Solkompaniet grundades för drygt 20 år sedan av två studenter. I samband med tillväxten i branschen har Solkompaniets omsättning ökat kraftigt sedan 2018. Under fjolåret omsatte bolaget drygt 440 miljoner kronor, ett lyft på ungefär 160 miljoner kronor, och siktar på miljarden i år.
”Det här en god tillväxtresa, men det är ändå bara början”, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.
Han konstaterar vidare att solcellsproduktionen motsvarade drygt 1 procent av Sveriges totala elproduktion i fjol:
”I år är det mycket möjligt att branschen adderar en till procent, vilket innebär att vi bara på det här året kan öka produktionen med lika mycket som vi gjort tidigare år sammanlagt, säger han, och spår att solel ska ”stå för minst 10 procent av Sveriges elproduktion 2030.”
Men det är inte förrän den andra delen av 2010-talet som verksamheten fått ett ordentligt lyft, berättar vd:n Axel Alm:
”I den andra delen 2010-talet började bolaget handla med solenergibolagen och bygga energiparker tillsammans med dem. Sedan 2017 och framåt så växer branschen ordentligt, och 2018 började man jobba enbart med B2B (affärer mellan bolag, reds anm.) och lade ned verksamheten mot privata boenden.”
Bolagets vd menar att branschen spår att utbyggnaden av solelsparker kommer att ta fart ordentligt de kommande åren.
”Vi har nu utvecklat affärsområdet 'markutveckling' för framtida solparker. Tillväxttakten är högre än för något annat energislag och Energimyndigheten förutspår i sin kortsiktsprognos nära en fyrdubbling under perioden 2020–2024”, säger Axel Alm.
Solkompaniet har nyligen tagit in 184 miljoner kronor, varav 14 miljoner kronor i en första omgång som registrerats av Bolagsverket via databastjänsten Eivora som då värderade bolaget till 730 Mkr. Enligt Axel Alm innebär transaktionen att Axel Johnsons investeringsbolag Axsol nu är majoritetsägare i bolaget.
”Genom kapitalförstärkningen kan Solkompaniet ytterligare accelerera sin projektutveckling av stora solelparker. Projektutvecklingen lägger grunden för kommande årens solelmarknad och vi har bestämt oss för att vara marknadsledande i det här segmentet.”
Vd:n tillägger också att bolagets första optionsprogram gick ut vid årsskiftet, varvid drygt 30 medarbetare blev delägare:
”Medarbetarna är vår viktigaste resurs och vi vill att de ska vara delaktiga i bolagets framgångar. Därför startades under 2021 ett nytt optionsprogram, vilket resulterade i att ungefär hälften av företagets 190 anställda investerat i teckningsoptioner.”