Annons

Avanza-utmanaren lanserar svensk courtagefri handel

Den brittiska nätmäklaren Freetrade utmanar nätmäklarjättarnas ”duopol” genom att lansera courtagefri handel även för svenska aktier. 

Adam Dodds är vd på Freetrade.
Adam Dodds är vd på Freetrade.Foto:Press.

Investeringstjänsten Freetrade lanserades i hemlandet Storbritannien 2018. Där lockar man med courtagefri handel i aktier, ETF:er och andra värdepapper. Intäkterna kommer från särskilda premiumkonton, samt en avgift för handel i vissa värdepapper. 

Freetrade hade tidigt siktet inställt på Sverige som nästan marknad, tack vare den höga digitala mognaden. I november i fjol skedde den svenska lanseringen, i ett första steg med fraktionshandel i över 3.000 amerikanska aktier på ett ISK. 

Bolaget betjänar i dag över 1,4 miljoner brittiska och svenska kunder med tillgångar på 19 miljarder kronor under förvaltning. Nu släpper Freetrade på över 200 svenska aktier på plattformen, och även dessa kan handlas utan courtage. 

”Sedan vi lanserade i Sverige i slutet av förra året har vi haft nära dialog med våra kunder och svenska aktier har varit den mest efterfrågade saken från i stort sett alla vi pratat med”, kommenterar bolagets vd Adam Dodds.

Han ser ett fortsatt stort investerarintresse från kunderna, och spår att den courtagefria handeln ligger rätt i tiden när man håller hårdare i utgifterna. 

”I våra undersökningar från 2022 svarade runt 81 procent att de planerade att behålla sina nuvarande investeringsnivåer, eller öka dem något. När det gäller de typer av bolag och aktier som privatinvesterare fokuserar på har vi under inflationen definitivt sett en viss förändring, där kunderna går mer från tillväxtaktier som har drabbats särskilt hårt av höga räntor, till mer solida långsiktigt inkomstgenererande aktier”, fortsätter han. 

Freetrade finns än så länge endast tillgänglig via App Store. En Android-version av appen är på gång. 

Noteras bör att både Avanza AZA -3,29% Dagens utveckling och Nordnet SAVE -0,82% Dagens utveckling erbjuder courtagefri handel upp till vissa nivåer. 

Innehåll från QNAPAnnons

Vikten av support över tid – investera smart i IT-utrustning av sällanköpsnatur

Produkter med utgången support som havererar. De flesta IT-avdelningar har någon gång varit där, trots att de arbetar aktivt med att byta ut produkter innan tillverkaren slutar stödja produkten. Problematiken är stor inom konsumentprodukter, där bland annat EU under hösten 2022 tvingat tillverkare av mobiltelefoner att tillhandahålla uppdateringar för operativsystem i tre år från lansering, och säkerhetsuppdateringar i fem år.

Argumentet från EU är enkelt att förstå. Hårdvaran i en modern mobiltelefon kommer inte vara utdaterad efter tre år, varför det inte ska vara tillåtet att överge en fullt fungerande modell för att kunna sälja en nyare. Parallellen till världen med IT-utrustning för företag är också lätt att dra – företag bygger in sig i ett ekorrhjul där fullt fungerande produkter kasseras efter så lite som ett par år till förmån för nya när supportavtal går ut.

När det kommer till utrustning bakom kulisserna i ett företag är det däremot ofta svårare att rättfärdiga uppgraderingar vartannat år. Enheter som exempelvis nätverkslagring (NAS) må ha prislappar som skalar från motsvarande en modern mobiltelefon till en sportbil beroende på användningsområde, men gemensamt för enheterna är att de hanterar det moderna företagets ovärderliga data. Att kunna förlänga support-, garanti- och servicecyklerna bortom de normala två–tre åren till fem år representerar en dubblering i den tid investeringen tillåts skapa värde.

Det är precis så QNAP arbetar med både hård- och mjukvara. Tack vare ett tätt samarbete med leverantörer av processorer och annan hårdvara väljs ett antal enheter årligen ut för att klara av bruk dygnet runt i minst fem år. Den senaste modellen med long-term availability, garanterad tillgänglighet över tid är TS-1655. Förutom att vara extra rejält dimensionerad gällande kylning garanteras enheten mjukvaruuppdateringar i över fem års tid, i ett program som inte är helt olikt Linux-distributionen Ubuntus LTS-utgåvor.

Enheter med garanterad support över fem år är heller inte förbehållna företagsenheter. I QNAP:s sortiment finns enklare hemenheter såväl som rackmonterad nätverkslagring i enterprise-klass som ingår i programmet. QNAP TS-1655 är trots sina 16 lagringsplatser prissatt som två–tre moderna mobiltelefoner, och stödjer dessutom kritiska virtualiseringslösningar för företagsbruk likt VMWare, Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver och Veeam Ready.

Fem år är dock lång tid, speciellt för en IT-avdelning. Även om hårdvaran, i TS-1655:s fall en åttakärnig Intel Atom C5125-processor, kommer räcka till i flera år krävs skalbarhet inför framtiden. Därför ser QNAP till att enheten stödjer upp till 128 GB DDR4-minne och inte mindre än tre stycken PCI Express 3.0 x4-portar för att kunna möta framtidens utmaningar. Ditt företag kanske inte har användning för AI-stödd analys av bildmaterial som lagras på enheterna idag – men om behovet uppstår om några år krävs inte en helt ny enhet, utan endast ett expansionskort.

Detsamma gäller snabbare nätverkskort eller om bolaget mot förmodan växer ur antalet lagringsplatser. Det är enkelt att sätta expansionsplatserna i arbete med exempelvis ytterligare två M.2-enheter för fler SSD-enheter eller nätverkskort med stöd för 25 Gbps. Dessutom garanteras mjukvaruuppdateringar och tillgänglighet av hårdvara vid serviceärenden under hela femårsperioden – vilket minskar huvudbry för IT-avdelningen.

Mer från QNAP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med QNAP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera