1515
Annons

Åre-investerare i förvärvartagen: ”Superintressant läge i norr”

Det växer så det knakar i norra Sverige med stora investeringar. Samtidigt växer det Årebaserade saminvesteringsbolaget E14 Invest med nya placeringar. 

”Vi ser en typ av tillväxt med alla entreprenörer”, säger grundaren Elisabeth Thand Ringqvist som just tagit in ytterligare kapital från affärsängelnätverket.

Elisabeth Thand Ringqvist delägare och grundare av E14 Invest som förvärvar bolaget Football Analytics.
Elisabeth Thand Ringqvist delägare och grundare av E14 Invest som förvärvar bolaget Football Analytics.

Under sommaren och hösten har saminvesteringsbolaget E14 Invest samlat in 15 miljoner kronor för fler investeringar. Den första investeringen blir i Östersundsföretaget Football Analytics. 

”Det är ett företag som vi har följt länge, de har lyckats effektivisera förvärv av nya fotbollsspelare”, säger Elisabeth Thand Ringqvist, delägare och grundare av E14 Invest.

Football Analytics har tillverkat verktyget Playmaker som med sina algoritmer omvandlar data om fotbollsspelare till insikter och analyser. Playmaker kan användas till match- och spelaranalyser av mediebolag men tjänsten är huvudsakligen utvecklad för att hjälpa till fotbollsklubbar med att rekrytera nya spelare.

”Den stora affärssidan är att fotbollsklubbar som ska komplettera sitt lag kan basera sina förvärv på analytisk data, men det funkar även exempelvis för analys under tv matcher.”

Football Analytics har i nuläget ett tiotal fotbollsklubbar som kunder i Sverige och utomlands men även Fotbollskanalen på TV4. Tjänsten kan även appliceras på andra sporter även om huvudfokus är på fotboll.

E14 Invest grundades för fyra år sedan. Målet var att att bidra med startkapital till entreprenörer i norra Sverige och inspirera till investeringar.

”Jag hade tänkt på mitt håll och andra på sitt håll, vi insåg att det saknades startkapital här i norr. Vi talar då om summor från 2 till 10 miljoner kronor, det fanns få affärsänglar.”

Elisabeth Thand Ringqvist och 34 andra delägare bestämde sig då för att bilda ett saminvesteringsbolag för att på så vis dela på risken. 

”Vi är en blandning av Stockholmare med hjärtat uppe i norr, entreprenörer i Jämtland men även utflyttade jämtar som jag.”

Nu är de 38 delägare. Elisabeth Thand Ringqvist berättar att många från den första grupperingen är kvar även i den andra. 

”När vi gjorde det första saminvesteringsbolaget så visste vi inte vi att vi på kort tid skulle investera i 13 bolag. De som var med i början var modiga, för ingen hade gjort den här typen av investeringar innan, man binder in sitt kapital och får ut det kanske tio år senare. De har varit med och hjälpt till att skapa insikter lokalt.”

E14 Invest har sen dess investerat 70 procent av sina investeringar längs E14, från Sundsvall till Trondheim och har investerat resterande 30 procent utanför.

”Det norska universitetet, Norges tekniska högskola ligger ju i Trondheim, och det är ju en jättebra bas för att jobba över gränsen, det känns som vi har fler möjligheter när man tar bort landsgränserna.”

E14 Invest är inte de enda aktörerna uppåt norr, även bolaget Almi Invest går in med startkapital i regionen. Tillsammans har de kunnat finansiera många entreprenörer.

Bolaget var även med och utvecklade Peak Accelerator i Åre, med bland annat Peak Innovation, coworking-klustret House Be och Åre kommun. Peak Accelerator hjälper startups baserade i Åre med tillväxt och internationalisering.

Just nu sker det stora investeringar kring bolagen Northvolt i Skellefteå och H2 Green Steel.

Vad tänker du om möjligheterna för tillväxt uppåt norr?

”Just nu så är det ett superintressant läge för entreprenörskap i norr. Vi ser en typ av tillväxt med alla entreprenörer och en annan typ av tillväxt med det som sker i Skellefteå, Kiruna och Luleå med stora investeringar i energi. Vi tittar själva på energirelaterade bolag”, säger hon.

”Möjligheten till distansjobb har även lett till att fler vill komma närmare naturen och kostnadsläget är även attraktivt. Jag jobbar även med en fond i USA, och där ser man också en trend att flytta ut från städerna.”

Vad är planerna inför framtiden för E14 Invest?

”Vi har en pipeline med bolag som vi tittar på och utvärderar för förvärv. Vi vill hitta tre till fem bolag inom det närmaste halvåret och sedan kanske i framtiden ta in mer kapital från delägare, ifall intresset att fortsätta saminvestera finns.”

Elisabeth Thand Ringqvist är även ordförande till Storskogen och kandiderar även till riksdagen för Centerpartiet. 

Läs mer: Storskogens ordförande svarar på kritiken: ”Det förändrar inte så mycket”

Läs mer: Bygger norrländsk coworking-kedja: ”Det går bara uppåt”

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?