1515

Årets investerare i Female Founders: ”Jag är inte tålmodig”

Indra Sharma, investerare på Axel Johnsons investeringsbolag Novax, har blivit framröstad till Årets viktigaste kvinnliga investerare av Di Digitals läsare. ”Techbranschen är ledande inom så mycket så varför inte jämställdhet?”, säger Indra Sharma.

Indra Sharma, investerare på Axel Johnsons investeringsbolag Novax, har blivit framröstad till Årets viktigaste kvinnliga investerare av Di Digitals läsare.
Indra Sharma, investerare på Axel Johnsons investeringsbolag Novax, har blivit framröstad till Årets viktigaste kvinnliga investerare av Di Digitals läsare.Foto:Amanda Lindgren

På torsdagskvällen korades Indra Sharma till Årets kvinnliga investerare på Di Digitals event Female Founders som sändes digitalt.

Hur känns det att bli framröstad till Årets viktigaste investerare av Di Digitals läsare?

”Jag har alltid eftersträvat att vara en närvarande investerare som ger rak och tydlig feedback till de entreprenörer jag möter och att vara tillgänglig bidra med det jag kan. Det är roligt att jag har lyckats med det och att få bekräftat att ens hårda arbete är uppskattat.”

Indra Sharma är investerare på Novax som är Axel Johnsons investeringsbolag och satsar på små och medelstora tillväxtbolag. Hon jobbade tidigare i investeringsteamet på EQT Ventures, och har höjt sin röst kring frågor om jämställdhet och mångfald inom techbranschen. 

Berätta om vad du har gjort i år?

”Det har varit ett väldigt händelserikt år. Arbetet på Novax, där jag bygger upp investeringsdelen som riktar sig mot startups, har fortsatt. Det har blivit ett helt annat sätt att arbeta på i och med pandemin som varit lärorikt och utmanande. Sedan har jag även publicerat min första bok som jag har skrivit tillsammans med branschkollegan Tatiana Shalalvand ’Förebilderna - kvinnorna som formar vår framtid’”.

Läs mer: De vill spräcka myten om vem som kan bli entreprenör

Indra Sharma är ingenjör i botten och har en bakgrund som managementkonsult. Ett av hennes uppdrag var på betalbolaget Bambora, där hon sedan blev anställd som produktstrategichef. Därifrån gick hon till att bli investerare på EQT Ventures och förra året började hon som ”head of early investments” på Novax.

”Tidigt i min karriär lärde jag mig vikten av att forma och uppskatta långsiktiga relationer. Det är en röd tråd jag har tagit med mig oavsett uppdrag. I min erfarenhet så skiljer det sig mellan hur stora och små bolag resonerar och hur snabbfotade de kan vara i tider av kris och stabilitet. Jag har haft förmånen att vara delaktig i både stora jättar och mindre bolag och att själv kunna anpassa sig till de olika kulturerna och synsätten”, säger Indra Sharma.

På Bambora var hon med under den snabba resan från starten 2015 till att det såldes bara drygt två år senare.

”Att skala både bolaget och produkt på lite mer än två år lärde mig en hel del 'best practice' som jag tar med mig som investerare. Att växa så snabbt leder till en del växtvärk men det är också väldigt roligt”, säger hon.

Hon beskriver det som att hon ”föll pladask” för rollen som investerare under åren på EQT Ventures, för att hon fick investera i några av Nordens mest spännande entreprenörer.

Berätta gärna om hur du ser på techbranschen när det kommer till jämställdhet och mångfald?

”Jag tror och hoppas att det är mycket på gång och att det finns en vilja att förändra. Kanske är den här utmärkelsen också ett tecken på det? Ett tecken på att tech-scenen vill se olika typer av investerare på andra sidan bordet. Som person är jag inte en särskilt tålmodig och vill att saker ska ske nu (och inte om 30 år). Det gäller även jämställdhet och mångfald. Hur svårt kan det vara? Techbranschen är ledande inom så mycket så varför inte jämställdhet? Jag vill ändå tro att vi kommer se en mer rättvis framtid även om siffrorna ibland känns dystra.”

Ser du dig själv som en förebild? 

”Jag vill vara det för min dotter precis som mina föräldrar varit det för mig. Jag märker att det även finns andra som ser mig som en förebild. Ofta är det både kvinnor och män med invandrarbakgrund som skriver till mig att det betyder mycket för dem att se någon som mig i den positionen jag har.”

Hon fortsätter:
”Jag har fått höra att jag kommer få jobba dubbelt så hårt som många andra för att uppnå samma sak och jag tror att många med invandrarbakgrund kan känna igen sig i det, eller fått höra det i sin karriär. Det kan leda till att en person känner att det inte spelar någon roll vad de gör för de kommer ändå aldrig att få möjligheten eller kredd för sitt arbete. Ibland handlar det inte om vad eller hur något sägs eller görs utan snarare vem som säger eller gör det. Synlighet är viktigt, och förutom att jag personligen är hedrad och glad över utmärkelsen så hoppas jag att det ger andra hopp om ett mer rättvist och jämställt näringsliv.”

Indra Sharma citerar Poeten Rasha Tamim, som har skrivit ett stycke hon tycker beskriver känslan bra: ”Men för mig var det en styrka, att förbli en svart fågel, bland alla vita svanar, och lära andra, att leva med det främmande.”

Läs mer: De var nominerade till Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2020


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?