Awake har sedan tidigare tre modeller i portföljen, som nu utvidgas med Awake Vinga, en så kallad ”foilande” modell vilket innebär att den går upp på bärplan och svävar ovanför vattenytan.
Produkten släpps för försäljning redan i dag och de första brädorna kommer landa hos kunderna till sommaren. Utvecklingen av modellen har gått relativt fort, säger bolagets vd Adam Treschow.
”Vi märkte snabbt att de moduler som i dag finns i Rävik-modellerna med lite modifikation skulle fungera utmärkt även för Vinga.”
Awake är inte unik med bärplan på eldrivna wakeboards, sedan tidigare finns konkurrenter som Lift Foil. Men Vinga är mer användarvänlig, menar Adam Treschow.
”Med andra produkter krävs skruvar och kablage, med vi har ett 'click to ride'-system som gör det enklare att komma igång. Den fungerar både för nybörjare och för de mest extrema åkarna.”

Brädans batteri har fyra säkerhetslager och är kompatibelt med samtliga andra modeller.
”Det innebär att du kan köpa brädan utan batteri, även om det inte är någonting vi rekommenderar då man alltid behöver extra batteri. Batteriet är en dyr komponent och det finns alltid ett sug att åka mer.”
Likt serien Räviken är propellern täckt, och bärplansvingarna och masten är rundade för att minimera skadorna när man trillar i vattnet. För i vattnet brukar man hamna förr eller senare.
Bärplanstekniken, som faktiskt funnits i över hundra år minskar friktionen mot vattnet och därmed energiförbrukningen. Med Vinga kan man få upp till två timmars åktid, att jämföra med 45 minuter på de vanliga modellerna. Priset ligger på 12.900 euro med standardbatteriet och 15.900 med batteriet som ger mer åktid. Det är samma pris som för modellen Rävik S.
Tanken är inte att Vinga ska konkurrera ut de tidigare modellerna.
”Det är två helt olika upplevelser. Vinga handlar om harmonisk åkning medan surfbrädan handlar om adrenalin och fart”, säger bolagets vd.
Under 2021 dubblade Awake omsättningen till över 40 miljoner kronor och 350 sålda brädor.
”Det var helt enligt våra förväntningar och tanken är att vi ska fortsätta det i år igen. Det är fortfarande så att efterfrågan överstiger kapaciteten, orderboken är väldigt full om man jämför med för ett år sedan”, avslutar Adam Treschow.
Läs mer: Byggde eldrivna surfbrädor som hobby – nu säljs de över hela världen