1515

Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering

Techprofilen Jens Nylanders Automile har precis stängt en finansieringsrunda på 280 miljoner kronor ledd av riskkapitalbolaget Insight Venture Partners. Efter rundan värderas bolaget enligt Jens Nylander till omkring 1 miljard kronor.

Jens Nylander, vd och grundare för Automile.
Jens Nylander, vd och grundare för Automile.Foto:Automile

Techprofilen Jens Nylander är kanske mest känd som grundaren av mp3-spelarmärket Jens of Sweden. Under de senaste åren har han dock varit fullt sysselsatt med sitt nya bolag Automile som utvecklat ett system som kopplar upp bilar mot nätet för att mäta förarens vanor och i vilket skick bilen befinner sig i en digital körjournal. 

Bolaget grundades 2014 och erbjuder så kallade fleet-management tjänster för företag med fordonsflottor. Tjänsten används till att öka produktiviteten och reducera kostnaderna för tidsspill, bränsleförbrukning och skador i trafiken. 

Sommaren 2016 tog Automile in 55 Mkr från bland annat Skype-grundaren Niklas Zennström. Nu har bolaget stängt sin klart största runda hittills på hela 280 Mkr. 

Ledande i rundan är Insight Venture Partner, med investeringar i bland annat Alibaba, Twitter och Shopify under bältet. Även de tidigare investerarna SaaStr, Point Nine Capital, Dawn Capital och Salesforce deltar. 

Läs mer: Niklas Zennström ökar i Automile som värderas till en halv miljard

"Vi hade egentligen inte tänkt göra den här rundan förens nästa år, men vi blev uppvaktade av ett antal investerare under sommaren och efter en stund bestämde vi oss för att inleda diskussioner", säger Jens Nylander till Di Digital. 

Vad gillade ni med Insight Venture?

"Det som gjorde oss smickrade var att de helt enkelt tog sig så mycket tid att förstå bolaget vilket tyder på att de bryr sig och verkligen vill hjälpa till att skala bolaget med både erfarenhet och pengar. När man tar in så här mycket pengar finns det bara en väg framåt och det är att lyckas", säger Jens Nylander. 

Enligt Jens Nylander har Automile en rullande årsomsättning på drygt 50 miljoner kronor i dag. De nya pengarna ska gå till att trycka på gasen och öka tillväxttakten ytterligare. 

Läs mer: Automile-investerare säljer – gör mer än hundra gånger pengarna

"Vi kommer öka takten inom marknadsföring, sälj och utveckling. Med de nya pengarna kommer vi inte ha som krav att vara kassaflödespositiva utan nu blir det fortsatt stora satsningar både i Europa och USA", säger han. 

Automile planerar även ett antal nya produktlanseringar under 2018 inklusive produkten Anytrack som kan användas till andra fordon än bilar. 

"Anytrack är en enhet som kan användas till exempelvis motorcyklar, båtar och trailers. Sen kommer några ytterligare funktionstillägg som vi bygger ovanpå vår plattform där vi bland annat kopplar upp de som är ute på fältet och jobbar mot kontoret. Jag vill inte säga exakt vad vi gör men vi jobbar väldigt hårt med att få bort all pappershantering på fältet”, säger Jens Nylander och poängterar att Anytrack även kan bli aktuell för konsumentmarknaden. 

Automile grundades i slutet av 2014 av Jens Nylander, Jacob Pontén och Felix Rosén. Huvudkontoret ligger i Palo Alto i USA och man har även kontor i Stockholm, Sundsvall och Oslo med planer på ytterligare två kontor nästa år. Bolaget planerar att nyanställa omkring 80 personer de närmsta tolv månaderna varav hälften i Sverige. 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?