1515

Åtta av tio styrelsemedlemmar saknar digital kompetens

Digitaliseringen kullkastar bransch efter bransch. Men bara en bråkdel av börsjättarnas styrelsemedlemmar besitter digital kompetens. ”På företagssidan ligger Sverige jättelångt efter”, säger digitaliseringsexperten Sara Öhrvall.

Sara Öhrvall är en av få styrelsemedlemmar med erfarenhet från nollnolltalets digitaliseringsvåg.
Sara Öhrvall är en av få styrelsemedlemmar med erfarenhet från nollnolltalets digitaliseringsvåg.

Endast två av tio styrelseledamöter bland OMXS30-bolagen besitter digital kompetens, visar Di Digitals granskning. Med erfarenheterna av 1990-talets telekomvärld borträknade krymper siffran ytterligare. På den snävare listan kvalar bara 24 av storbolagens 250 ledamöter in.

Åtta storbolag saknar helt digital kompetens i styrelsen.

Bristen på digital kompetens kan få ödesdigra konsekvenser, enligt Sara Öhrvall, styrelseledamot i Investor och krönikör i Di.

”Det är svårt att bedöma vad en ny teknik har för kraft att förändra. Det har funnits allt för många exempel på företag som gång på gång har missbedömt det”, säger hon.

Läs även: SEB i botten bland storbankerna

Åtta av storbolagen saknar helt och hållet ledamöter med digital bakgrund. Det gäller bland andra SEB och Lundin Petroleum samt industri- och byggtrion Alfa Laval, Atlas Copco och Skanska.

”Att styrelsen helt saknar den kompetensen kan bli ett problem. Dels för att styrelsen inte ställer rätt frågor till ledningen, dels för att ledningen inte får gehör för stora investeringar som krävs. Man sätter heller inte fokus på rätt frågor att diskutera”, säger Sara Öhrvall.

Man sätter inte fokus på rätt frågor att diskutera.

Enligt Alfa Lavals kommunikationschef Peter Torstensson är digitaliseringen ”i allra högsta grad närvarande och levande” inom företaget.

”Det gäller såväl hur vi kan effektivisera olika processer inom bolaget, som hur vi ska göra det ännu enklare för våra kunder att köpa, hela vägen från att behovet uppstår hos kunden till att produkten är levererad och är i bruk”, säger han.

Han får medhåll av medicinteknikbolaget Getinge, som även det saknar ledamöter med erfarenhet av en ledande position inom it- eller telekombranschen.

Läs mer: Internetbolagen räddar inte jobben

”Den digitala kompetensen finns huvudsakligen på ledningsnivå och inom respektive affärsområde”, säger Carl Bennet, Getinges ordförande och vd.

Bäst i klassen är Stockholmsbörsens telekom- och teknikbolag och det industriklassade biometribolaget Fingerprint Cards. Liksom Tele 2 kan Fingerprint visa upp fem ledamöter med digital kompetens av totalt sex styrelsemedlemmar.

En handfull av ledamöterna har erfarenhet av att ha drivit på digitaliseringsvågen under nollnolltalet.

Läs mer: Stockholm slukar techninvesteringarna

I år har H&M:s valberedning nominerat Youtubenätverket United Screens vd Stina Honkamaa Bergfors, tidigare Sverigechef på Google. Modejätten har sedan tidigare Skype-grundaren Niklas Zennström i styrelserummet, medan Spotifys medgrundare Martin Lorentzon har suttit i Telia Soneras styrelse sedan 2013.

Oklarhet är absolut inte ett bra tecken.

Samtidigt anser drygt hälften av beslutsfattarna i det svenska näringslivet att det egna företagets digitala strategi är förvirrande och oklar, enligt en undersökning genomförd av japanska Fujitsu som presenterades i januari.

”På företagssidan ligger vi jättelångt efter. Oklarhet är absolut inte ett bra tecken”, säger Sara Öhrvall.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?