1515
Annons

Arcane Crypto i ännu en affär – köper upp resten av kryptobörs

First North-noterade Arcane Crypto gör ännu ett förvärv inom kort tid. Nu köper kryptobolaget upp de återstående aktierna i Ijort Invest som driver den svenska kryptobörsen Trijo.

Torbjörn Bull Jenssen, vd på Arcane Crypto.
Torbjörn Bull Jenssen, vd på Arcane Crypto.

I fredags meddelade bolaget att de ökar sitt ägande i krypto-tradingplattformen LN Markets, som arbetar med ett lager av bitcointransaktioner som kan ske nästan gratis och blixtsnabbt.

Läs mer: Kryptobolaget satsar på ny bitcointeknik  

Nu meddelar Arcane Crypto att bolaget tar över ägandet i Trijo. Enligt bolaget ligger köpeskillingen på cirka 33 miljoner kronor. Transaktionen värderar hela Trijo till 50 miljoner kronor. Arcane Crypto finansierar köpet med egna aktier. Innan affären hade Arcane Crypto ett ägande på 34 procent i Trijo.

”Vi äger och driver redan den norska kryptobörsen Kaupang Krypto, och genom att förvärva Trijo stärker vi vårt nordiska fotavtryck medan vi förbereder oss för vår europeiska expansion”, säger Torbjørn Bull Jenssen, vd för Arcane Crypto.

Trijos handelsvolym uppgick till 4,4 miljoner euro under första kvartalet, motsvarande 44,5 miljoner kronor, jämfört med 1,1 miljoner euro samma period i fjol. Antalet nya kunder som tillkom var 4 600 under perioden, upp från 1 100 under första kvartalet 2020.

Arcane Cryptos aktie har stigit med 500 procent senaste året, men har under tisdagen backat med nästan 2,8 procent. Börsvärdet uppgår till 2,1 miljarder kronor.

Läs mer: Kryptoexperten om branschens önskemål: ”Så bör man reglera bitcoin”

Hästar och tech ska locka tusentals arbetare till lilla Boden

Jätteprojektet med det gröna stålverket H2 Green Steel kräver också tusentals människor på plats i Boden. Vd:n Henrik Henriksson vill rekrytera brett och lockar med en högteknologisk arbetsplats – men även hästar.

Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.
Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.Foto:Jack Mikrut

Närhet till Sveriges största vattenkraftverk, järnväg som kopplas till Luleå hamn och en förhoppning om järnmalm från närområdet har placerat H2 Green Steel, H2, i Boden. Det gröna stålbolaget har dock flera knäckfrågor att lösa, som finansieringen där vd:n Henrik Henriksson nyligen berättade för Di att lån ska vara på ingång. H2 behöver också få till flera tillstånd efter att häromveckan fått grönt ljus för att starta bygget av fabriken.

Men en annan viktig resurs som måste till är människor. Boden är en relativt ung stad med hundra år på nacken, känt som en knytpunkt för järnvägen och tidigare bas för Övre Norrlands försvar. I tätorten i Boden bor idag omkring 16.000 personer, att jämföra med 24.000 i Piteå och drygt 49.000 i Luleå.

”Vi börjar med 2,5 halv ton produktion 2025 och omkring 2028–2029 går vi upp till 5 miljoner ton. I första steget behöver vi 1.500–1.600 personer och i nästa strax över 2.000”, säger Henrik Henriksson och påpekar att det krävs färre människor än i ett traditionellt stålkraftverk.

Även när själva fabriken byggs behövs där omkring 3.500–4.000 personer på plats enligt bolaget. Med den ökade befolkningsmängden växer också antalet arbetstillfällen i orten.

”Det har inte byggts ett nytt stålkraftverk i Europa sedan 1970-talet. Och det kommer inte se ut som ett klassiskt stålverk utan det är digitaliserat och automatiserat.”

Vd:n siktar också in sig på en bredare rekryteringsbas där hälften av personalen ska bestå av kvinnor respektive män. Han menar också att det finns över hundra tusen invånare i kranskommunerna.

”Vi måste även jobba med nyanlända svenskar tillsammans med kommunen för att integrera dem i samhället och snabbt få in dem i arbete. Det är viktigt att få igång ett tidigt samarbete med skolan som gymnasieingenjörer som är perfekt för rollen som operatör.”

Det ska också till ett infrastrukturprojekt tillsammans med kommunen för att bygga nya bostäder. 

”Det har vi lärt oss från Northvolt och det måste finnas möjligheter för familjer att flytta dit.”

Ett annat lockbete han lyfter fram är hästsporten där Boden är känd för sin travbana och är ”norra Sveriges hästtätaste ort” enligt kommunen.

”Det är en av Sveriges populäraste sporter. Boden har ett av Sveriges starkaste hästcentrum och där man har gjort stadsplanering för att kunna ha hästgårdar nära staden”, säger Henrik Henriksson. 

Läs mer: H2 Green Steel närmar sig lån och gröna krediter

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera