1515

Årets investerare i Female Founders: ”Jag är inte tålmodig”

Indra Sharma, investerare på Axel Johnsons investeringsbolag Novax, har blivit framröstad till Årets viktigaste kvinnliga investerare av Di Digitals läsare. ”Techbranschen är ledande inom så mycket så varför inte jämställdhet?”, säger Indra Sharma.

Indra Sharma, investerare på Axel Johnsons investeringsbolag Novax, har blivit framröstad till Årets viktigaste kvinnliga investerare av Di Digitals läsare.
Indra Sharma, investerare på Axel Johnsons investeringsbolag Novax, har blivit framröstad till Årets viktigaste kvinnliga investerare av Di Digitals läsare.Foto:Amanda Lindgren

På torsdagskvällen korades Indra Sharma till Årets kvinnliga investerare på Di Digitals event Female Founders som sändes digitalt.

Hur känns det att bli framröstad till Årets viktigaste investerare av Di Digitals läsare?

”Jag har alltid eftersträvat att vara en närvarande investerare som ger rak och tydlig feedback till de entreprenörer jag möter och att vara tillgänglig bidra med det jag kan. Det är roligt att jag har lyckats med det och att få bekräftat att ens hårda arbete är uppskattat.”

Indra Sharma är investerare på Novax som är Axel Johnsons investeringsbolag och satsar på små och medelstora tillväxtbolag. Hon jobbade tidigare i investeringsteamet på EQT Ventures, och har höjt sin röst kring frågor om jämställdhet och mångfald inom techbranschen. 

Berätta om vad du har gjort i år?

”Det har varit ett väldigt händelserikt år. Arbetet på Novax, där jag bygger upp investeringsdelen som riktar sig mot startups, har fortsatt. Det har blivit ett helt annat sätt att arbeta på i och med pandemin som varit lärorikt och utmanande. Sedan har jag även publicerat min första bok som jag har skrivit tillsammans med branschkollegan Tatiana Shalalvand ’Förebilderna - kvinnorna som formar vår framtid’”.

Läs mer: De vill spräcka myten om vem som kan bli entreprenör

Indra Sharma är ingenjör i botten och har en bakgrund som managementkonsult. Ett av hennes uppdrag var på betalbolaget Bambora, där hon sedan blev anställd som produktstrategichef. Därifrån gick hon till att bli investerare på EQT Ventures och förra året började hon som ”head of early investments” på Novax.

”Tidigt i min karriär lärde jag mig vikten av att forma och uppskatta långsiktiga relationer. Det är en röd tråd jag har tagit med mig oavsett uppdrag. I min erfarenhet så skiljer det sig mellan hur stora och små bolag resonerar och hur snabbfotade de kan vara i tider av kris och stabilitet. Jag har haft förmånen att vara delaktig i både stora jättar och mindre bolag och att själv kunna anpassa sig till de olika kulturerna och synsätten”, säger Indra Sharma.

På Bambora var hon med under den snabba resan från starten 2015 till att det såldes bara drygt två år senare.

”Att skala både bolaget och produkt på lite mer än två år lärde mig en hel del 'best practice' som jag tar med mig som investerare. Att växa så snabbt leder till en del växtvärk men det är också väldigt roligt”, säger hon.

Hon beskriver det som att hon ”föll pladask” för rollen som investerare under åren på EQT Ventures, för att hon fick investera i några av Nordens mest spännande entreprenörer.

Berätta gärna om hur du ser på techbranschen när det kommer till jämställdhet och mångfald?

”Jag tror och hoppas att det är mycket på gång och att det finns en vilja att förändra. Kanske är den här utmärkelsen också ett tecken på det? Ett tecken på att tech-scenen vill se olika typer av investerare på andra sidan bordet. Som person är jag inte en särskilt tålmodig och vill att saker ska ske nu (och inte om 30 år). Det gäller även jämställdhet och mångfald. Hur svårt kan det vara? Techbranschen är ledande inom så mycket så varför inte jämställdhet? Jag vill ändå tro att vi kommer se en mer rättvis framtid även om siffrorna ibland känns dystra.”

Ser du dig själv som en förebild? 

”Jag vill vara det för min dotter precis som mina föräldrar varit det för mig. Jag märker att det även finns andra som ser mig som en förebild. Ofta är det både kvinnor och män med invandrarbakgrund som skriver till mig att det betyder mycket för dem att se någon som mig i den positionen jag har.”

Hon fortsätter:
”Jag har fått höra att jag kommer få jobba dubbelt så hårt som många andra för att uppnå samma sak och jag tror att många med invandrarbakgrund kan känna igen sig i det, eller fått höra det i sin karriär. Det kan leda till att en person känner att det inte spelar någon roll vad de gör för de kommer ändå aldrig att få möjligheten eller kredd för sitt arbete. Ibland handlar det inte om vad eller hur något sägs eller görs utan snarare vem som säger eller gör det. Synlighet är viktigt, och förutom att jag personligen är hedrad och glad över utmärkelsen så hoppas jag att det ger andra hopp om ett mer rättvist och jämställt näringsliv.”

Indra Sharma citerar Poeten Rasha Tamim, som har skrivit ett stycke hon tycker beskriver känslan bra: ”Men för mig var det en styrka, att förbli en svart fågel, bland alla vita svanar, och lära andra, att leva med det främmande.”

Läs mer: De var nominerade till Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2020


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?