1515
Annons

Awake lanserar flygande elbräda

Wakeboardbolaget Awake gör som seglingsvärlden och Candela och ger sig upp på bärplan. Det med den nya modellen Awake Vinga. 

Awake har sedan tidigare tre modeller i portföljen, som nu utvidgas med Awake Vinga, en så kallad ”foilande” modell vilket innebär att den går upp på bärplan och svävar ovanför vattenytan.

Produkten släpps för försäljning redan i dag och de första brädorna kommer landa hos kunderna till sommaren. Utvecklingen av modellen har gått relativt fort, säger bolagets vd Adam Treschow.

”Vi märkte snabbt att de moduler som i dag finns i Rävik-modellerna med lite modifikation skulle fungera utmärkt även för Vinga.”

Awake är inte unik med bärplan på eldrivna wakeboards, sedan tidigare finns konkurrenter som Lift Foil. Men Vinga är mer användarvänlig, menar Adam Treschow.

”Med andra produkter krävs skruvar och kablage, med vi har ett 'click to ride'-system som gör det enklare att komma igång. Den fungerar både för nybörjare och för de mest extrema åkarna.”

Bärplansvingen och masten klickas på brädan.
Bärplansvingen och masten klickas på brädan.

Brädans batteri har fyra säkerhetslager och är kompatibelt med samtliga andra modeller. 

”Det innebär att du kan köpa brädan utan batteri, även om det inte är någonting vi rekommenderar då man alltid behöver extra batteri. Batteriet är en dyr komponent och det finns alltid ett sug att åka mer.”

Likt serien Räviken är propellern täckt, och bärplansvingarna och masten är rundade för att minimera skadorna när man trillar i vattnet. För i vattnet brukar man hamna förr eller senare.

Bärplanstekniken, som faktiskt funnits i över hundra år minskar friktionen mot vattnet och därmed energiförbrukningen. Med Vinga kan man få upp till två timmars åktid, att jämföra med 45 minuter på de vanliga modellerna. Priset ligger på 12.900 euro med standardbatteriet och 15.900 med batteriet som ger mer åktid. Det är samma pris som för modellen Rävik S. 

Tanken är inte att Vinga ska konkurrera ut de tidigare modellerna.

”Det är två helt olika upplevelser. Vinga handlar om harmonisk åkning medan surfbrädan handlar om adrenalin och fart”, säger bolagets vd.

Under 2021 dubblade Awake omsättningen till över 40 miljoner kronor och 350 sålda brädor. 

”Det var helt enligt våra förväntningar och tanken är att vi ska fortsätta det i år igen. Det är fortfarande så att efterfrågan överstiger kapaciteten, orderboken är väldigt full om man jämför med för ett år sedan”, avslutar Adam Treschow.

Läs mer: Byggde eldrivna surfbrädor som hobby – nu säljs de över hela världen  


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?