1515

Avkastning på 60 procent: Så tar sparrobotarna över

Svenska sparare har fått upp ögonen för robotrådgivare. Vilka är egentligen förlorarna när robotarna tar över? I dagens avsnitt tittar vi även närmare på prisjämförelsesajten Pricerunner, som fyller kassan och bara är en i raden av stora rundor under den senaste tiden. 

Digitalpodden med Henrik Ek och Marianne Agazzi.
Digitalpodden
Digitalpodden med Henrik Ek och Marianne Agazzi.

Mars månad kan kännas trög men blev en riktig rivstart för den svenska techsektorn. Investeringarna landade på 14,1 miljarder kronor – vilket är mer än halva totalen för 2020. Vi kikar närmare på bolagen som utmärkte sig och hur april börjat.

Att fintechsektorn exploderat är ingen nyhet, men nu börjar sparutmanarna 2.0 komma upp i rätt stora volymer av förvaltat kapital. Vi talar om Betterwealth, Lysa, Fundler, Sigmastocks och Opti. Här plockar du inte fonder själv utan låter deras rådgivare välja, utifrån några variabler som du väljer. Men går de att jämföra med de traditionella bankerna och nischförvaltarna Avanza och Nordnet? Vi reder ut. 

Vi talar även om doldisbolaget Doccla som gjort succé i England under pandemin med sin distansmonitorering. Med bolagets mjukvara kan patienterna övervakas hemifrån vilken blir en vinst för alla parter enligt bolaget. Nu väntar fortsatt lansering i England och Europa, som enligt vd:n och grundaren Martin Ratz ligger efter i distansmonitorering om man jämför med USA och delar av Asien. 

Men Doccla är inte det enda svenska medtechbolaget på frammarsch. Algo DX, som utvecklat en algoritm som ska förutspå vilka intensivvårdspatienter som kommer att drabbas av blodförgiftning, tog in 13 miljoner i en andra runda.

Vi har även Qlucore, som tagit fram en ai-mjukvara som ska förenkla datahanteringen inom läkemedelsindustrin och universitetsvärlden. I förra veckan fick de in 30 miljoner kronor och siktar nu på en notering under de kommande tolv månaderna. 

Ett annat bolag Di Digital rapporterat om under veckan är Svenska Corsmed, vars plattform effektiviserar medicinska undersökningar med magnetkameror. De har just tagit in 26,4 miljoner kronor från bland andra Spotify-veteranen Andreas Ehn.

 

Du hittar även Digitalpodden på Acast, Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

 

 

 

 

 

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?