det efterfrågas av kunderna”, säger han.


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?