Hoppa till innehållet

Annons

Åre-investerare i förvärvartagen: ”Superintressant läge i norr”

Det växer så det knakar i norra Sverige med stora investeringar. Samtidigt växer det Årebaserade saminvesteringsbolaget E14 Invest med nya placeringar. 

”Vi ser en typ av tillväxt med alla entreprenörer”, säger grundaren Elisabeth Thand Ringqvist som just tagit in ytterligare kapital från affärsängelnätverket.

Elisabeth Thand Ringqvist delägare och grundare av E14 Invest som förvärvar bolaget Football Analytics.
Elisabeth Thand Ringqvist delägare och grundare av E14 Invest som förvärvar bolaget Football Analytics.

Under sommaren och hösten har saminvesteringsbolaget E14 Invest samlat in 15 miljoner kronor för fler investeringar. Den första investeringen blir i Östersundsföretaget Football Analytics. 

”Det är ett företag som vi har följt länge, de har lyckats effektivisera förvärv av nya fotbollsspelare”, säger Elisabeth Thand Ringqvist, delägare och grundare av E14 Invest.

Football Analytics har tillverkat verktyget Playmaker som med sina algoritmer omvandlar data om fotbollsspelare till insikter och analyser. Playmaker kan användas till match- och spelaranalyser av mediebolag men tjänsten är huvudsakligen utvecklad för att hjälpa till fotbollsklubbar med att rekrytera nya spelare.

”Den stora affärssidan är att fotbollsklubbar som ska komplettera sitt lag kan basera sina förvärv på analytisk data, men det funkar även exempelvis för analys under tv matcher.”

Football Analytics har i nuläget ett tiotal fotbollsklubbar som kunder i Sverige och utomlands men även Fotbollskanalen på TV4. Tjänsten kan även appliceras på andra sporter även om huvudfokus är på fotboll.

E14 Invest grundades för fyra år sedan. Målet var att att bidra med startkapital till entreprenörer i norra Sverige och inspirera till investeringar.

”Jag hade tänkt på mitt håll och andra på sitt håll, vi insåg att det saknades startkapital här i norr. Vi talar då om summor från 2 till 10 miljoner kronor, det fanns få affärsänglar.”

Elisabeth Thand Ringqvist och 34 andra delägare bestämde sig då för att bilda ett saminvesteringsbolag för att på så vis dela på risken. 

”Vi är en blandning av Stockholmare med hjärtat uppe i norr, entreprenörer i Jämtland men även utflyttade jämtar som jag.”

Nu är de 38 delägare. Elisabeth Thand Ringqvist berättar att många från den första grupperingen är kvar även i den andra. 

”När vi gjorde det första saminvesteringsbolaget så visste vi inte vi att vi på kort tid skulle investera i 13 bolag. De som var med i början var modiga, för ingen hade gjort den här typen av investeringar innan, man binder in sitt kapital och får ut det kanske tio år senare. De har varit med och hjälpt till att skapa insikter lokalt.”

E14 Invest har sen dess investerat 70 procent av sina investeringar längs E14, från Sundsvall till Trondheim och har investerat resterande 30 procent utanför.

”Det norska universitetet, Norges tekniska högskola ligger ju i Trondheim, och det är ju en jättebra bas för att jobba över gränsen, det känns som vi har fler möjligheter när man tar bort landsgränserna.”

E14 Invest är inte de enda aktörerna uppåt norr, även bolaget Almi Invest går in med startkapital i regionen. Tillsammans har de kunnat finansiera många entreprenörer.

Bolaget var även med och utvecklade Peak Accelerator i Åre, med bland annat Peak Innovation, coworking-klustret House Be och Åre kommun. Peak Accelerator hjälper startups baserade i Åre med tillväxt och internationalisering.

Just nu sker det stora investeringar kring bolagen Northvolt i Skellefteå och H2 Green Steel.

Vad tänker du om möjligheterna för tillväxt uppåt norr?

”Just nu så är det ett superintressant läge för entreprenörskap i norr. Vi ser en typ av tillväxt med alla entreprenörer och en annan typ av tillväxt med det som sker i Skellefteå, Kiruna och Luleå med stora investeringar i energi. Vi tittar själva på energirelaterade bolag”, säger hon.

”Möjligheten till distansjobb har även lett till att fler vill komma närmare naturen och kostnadsläget är även attraktivt. Jag jobbar även med en fond i USA, och där ser man också en trend att flytta ut från städerna.”

