1515
Annons

Avmattningen ett faktum: Apple säger upp anställda

Apple säger upp rekryterare som en del av sin nedskärningsplan. Omkring 100 personer uppges vara berörda. Det rapporterar Bloomberg.

Apples vd Tim Cook
Apples vd Tim Cook

Redan i juni framgick det att företaget bromsar in anställningarna efter flera år av bemanning. 

Nu ska Apple sagt upp avtal med cirka 100 kontraktsanställda rekryterare, i ett försök att dra ner på utgifter, säger personer med inblick i saken till Bloomberg. 

Detta styrker faktumet att en avmattning är på gång hos företaget.

”Vi kommer fortsätta anställa människor och investera i områden, men vi är mer medvetna när vi gör det med ett erkännande av miljöns realiteter”, sa Apples vd Tim Cook i ett konferenssamtal i samband med företagets tredje kvartalsrapport. 

Beslutet att säga upp arbetare är ovanligt för teknikjätten, som sysselsätter mer än 150 000 personer. Men de är långt ifrån ensamma om att ta ett sådant steg. Under de senaste månaderna har andra storföretag som Meta, Tesla, Microsoft och Amazon alla eliminerat jobb för att skära ner på utgifterna. 

Talesmannen för Apple avböjer att kommentera beslutet, skriver Bloomberg.

 

Innehåll från OxceedAnnons

Techbolag i tillväxt effektiviserar med Oxceed

Finansiell överblick och resultatanalys är två av de vinster som techbolaget Zynca ser med Oxceed. – Det är otroligt viktigt att ta rätt beslut om kostnader och investeringar, säger CFO Zeljko Arezina.

Zynca är ett molnbaserat CRM-system som möjliggör samverkan mellan den privata och offentliga sektorn och är skapat för arbetsgivare, arbetssökande och kompletterande aktörer. En nytänkande tjänst som förenar traditionella metoder med innovativa matchningsalgoritmer, VR-tester och AI assistenter. 

Ville kunna skräddarsy rapporter

Som snabbväxande techbolag var Zynca i behov av ett ekonomisystem som förenklade rapporteringen och uppföljningen.

– Jag har arbetat med den här typen av rapportering tidigare och för att jobba mer effektivt behöver du kunna se och jämföra i ett system, säger Zeljko som är CFO och medgrundare av Zynca.

Ett grundläggande krav var att kunna rensa bort konton i rapporterna för bättre överblick. Ett annat att kunna skräddarsy rapporter för olika målgrupper. 

– Techbranschen är extremt kapitalkrävande. Det är otroligt viktigt att ta rätt beslut om kostnader och investeringar, säger Zeljko.

Läs mer: Tre sätt att prestera bättre som ekonomichef 

Effektiviserar verksamheten med Oxceed

Zynca används idag av över 350 företag och vill bli ledande inom den digitala utvecklingen på arbetsmarknaden för att även expandera utanför Sverige. Med Oxceed kan Zeljko analysera verksamhetens ekonomi från olika perspektiv för att effektivisera verksamheten. 

– Genom Oxceed kan jag gå in både på mer övergripande nivå, och göra en mer detaljerad analys för att hitta de ställen där vi är ineffektiva, säger han.

Zeljko har byggt olika rapporter för olika målgrupper. För styrelse och investerare finns även möjlighet att dyka ner i rapporterna och granska underliggande siffror. 

Rapportering och uppföljning sker månadsvis, per kvartal och på årsbasis. Dessutom används Oxceed regelbundet för uppföljning av kund- och leverantörsreskontra.

– Där kan vi exempelvis analysera obetalda fakturor och prioritera hur vi hanterar det. Vi arbetar proaktivt med att hitta problem innan de eskalerar.

Läs mer: Framåtriktad rapportering löser tre viktiga problem i ert företag 

Ökad insikt viktig vinst

Med hjälp av Oxceed har Zynca kunnat spara tid och samtidigt få en bättre överblick över företagets ekonomi. Det bästa tycker Zeljko är att han får konstant tillgång till och möjlighet att analysera bolagets siffror. 

– Det är när du tittar på siffrorna som du verkligen förstår hur det går för företaget. Och det är precis det vi får ut av Oxceed. Vi är jättenöjda, säger Zeljko.

Fatta bättre beslut och öka företagets verksamhet med Oxceed 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Uppgifter: Tiktok-ägaren trefaldigar förlusten

Kinesiska teknikjätten Bytedance, som bland annat ligger bakom populära appen Tiktok, såg sin rörelseförlust mer än tredubblas förra året till över 7 miljarder dollar. Det rapporterar Wall Street Journal.

Foto:Shiho Fukada

Förlusten kommer efter att bolaget spenderat mycket pengar på att fortsätta sin snabba tillväxt. Bolaget gjorde dock en rörelsevinst under första kvartalet i år, enligt en finansiell rapport som delats med anställda.

Vinsten under det första kvartalet tyder på att bolaget nu kan vara på väg att vända till vinst efter år av stora förluster, skriver WSJ.

Bolaget är privat och offentliggör inte resultaten. Rapporten som skickades till anställda i augusti omfattar åren 2020, 2021 och första kvartalet 2022.

Rapporten visar att bolaget fyller på med likvida medel och andra investeringar. Nettoresultatet tyngs dock av tiotals miljarder dollar i orealiserade marknadsförluster på konvertibla värdepapper. 

Nettoförlusten var 84,9 miljarder dollar år 2021, en ökning med 87 procent, på grund av bokföring av förluster på investeringar. Intäkterna ökade med 80 procent till 61,7 miljarder dollar. Kostnader för försäljning uppgick till 27,4 miljarder dollar, en ökning om 79 procent.

Intäkterna för det första kvartalet i år uppgick till 18,3 miljarder dollar, en ökning om 54 procent. Nettoförlusten var 4,7 miljarder dollar, en minskning om 84 procent.

Företaget har lagt planerna om en börsnotering på is. Wall Street Journal rapporterade förra månaden att bolaget även erbjöd sig att köpa tillbaka aktier från investerare till en värdering om 300 miljarder dollar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera