1515

Astra Zeneca-avknoppning tar in 92 miljoner inför notering – lockar norsk redarmiljardär

Astra Zeneca-avknoppningen Ondosis individanpassar dosering av läkemedel. Nu tar bolaget in 92 miljoner kronor, bland annat från den norske redarkungen John Fredriksens investeringsbolag Aeternum – i ett steg för att närma sig en notering inom ett till två år.

Ondosis, med vd:n Martin Olovsson, har tagit fram en enhet som individanpassar medicin bland annat till patienter med adhd.
Ondosis, med vd:n Martin Olovsson, har tagit fram en enhet som individanpassar medicin bland annat till patienter med adhd.Foto:Press.

Ondosis grundades 2017 som en avknoppning från Astra Zeneca men är i dag ett fristående bolag. Bolaget har en plattform som kopplar samman medicin och teknik. 

Produkten Ondosis One är en handhållen enhet för individanpassad medicinering. Enheten fylls med små korn av läkemedlets aktiva substans där doseringen kan anpassas gång på gång. Detta är till exempel viktigt vid en upp- eller nedtrappning av ett läkemedel. Samtidigt kan den låsa medicinen för ett maximalt antal doser per dygn via en pinkod.

Användningsområden som bolaget nämner är till exempel patienter med adhd, epilepsi, Parkinsons sjukdom, kronisk smärta, immunosuppression och cancer.

”Ondosis ambition är att göra verklig skillnad inom ett flertal olika sjukdomsområden, genom bolagets unika teknik som ger möjlighet att förbättra dosering och uppföljning”, säger Staffan Ternström, Ondosis styrelseordförande, i ett uttalande.

Ondosis har sedan tidigare ett avtal med den tyska läkemedelsjätten Tiefenbacher för att kommersialisera produkten kring adhd-medicinering. Nu fördjupas samarbetet där fyra nya projekt ingår, bland annat för patienter som lider av sällsynta sjukdomar eller genomgått transplantationer.

Di rapporterade nyligen om hur den norske redarkungen John Fredriksens investeringsbolag Aeternum köpt in sig i åtta svenska noterade bolag med ett sammanlagt börsvärde om 2,4 miljarder kronor. Ett exempel är Addnode där man nu äger 3,3 procent av kapitalet.

På sikt ska 25 procent av portföljen dock bestå av onoterade bolag och nu står det klart att Ondosis är ett av dem.

”Vi tror att Ondosis har en spännande resa framför sig genom att verkligen revolutionera hur patienter tar sin medicin”, meddelar Anders Tuv, rådgivare åt Aeternum Management och blivande styrelseledamot i Ondosis.

Läs mer: ”Byggt en fin portfölj” – succé för norske redarmiljardärens stjärnförvaltare

I den nya kapitalrundan ingår även Anders Rabbe genom sitt bolag Albonja och H&M-familjens riskkapitalbolag DIG Investment, som är delägare sedan i höstas. Ondosis har sedan tidigare tagit in 100 Mkr i externt kapital och ägarlistan finns även Astra Zeneca och statliga GU Ventures, med kopplingar till Göteborgs universitet.

”Det är fantastiskt glädjande att Aeternum Capital och Albonja nu blir en del av vår spännande resa. Med dem ombord, och det fortsatta stödet från DIG, är vi väl positionerade för att växla upp för att utveckla fyra ytterligare produkter med stor potential som en del av vårt samarbete med Tiefenbacher. Den här finansieringen är också ett viktigt steg på vägen mot en börsnotering för Ondosis under de närmaste åren”, säger Ondosis vd, Martin Olovsson, i ett uttalande.

Det nya kapitalskottet ska användas till fortsatt expansion och ses som ytterligare ett steg mot börsintroduktion som beräknas ske under 2022 eller 2023. Bolaget fokuserar även på att skala upp distributionskedjan inför en ansökan till USA:s läkemedelsmyndighet FDA.

Läs mer: H&M-familjen investerar när Astra Zeneca-avknoppning tar in 30 miljoner 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?