1515

Atomico startar program för ängelinvesterare

Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico startar ett ängelinvesterarprogram med partnern Sophia Bendz i spetsen. Bland annat är Kry-grundaren Josefin Landgård och Nordnet-stjärnan Tuva Palm antagna till programmet.

Tuva Palm och Josefin Landgård har blivit invalda till Atomicos ängelinvesterarprogram som partnern Sophia Bendz ansvarar för.
Tuva Palm och Josefin Landgård har blivit invalda till Atomicos ängelinvesterarprogram som partnern Sophia Bendz ansvarar för.

Många ängelinvesterare är tidigare grundare av bolag som förvärvats eller gått till börsen, vilket dragit in kapital till grundaren. För personer utan en sådan resa är en investerarframtid oftast bara en dröm – som nu kan bli verklig.

Riskkapitalbolaget Atomico, grundat av Niklas Zennström och Mattias Ljungman, startar nu ett ängelinvesterarprogram som Atomicos partner Sophia Bendz leder. De senaste åren har hon varit en flitig affärsängel och investerat i närmare 20 startupbolag. För mindre än en månad sedan klev hon in som partner på Atomico.

”Det är framför allt för att uppmuntra en ny generation av änglar att investera. Jag har själv haft en väldigt positiv upplevelse av att vara ängelinvesterare och vi vill gärna se att fler väljer att jobba inom venture capital”, säger Sophia Bendz.  

Läs även: Sophia Bendz blir Atomicos partner i Norden 

Programmet som rullar under ett år, ger de medverkande 100 000 dollar, motsvarande 900 000 kronor, att göra ett flertal investeringar i tidiga skeden. Anledningen till att det är tidsbestämt är för att kunna bredda gruppen med fler nya affärsänglar över tid.

”Utöver det vill vi stötta startuphubbarna med fler affärsänglar och nå ut bredare. På det här sättet tror vi att vi kan lära känna fler startups i ett tidigare skede och även andra delar av startupcommunityt. Vi hoppas även på fler investeringar i underrepresenterade grupper”, säger Sophia Bendz.

Läs även: Tuva Palm lämnar rollen som teknikchef på Nordnet: De är redo att stå på egna ben 

Bland de utvalda investerarna finns två svenskar, Kry-grundaren Josefin Landgård och Nordnet-stjärnan Tuva Palm.

”Det känns oerhört spännande att få jobba dels närmare Atomico-ikoner som Sophia Bendz och Niklas Zennström, men också att få samarbeta med de övriga elva oerhört inspirerande och kompetenta änglarna. Jag är mycket imponerad över den dynamik Sophia lyckats skapa bara genom att sätta ihop en så intressant diversifierad grupp”, skriver Tuva Palm i ett sms. 

Josefin Landgård lämnade nyligen Kry och under en intervju på Di Startup tour berättade hon att hon skulle börja investera i nya techbolag inom hälsa. Nu framgår det av ett pressmeddelande att hon är en av tolv utvalda investerarna. 

Läs även: Efter avhoppet: Kry-grundaren börjar investera 

Tuva Palm, som i dag är rådgivare för ett antal startupbolag, kommer att rikta in sig på samhällsförbättrande bolag.

”Jag kommer främst leta efter bolag som hittat nya sätt att hushålla med jordens resurser, som hittat skalbar lösningar på vardagliga problem och med stor tillväxtpotential”, skriver hon.

Här är hela listan på intagna till Atomicos ängelinvesterarprogram:

Doreen Huber, Founder, LemonCat
Suvi Haimi, Co-Founder, Sulapac
Stefano Bernardi, Co-Founder, Token Economy
Rohan Silva, Co-Founder, Second Home
Clare Johnston, Founder, The Up Group
Emily Brooke, Founder, Beryl
Gregory Gazagne, Executive Vice President, Criteo
Roxanne Varza, Director, Station F
Josefin Landgård, Co-Founder, Kry
Tuva Palm, Founder, Executive Tech Advisor
Ritu Jain, Co-Founder, LifeX
Johan Brand, Founding Partner, We Are Human


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?