1515
Annons

Axis-bröderna: "Behövs ett paradigmskifte i skolan"

Allt tyngre investerare hittar till utbildningssektorn. En doldis är bolaget Gullspång invest som med en kassa på miljarder valt ut skolan som ett fokusområde. 

Erik, Magnus och Gustaf Brandberg styr tillsammans Gullspång Invest.
Erik, Magnus och Gustaf Brandberg styr tillsammans Gullspång Invest.

Investmentbolaget Kinnevik är ett av de bolag som meddelat att edtech, digitala utbildningsverktyg, är i fokus för deras framtida investeringar.

Ett annat bolag som visserligen är mindre känt men som kommit längre är Gullspång Invest. Gullspång Invest styrs av familjen Brandberg som tidigare var storägare i kamerabolaget Axis. I och med att Axis köptes av Canon i fjol fick familjen Brandberg loss 3,4 miljarder kronor. Det har gjort att den tidigare ganska småskaliga investeringsverksamheten nu byggts ut.

”Vi har en lång placeringshorisont och har inriktat oss på branscher där vi ser stora utmaningar och stora möjligheter. Vi är alla civilingenjörer och tycker det är roligt med ny teknik”, säger Erik Brandberg som tillsammans med sina bröder Magnus och Gustaf sköter Gullspångs investeringsverksamhet. 

Gullspång har investerat i en rad olika sektorer som bitcoinbolaget KNC Miner, matkasseföretaget Mat.se och havremjölkstillverkaren Oatly. Men ett fokusområde är utbildning där Gullspång hittills investerat i tre bolag: Edqu, Schoolsoft och My Academy.

Alla människor på hela jordklotet har ett behov av att lära sig saker.

”Man brukar säga om Spotify att de har hela världen som marknad eftersom alla lyssnar på musik. Det är samma sak med utbildning, alla människor på hela jordklotet har ett behov av att lära sig saker”, säger Gustaf Brandberg. 

Läs mer: Axismiljardärer investerar i My Academy.

Bolaget Edqu som Gullspång investerat i gör digitala tester som gör att en lärare kan följa elevers utveckling kontinuerligt och se förändringar över tid. Att den typen av teknik kan förändra skolan i grunden är Erik och Gustaf Brandberg övertygade om.

”I dag segmenterar man klasser beroende på var du bor och hur gammal du är, inte efter vad eleverna kan. Med bra mätverktyg skulle man kunna ha en skola där alla började samtidigt och sen lärde sig i sin egen takt”, säger Erik Brandberg.

”Det skolsystem som vi har i dag är byggt i mitten av 1800-talet och anpassat för att tillgodose de stora industrierna med arbetskraft. Det finns ett behov av ett paradigmskifte och nu finns också möjligheten att göra det”, säger Gustaf Brandberg.

Den snabba förändringstakten i yrkeslivet kommer också få marknaden för utbildning att växa tror de.

”Det finns ett tydligt behov av livslångt lärande, att lära och lära om.  De yrken som mina döttrar kommer att ha finns kanske inte ännu”, säger Erik Brandberg.

Läs mer: Startup-bolagen som ska göra skolan bättre

Gullspång Invests investeringar har hittills varit i bolag inriktade främst på den svenska skolan. Detta trots att det inte är där de ser utbildningssektorns riktigt stora möjligheter.

”Den största potentialen finns inom områden som språk. Att lära ut engelska är en uppenbar jättemarknad. Med vi tittar på pris och risk när vi investerar och det är inte superintressant att behöva konkurrera med Google”, säger Gustaf Brandberg.

Investeringarna i den svenska edtech-sektorn är fortfarande blygsamma jämfört med andra branscher som spel eller finans.

”Jag hoppas att det ska ta fart. När det gäller lärande utanför skolan så kommer det hända, men i bolag som riktar sig mot skolan är det mer osäkert”, säger Erik Brandberg.

Läs mer: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?