1515
Annons

Aviciis manager vill bygga ett Wework för Norden

Convendum, en svensk utmanare till Wework, tar in 10 Mkr från bland andra Aviciis manager Ash Pournouri och flera andra musikkändissar. Ambitionen är att på fem år öppna tio kontorshotell med co-workingytor i Stockholm, Malmö, Göteborg och Oslo.

Glada delägare: Håkan Jeppsson, grundare av Convendum, musikproducenten Ash Pournouri och Per Sundin, vd Universal Music.
Glada delägare: Håkan Jeppsson, grundare av Convendum, musikproducenten Ash Pournouri och Per Sundin, vd Universal Music.Foto:Convendum

Amerikanska Wework chockade nyligen världen genom att dra in 3,6 miljarder kronor i en ny finansieringsrunda. Bolaget är ett av världens högst värderade startups och beskrivs ibland som ett Airbnb för hippa kontorsytor.

Läs mer: Startupjätten Wework drar in 3,6 miljarder kronor

Nu utmanas Weworks koncept av svenska Convendum. Bolaget startades 2015 av Håkan Jeppsson, även känd som grundaren bakom hälsobolaget Feelgood.

I januari öppnade Convendum sitt första kontorshotell och co-workingyta i Moodgallerian i Stockholm. De första hyresgästerna är det schweiziska it-konsultbolaget Primeur, fondförvaltaren Ambrosia Asset Management och ett antal mindre advokatbyråer.

De nya ägarna har hjälpt oss utveckla affärskonceptet

Fastigheten ägs av AMF Fastigheter, men Convendum står för inredning, teknik och löpande förvaltning. Alla bokningar och betalningar görs via Convendums mobilanpassade webbsida.  

Ambitionen är att de närmaste fem åren öppna totalt tio kontorshotell, fem i Stockholm, två i Malmö, två i Göteborg och ett i Oslo.

”Vi vänder oss till företag med upp till 50 anställda som har ett stort behöv av representation och möten. Alla våra lokaler har lounger, gemensamma arbetsytor, mötesrum, skärmar, skrivare, receptionsservice och gym”, säger Håkan Jeppsson, vd och grundare av Convendum.

Arkitektbild av Convendums kontorsmiljö.

Han tillägger att alla hyresgäster får tillgång till alla gemensamma ytor på samtliga företagshotell i gruppen.

”Många företag vill kunna hålla möten och göra lite ensamarbete i andra stadsdelar eller andra städer”, säger Håkan Jeppsson.

Kontraktstiden är löpande och uppsägningstiden är tre månader. Även frilansare kan hyra in sig.

”Vi har medlemskap där man kan teckna sig för access till alla öppna arbetsytor för 4.950 kronor per månad. Då får man tillgång till samtliga enheter och kringtjänster”, förklarar Håkan Jeppsson.

Han har redan investerat 10 Mkr i sitt bolag. Nu tar han in ytterligare 10 Mkr genom att sälja 40 procent till fem profilstarka ägare.

En av dessa är musikartisten Aviciis manager Ash Pournouri, musikproducent och grundare av At Night Management och Symposium Stockholm. De övriga fyra är Per Sundin, vd för Universal Music, Staffan Holm, ordförande för Live Nation Sweden, Kerim Kaskal, fondförvaltare på Ambrosia Asset Management och Olle Rex, arkitekt på Rexplus.

I maj öppnar Convendum sitt andra kontorshotell i det ikoniska Esseltehuset på Vasagatan 16, mitt emot Centralstationen i Stockholm.

”Med Convendum ska vi utveckla kontorsmarknaden och fastigheter som stimulerar och sammanför människors kreativitet och nätverk precis som i musikbranchen”, säger Ash Pournouri.

Hans synpunkter hyllas av Håkan Jeppsson.

”De nya ägarna har redan hjälpt oss att utveckla affärskonceptet med sina erfarenheter från respektive bransch. Man hyr våra ytor av praktiska skäl som läge, kvalité och pris. Men man stannar för att man trivs med kreativiteten och affärskontakterna. Vi hoppas skapa en bra blandning och skapa ett litet ekosystem mellan olika företag och entreprenörer och brancher”, säger Håkan Jeppsson.

Kontorshotellet på Vasagatan får en magnifik takterrass med utsikt över Riddarfjärden.

I maj slår Convendum upp sitt andra kontorshotell på 3.300 kvm i det ikoniska Esseltehuset på Vasagatan 16, mitt emot Centralstationen i Stockholm.

”På Vasagatan 16 erbjuder vi Sveriges största co-workingcenter i ett våningsplan på en mycket central plats. Kontoret är beläget inom 100 meter från tåg, pendeltåg, tunnelbana och Arlanda Express”, förklarar Håkan Jeppsson.

Än så länge är Wework inte en konkurrent i Sverige. Istället pekar Jeppsson ut Regus som den gamla branschjätten man vill utmana med ett nytt typ av upplägg.

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera