1515

Atomico stänger rekordfond – en av Europas största

Niklas Zennströms riskkapitalbolag stängde precis en rekordfond. Medgrundaren Mattias Ljungman tycker att techbolag behöver mer pengar i dag – och tror på fler stora fonder framöver.

Mattias Ljungman, medgrundare och Sophia Bendz, executive in residence på Atomico. Foto: Patrik Olsson
Mattias Ljungman, medgrundare och Sophia Bendz, executive in residence på Atomico. Foto: Patrik OlssonFoto:Patrik Olsson

Riskkapitalbolaget Atomico (NTL) har stängt sin fond Atomico IV på 6,5 miljarder kronor. Fonden är Atomicos hittills största och en av Europas största riskkapitalfonder. Atomico har tidigare investerat bland annat i Klarna (NTL), Truecaller (NTL) och Supercell (NTL). Den nya fonden vill bolaget använda för att investera i serie A-rundor och uppåt i europeiska techbolag med skalbara idéer.

”Vi ser att vi kommer att göra 20-25 kärninvesteringar och det passar den här summan bra till", säger Mattias Ljungman (NTL) som är investerare och medgrundare av Atomico.

Han ser storleken på fonden som ett kvitto på att tidigare fonder har gått bra.

"Vi vill investera i de mest ambitiösa entreprenörerna som vill skapa nya intressanta bolag. Fonden är ett bevis på att det finns ett stort förtroende för både Europa och Atomicos modell", säger han till Di Digital.

Han menar att fonden förvisso är stor, men jämför med storleken på fonder utanför Europa.

”Det finns mycket mindre kapital i Europa än i Asien och USA. I Europa finns fler ingenjörer än i USA, men USA har fem gånger mer kapital än i Europa och i senare skeden blir skillnaden ännu större.”

A-rundorna i Sverige har blivit större än när han började på Atomico för drygt tio år sedan. Fondens pengar kommer också till användning eftersom pengar sätts in i fler omgångar. Atomico kommer också investera i befintliga portföljbolag. 

”Det behövs mer kapital. Jag skulle säga att fonder kommer bli större. Det krävs för att ha en hållbar fondstruktur.”

Mer pengar behövs i dag därför att problemen som bolagen tacklar är större än tidigare. Bolagen ger sig in större områden och arbetar mer globalt än tidigare, enligt Ljungman.

”De vill vara bäst i världen och inte bara i Sverige.”

Atomico kommer inte att ändra på sin strategi i och med den nya fonden.

"Den är den samma fast teamet är lite större nu. Vi behåller strategin som vi haft tidigare och letar efter samma sorts bolag som tidigare.”

Förutom pengarna är ett team på sju personer med chefsbakgrund från snabbväxande teknikföretag knutna till fonden. De ska ge praktiskt stöd inom bland annat internationell etablering, marknadsföring och produktutveckling.

Teamet består bland annat av Sophia Bendz (NTL) som har varit marknadsdirektör på Spotify, Niall Wass som har ansvarat för Ubers internationella expansion, Benjamin Grool med bakgrund från Facebook och Google och Dan Hynes med bakgrund från Google och Skype.

Att riskkapitalbolag använder sig av så kallade värdeskapande team är en trend som är stark bland annat i USA, menar Mattias Ljungman.

”Att hitta på disruptiva affärsidéer får entreprenörerna göra. Men vissa saker kan man ha en enkel manual för som man kan använda om och om igen. Där kan bolagen få ett lyft av vår erfarenhet. Det kan handla om att hitta talang, hitta ingenjörer eller välja rätt processer."

Sophia Bendz menar att det är viktigt att erbjuda mer än pengar eftersom duktiga entreprenörer ofta kan välja mellan olika investerare. Teamet kommer att jobba hands-on med bolagen, men hur nära de jobbar är upp till bolagen själva.

Läs även: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Sophia Bendz

Själv hjälper hon portföljbolagen bland annat med strategi, marknadsföring och PR.

”Vi är mer eller mindre som ett supportteam. Jag kan till exempel hjälpa till att hitta bra PR-konsulter att jobba med i Tyskland för att jag var med och lanserade Spotify där. Ibland kan det vara att man har en workshop och gnuggar problem tillsammans, eller så hjälper vi till med rekryteringen av rätt personer", säger hon.

Atomico pekar inte ut någon sektor som de ser som extra intressant. Men i slutet av förra året berättade de att de riktar in sig på att investera i tekniktunga bolag, så kallad deep tech.

Läs mer: Niklas Zennströms Atomico tar sikte på ”deep tech”

Mattias Ljungman ser "deep tech" som ett tema som skär över branscherna.

”De diskussioner vi har idag är mer tekniska än förut. Idag poppar det oftare upp duktiga ingenjörer som har idéer som kan lösa de riktigt stora frågorna i samhället.”

Atomico grundades av Niklas Zennström (NTL), som också har grundat Skype (NTL) och Kazaa, samt Mattias Ljungman. Bolaget har bland annat investerat i Wrapp (NTL), Supercell, Klarna, Truecaller, Mapillary (NTL) och Scandit (NTL).

Niklas Zennström kommenterar den nya fonden i ett skriftligt uttalande. Han säger att fonden ska erbjuda det stöd han själv skulle ha velat ha när han grundade Skype.

"Vi har rest en av de största fonderna, byggt det bästa operativa teamet i Europa och inlett ett samarbete med de mest framgångsrika entreprenörerna för att hjälpa våra investeringar att bli globala kategorivinnare."

Läs även: Zennströms Atomico investerar 100 miljoner i innovativ flygfarkost


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?