I år röstade Di Digitals läsare fram entreprenören Sofie Wahlström som Sveriges viktigaste grundare. En utmärkelse som hon mottog på eventet Female Founders i veckan.
”Det känns väldigt fint att få uppskattning efter att ha jobbat med Brightact på fritiden under två och ett halvt år för att skapa en tjänst som kan rädda liv vid våld i nära relation, inte bara i Sverige utan i världen. Jag blev överraskad av vinsten eftersom det var en hel del otroliga kvinnor på listan som jag både ser upp till och respekterar”, säger Sofie Wahlström, som har startat Brightact tillsammans med Elinor Samuelsson.
De utvecklar ett digitalt matchningsverktyg för stöd vid våld i nära relationer. Där kan våldsutsatta få kontakt med allt från hjälporganisationer, jourer, socialtjänsten och advokater till kommuner, länsstyrelser, regioner och arbetsgivare – alla som ger någon typ av stöd för personer som behöver ta sig ur en skadlig relation.
Idén fick Sofie Wahlström i sitt jobb i offentlig sektor med digitalisering och verksamhetsutveckling. De båda grundarna hittade varandra på ett hackathon 2020, och Elinor Samuelsson har tidigare arbetet med att designa och ta fram digitala lösningar för psykisk ohälsa.

”Efter att ha vunnit flertalet hackathons tillsammans med vårt team så kände vi att vi ville ge lösningen vidare. Men det fanns ingen som kunde ta emot en sån komplex digital lösning. Det var då vi insåg att vi var tvungna att skapa vårt bolag, där vi valt att återinvestera överskott till nya lösningar för att hjälpa ännu fler människor”, säger Sofie Wahlström.
”Syftet från början var inte att bygga bolag, syftet var alltid att rädda liv. Men det går inte att bygga och drifta digitala lösningar utan inkomster, så vi var tvungna att ha en hållbar och skalbar affärsmodell också”, säger hon.
Brightact tar fram data kring invånares stödbehov som kan hjälpa offentlig sektor att utveckla sina verksamheter. Organisationer kan också ta del av insikter från datan när de ska upphandla olika tjänster.
I verktyget kan olika aktörer skapa gratis profiler, utan att vara betalande kunder, som guidar våldsutsatta att hitta fram till rätt hjälp. Man kan också tipsa om organisationer som borde finnas med.
”Målet är att ha ett heltäckande stöd uppe till julen, när behovet är så stort.”
De hjälpsökande via Brightact kan handla om någon som är otrygg i sin relation, utsatt för våld eller en orolig närstående. Men Sofie Wahlström vill också lyfta fram att Brightact även ger stöd till de som utövar våld eller känner att de är i riskzonen för att göra det.
”Vi tror på att lösa problemet på alla fronter för att bryta våldscykeln, så det är det vi gör just nu genom att skapa det nationella och globala stödet för våld i nära relation”, säger hon.
Ser du dig själv som en förebild?
”På vissa sätt gör jag det, jag vill gärna visa att det går att använda tech för att skapa fantastiska lösningar som hjälper människor. Det är jag gärna en förebild för, så att det skapas fler lösningar som skapar en bättre värld och löser mänskliga problem med nya metoder. Sen är det väl kanske ovanligt med en tvåbarnsmamma med ett heltidsjobb som ändå väljer att lägga all sin fritid när barnen sover på att bygga tekniska lösningar, det är många som antagit att det inte ska gå. Men det gör det, speciellt i kombination med en jämställd relation.”
Läs också: Årets investerare: ”Jag jobbar för entreprenörer som är bortsedda”
Läs också: Terapitjänsten vann pitchtävlingen på Female Founders