1515
Annons

Axel Johnsons solinvestering siktar mot miljarden

Energikrisen och omställningen till förnybar produktion sporrar utbyggnaden av solelsparker. Solkompaniet tar nu in nytt kapital från Axel Johnson-gruppen. 

”Vi kommer att växa över miljarden i år, och under det kommande årtiondet kommer investeringarna i solel att uppgå till drygt 100 miljarder kronor i Sverige”, säger Solkompaniets vd Axel Alm till Di.

Axel Alm, vd för Solkompaniet.
Axel Alm, vd för Solkompaniet.Foto:Magnus Grimstedt, Press.

Solkompaniet grundades för drygt 20 år sedan av två studenter. I samband med tillväxten i branschen har Solkompaniets omsättning ökat kraftigt sedan 2018. Under fjolåret omsatte bolaget drygt 440 miljoner kronor, ett lyft på ungefär 160 miljoner kronor, och siktar på miljarden i år. 

”Det här en god tillväxtresa, men det är ändå bara början”, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet. 

Han konstaterar vidare att solcellsproduktionen motsvarade drygt 1 procent av Sveriges totala elproduktion i fjol: 

”I år är det mycket möjligt att branschen adderar en till procent, vilket innebär att vi bara på det här året kan öka produktionen med lika mycket som vi gjort tidigare år sammanlagt, säger han, och spår att solel ska ”stå för minst 10 procent av Sveriges elproduktion 2030.” 

Men det är inte förrän den andra delen av 2010-talet som verksamheten fått ett ordentligt lyft, berättar vd:n Axel Alm: 

”I den andra delen 2010-talet började bolaget handla med solenergibolagen och bygga energiparker tillsammans med dem. Sedan 2017 och framåt så växer branschen ordentligt, och 2018 började man jobba enbart med B2B (affärer mellan bolag, reds anm.) och lade ned verksamheten mot privata boenden.”

Bolagets vd menar att branschen spår att utbyggnaden av solelsparker kommer att ta fart ordentligt de kommande åren.  

”Vi har nu utvecklat affärsområdet 'markutveckling' för framtida solparker. Tillväxttakten är högre än för något annat energislag och Energimyndigheten förutspår i sin kortsiktsprognos nära en fyrdubbling under perioden 2020–2024”, säger Axel Alm.

Solkompaniet har nyligen tagit in 184 miljoner kronor, varav 14 miljoner kronor i en första omgång som registrerats av Bolagsverket via databastjänsten Eivora som då värderade bolaget till 730 Mkr. Enligt Axel Alm innebär transaktionen att Axel Johnsons investeringsbolag Axsol nu är majoritetsägare i bolaget.

”Genom kapitalförstärkningen kan Solkompaniet ytterligare accelerera sin projektutveckling av stora solelparker. Projektutvecklingen lägger grunden för kommande årens solelmarknad och vi har bestämt oss för att vara marknadsledande i det här segmentet.”  

Vd:n tillägger också att bolagets första optionsprogram gick ut vid årsskiftet, varvid drygt 30 medarbetare blev delägare:

”Medarbetarna är vår viktigaste resurs och vi vill att de ska vara delaktiga i bolagets framgångar. Därför startades under 2021 ett nytt optionsprogram, vilket resulterade i att ungefär hälften av företagets 190 anställda investerat i teckningsoptioner.” 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?