Vad är planerna inför framtiden för E14 Invest?

”Vi har en pipeline med bolag som vi tittar på och utvärderar för förvärv. Vi vill hitta tre till fem bolag inom det närmaste halvåret och sedan kanske i framtiden ta in mer kapital från delägare, ifall intresset att fortsätta saminvestera finns.”

Elisabeth Thand Ringqvist är även ordförande till Storskogen och kandiderar även till riksdagen för Centerpartiet. 

Läs mer: Storskogens ordförande svarar på kritiken: ”Det förändrar inte så mycket”

Läs mer: Bygger norrländsk coworking-kedja: ”Det går bara uppåt”

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Web DDoS Tsunami-attacker: Ett växande hot i den digitala världen

Hans Grapenmyr, säljchef Norden på Radware
Hans Grapenmyr, säljchef Norden på Radware

Web DDoS Tsunami-attacker kallas för den nya generationens cyberhot. De är svåra att bekämpa – men med de senaste avancerade säkerhetslösningarna kan organisationer skydda sig.

– För att effektivt kunna försvara sig mot dessa svårfångade, nya tsunami-attacker måste man kunna skilja mellan legitim och skadlig webbtrafik i realtid och skapa nya signaturer i farten. Detta är något som traditionella begränsningsverktyg baserade på redan existerande signaturer eller hastighetsbaserade detektioner helt enkelt inte varit byggda för att göra, säger Hans Grapenmyr, säljchef Norden på Radware.

Det är ingen överraskning att cyberattacker blir allt vanligare och mer avancerade. Enligt Radwares Threat Analysis Report First Half 2023 ökade antalet transaktioner med skadliga webbapplikationer med 500 procent jämfört med första halvåret 2022. Web DDoS Tsunami-attacker är en betydande del av detta växande hot. 

– Det som gör denna nya typ av attack unik är dess farliga kombination av volym, varaktighet och komplexitet, säger Grapenmyr. 

Han förklarar att de destruktiva, lager 7 (L7), HTTPS Flood-attackerna rullar ut i flera vågor, varar från sekunder till dagar och når enorma volymer. Syftet är att överbelasta och slå ut webbplatser och onlinetjänster samt att trötta ut en organisations säkerhetsteam. 

Eftersom de ser ut som legitim webbtrafik är de extremt svåra att upptäcka och kringgår traditionella lösningar för DDoS-skydd och brandväggar för webbapplikationer (WAF). För att undgå upptäckt använder de flera olika tekniker, exempelvis slumpmässiga HTTP-headers, cookies och förfalskning av IP-adresser.

Kringgår traditionella lösningar 

– Företagen blir tagna på sängen, varnar Grapenmyr. Utan ett beteendebaserat tillvägagångssätt och automatiserade realtidssignaturer blir standardskydden helt enkelt överväldigade och utmanövrerade, och företagen lämnas exponerade.

Standardlösningar för WAF och nätverksbaserat DDoS-skydd är ineffektiva när det gäller att upptäcka och mildra DDoS-tsunamis på webben utan att påverka den legitima trafiken. Grapenmyr förklarar att det för att upptäcka dessa attacker krävs dekryptering och djupgående inspektion av L7-trafikhuvudena, vilket nätverksbaserade DDoS-skyddslösningar inte kan göra. Samtidigt är lokala eller molnbaserade WAF-lösningar som förlitar sig på signaturbaserade skydd dåligt rustade för att hantera den slumpmässiga karaktären och omfattningen hos dessa sofistikerade attacker.

Skydd som förändrar spelplanen

Grapenmyr konstaterar att det krävs avancerade skyddslösningar för att effektivt bekämpa DDoS-tsunami-attacker på webben. Radware har utvecklat en imponerande skyddslösning som på ett unikt sätt kombinerar beteendebaserade, automatiserade algoritmer med den storskaliga infrastruktur som krävs för att försvara organisationer mot attacker med hög request-per-second (RPS). 

– Radwares avgörande skillnad är att vår lösning är unikt utformad för att skilja mellan legitima och skadliga trafikströmmar, och sedan kirurgiskt blockera den dåliga trafiken utan att störa verksamheten, förklarar Grapenmyr. Den supersmarta tekniken analyserar automatiskt olika hot och deras varianter, och anpassar sig ständigt till attackmönster och randomiseringsmetoder. Vårt jobb är att rusta organisationer så att de kan försvara sig mot tsunami-attacker och samtidigt hålla sin online-verksamhet säker och tillgänglig.

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera