1515
Annons

Avgående toppchefen utreds av Meta

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg kan ha använt Facebooks resurser för privata intressen, det rapporterar WSJ. 

Sheryl Sandberg arbetade som operativ chef på Facebook.
Sheryl Sandberg arbetade som operativ chef på Facebook.Foto:Jose Luis Magana

Meta Platforms, som står bakom flera sociala nätverkstjänster, uppges utreda hur Sheryl Sandberg har använt sig av Facebooks resurser i privata intressen. Det skriver Wall Street Journal som talat med källor.

I början av juni meddelades att Sheryl Sandberg lämnar Meta Platforms där hon varit operativ chef. Hon jobbade inom bolaget i 14 år.

Enligt tidningens källor utreder bolaget Sandbergs agerande flera år tillbaka. Bland annat rör det sig om hur Sandberg har använt Facebook för att främja en av sina böcker samt hennes ideella organisation Lean In. 

Wall Street Journal har tidigare rapporterat om hur Sandberg använt sig av Facebooks resurser för att planera sitt bröllop.

I nuläget är det oklart vad som ligger bakom Metas undersökning mot Sandberg. Även Metas grundare och vd Mark Zuckerberg har använt sig av Facebook i privata ärenden. 

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera