1515

Axfood startar nätapotek – utmanar Apotea

Livsmedelsjätten Axfood ger sig in på apoteksmarknaden på nätet. Axel Johnsons investmentbolag Novax och entreprenörerna bakom Lenson står bakom. ”Vi vill kunna erbjuda våra kunder receptbelagda läkemedel”, säger Axfoods vd Klas Balkow.

Klas Balkow är vd för Axfood.
Klas Balkow är vd för Axfood.Bild:Amanda Lindgren

Det är via ett nystartat bolag med namnet Hubia som Axfood ger sin in på den heta marknaden för apotek på nätet.

Axfoods ägarandel är 28 procent och de andra delägarna är Novax, som är Axfoodägaren Axel Johnson-gruppens investmentbolag, samt entreprenörerna Kim Persson, Johan Bergenheim och Henrik Patzer.

De två förstnämnda entreprenörerna har varit inne på ett närliggande område tidigare då de var grundare av kontaktlinsbolaget Lenson, som såldes till ett brittiskt bolag för fem år sedan.

”Det är på ett väldigt tidigt stadium men vi börjar rekrytera nu och därför vill vi gå ut med det här och vara tydliga med vart vi är på väg. Det är en helt ny uppstart vilket är spännande med tanke på att vi gör det tillsammans med Novax och bra grundare. För vår del är tanken att över tid kunna erbjuda våra kunder receptbelagda läkemedel”, säger Axfoods vd Klas Balkow.

Vi äger 28 procent

Hur mycket investerar ni?

”Det är något vi håller för oss själva nu. Vi äger 28 procent och det är ingen jätteinvestering i det initiala skedet. Det är i en uppbyggnadsfas”, säger Klas Balkow som menar att det ligger i sakens natur att på sikt ge de egna kedjorna Hemköp och Willys möjlighet att sälja receptbelagda läkemedel över nätet.

Läs mer: Sverige har 14 miljardbolag inom techsektorn – här är hela listan

”Det är en marknad som växer starkt på nätet och för vår del vill vi kunna erbjuda de här produkterna.”

Totalt omsätter den svenska apoteksmarknaden omkring 40 miljarder kronor, med e-handeln som snabbast växande kanal.

Den klara marknadsledaren i Sverige är Apotea, som i våras värderades till 2,4 miljarder kronor i samband med att finansmannen Sven Hagströmers investmentbolag Creades köpte in sig i bolaget. Apotea väntar sig nå en omsättning på 1,4 miljarder kronor i år.

Läs mer: Sven Hagströmer storköper i Apotea

”Apoteksmarknaden är enorm och e-handeln har bara börjat få fäste. Med Axfoods och Novax stöd har vi förutsättningar att bygga ett riktigt bra nätapotek.”, säger Kim Persson som är vd för Hubia.

Hubia, som sannolikt inte blir namnet på nätapoteket när det lanserats, tar därmed upp kampen med Apotea som tagit en stark position i segmentet.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?