1515

Arnhult och Dennelind investerar i uppstickaren – ”ai-pärla mitt i en megatrend”

Proptechuppstickaren Myrspovens ai-teknik gör fastigheter självkörande. Nu plockar bolaget in 54 miljoner kronor från före detta Telia-chefen Johan Dennelind och fastighetsprofilen Rutger Arnhult.  

Rutger Arnhult (till vänster) och Johan Dennelind satsar på proptechuppstickaren Myrspoven.
Rutger Arnhult (till vänster) och Johan Dennelind satsar på proptechuppstickaren Myrspoven.

Myrspoven erbjuder en mjukvara som integreras med befintliga styrsystem och läser av data. Modellerna lär sig sedan hur byggnaden ska drivas för att nå bästa inomhusklimat till lägsta kostnad.

”Om man använder Myrspovens system så kan man räkna med faktiskt förändring. Vi säljer inte insikter eller visualiseringar. Energieffektiviseringsbranschen har tidigare haft ett rätt dåligt rykte om att spara energi på bekostnad av ett försämrat inneklimat, men nu börjar klimataspekten bli viktigare”, säger Myrspovens vd Anders Kallebo, som grundat bolaget tillsammans med Johan Brunius. 

Myrspovens teknik ringar även in energins ursprung.

”Det handlar ju inte bara om hur mycket energi vi konsumerar, utan när, var och hur. I slutändan trillar allt ned på konsumenterna, och den hjälper vi till att hantera”, fortsätter Anders Kallebo.

Anders Kallebo och Johan Brunius, grundare av Myrspoven.
Anders Kallebo och Johan Brunius, grundare av Myrspoven.

I dag styr Myrspoven en bra bit över 100 byggnader i Sverige. Bland kunderna finns SEB, Vasakronan, Brunswick, Hemsö och inte minst Klövern, som gick in i Myrspoven 2019 tillsammans med proptech-fonden SF Ventures .

Den nya kapitalrundan på 54 Mkr, som består till hälften av en direkt kapitalinjektion och till hälften av teckningsoption. värderingen pre-money landar på 170 Mkr. 

Ny investerare är den före detta Telia-chefen Johan Dennelind och Carl Aspenberg som går in via investmentbolaget Sacpt2. Även Klöverns Rutger Arnhult kliver in på ägarlistan, men nu via det privata bolaget M2 Asset Management.

”Myrspoven är en ai-pärla mitt i en megatrend runt hållbarhet och smarta lösningar för fastigheter. Vi är mycket glada att kunna vara med under Myrspovens nästa fas som handlar om att skala upp verksamheten”, kommenterar Johan Dennelind. 

Rutger Arnhult, som är involverad i Myrspoven sedan några år tillbaka, tror att Myrspoven har internationell potential. 

”Vi har sedan länge arbetat med effektivisering av byggnader genom att använda ny teknik. Här sticker Myrspoven ut, som dessutom är oberoende av hårdvara vilket gör lösningen helt unik och med potential att bli en global succé” kommenterar fastighetsprofilen. 

Med pengarna ska Myrspoven expandera internationellt och därigenom nå sitt långsiktiga mål att sänka fastighetsbranschens koldioxidavtryck med 1 procent.

”Vårt mål på 1 procent är något som de nya ägarna verkligen köpt in sig på. Vi har börjat bygga upp kontakter i Mellanöstern, som är väldigt intressant då de ligger väldigt högt i koldioxidavtryck per capita. Varje kilowattimme vi sparar där ger en faktor gånger 1 000 jämfört med att spara en kilowattimme fjärrvärme eller el i Sverige. Vi för även samtal med potentiella kunder i Norge, Finland, Tyskland och Storbritannien.” 

Någon notering finns inte i faggorna.

”Det finns en uttalad vilja från de nya ägarna att kunna göra en exit inom 5 år, där en notering skulle vara ett alternativ. Men det är absolut ingenting är planerat. Nu fokuserar vi på att skala upp tekniken och försäljningen.”

 

 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?