1515

Är vi nära en techpokalyps?

Rekordåret 2015 slutade i en rakt nedåtgående kurva. Det nya året har börjat med halverade värderingar och brant sluttande riskkapitalinvesteringar. Men hur illa är det egentligen?

(Di Digital/Silicon Valley)”God jul! Techpokalypsen är slutligen här.”

Så skrev Silicon Valley-journalisten Sarah Lacy i en artikel på Pando Daily i december.

Det har länge snackats om en techbubbla. 2015 var ett rekordår för riskkapitalinvesteringar i USA. Antal så kallade enhörningar, bolag som är värderade till över en miljard dollar, är över 150 stycken

Men under fjärde kvartalet i fjol stupade kurvan rakt nedåt. Antal finansieringsrundor minskade med 12,5 procent, jämfört med perioden innan. Investeringssummorna minskade med 30 procent, enligt siffror från CB Insights.

Läs även: Investeringarna i startups faller kraftigt

Bolag som Dropbox och Snapchat har skrivits ned i värde av fondjätten Fidelity. Betalföretaget Square börsnoterades till en lägre värdering än vid den senaste kapitalrundan och aktien har fortsatt nedåt. År 2015 noterades 28 stycken techbolag i USA, jämfört med 62 året innan, enligt en sammanställning från Dealogic. Det är den lägsta siffran sedan 2009.

I januari har bolag som Foursquare och Jawbone tagit in finansiering på halverade värderingar. Flera techbolag har sparkat personal.

Uttryck som en "korrigering på marknaden", luft som pyser ur en ballong och en "mer hälsosam marknad" används flitigt av techtyckarna. Riskkapitalisternas retorik har samtidigt gått från att främst fokusera på tillväxt till att nu uppmana portföljbolagen att tjäna pengar och vara aktsamma med att bränna kapital.

”Man får skilja på stadier i bolag, hur det ser ut när det är bubbligt eller inte. Det man kan konstatera är att den publika marknaden inte är så övervärderad. Det visar sig tydligt när bolag som Square vid börsintroduktionen fick sänka sin värdering utifrån hur marknaden ser ut”, säger Johan Brenner, partner på Creandum och stationerad i Silicon Valley, till Di Digital.

Johan Brenner är partner på riskkapitalbolaget Creandum och bor i Kalifornien. Foto: Creandum

”Bubbligheten” finns främst i kapitalrundor i senare faser, säger han. Där har det funnits mycket kapital, särskilt i USA.

”Kapital ska sättas in, folk blir medryckta och tittar inte på fundamentala fakta. ”Burn raten” blir lätt för hög, miljontals dollar bränns och som investerare blir man förblindad”, säger Johan Brenner.

Anne Lidgard, Vinnova

Anne Lidgard är Silicon Valley-chef för den svenska innovationsmyndigheten Vinnova. Foto: Miriam Olsson Jeffery.

Di Digital pratar även med Anne Lidgard, Silicon Valley-chef för svenska innovationsmyndigheten Vinnova och stationerad i dalen.

“Många investerare har ju sökt sig till andra marknader där värderingarna är betydligt lägre, som i Europa till exempel”, säger hon.

Det blir svårare att få in tillväxtkapital, men i tidiga finansieringsskeden kommer nedgången inte att märkas.

Johan Brenner på Creandum menar, liksom flera andra, att korrigeringen av värderingar som sker just nu kommer att leda till sundare investeringar. Att bolagen kommer att behöva visa upp bra nyckeltal för att bära sina värderingar. 

”Vi som investerar i tidiga skeden måste vara ännu mer fokuserade på att våra bolag kan leverera return on investment", säger Johan Brenner. 

"Vad som kommer att hända är att det blir svårare att få in tillväxtkapital, men i tidiga finansieringsskeden kommer nedgången inte att märkas”, fortsätter han.

Läs även: Kommentar – nya miljardfonder kan bromsa raset

Dock visar nya siffror från ängelinvesterarnätverket Angellist att även värderingar av bolag i tidiga skeden gick ner under fjärde kvartalet i fjol. Medelvärdet för en startup låg på 4,2 miljoner dollar under perioden i nätverket, det lägsta sedan fem år tillbaka. Jämfört med 4,9 miljoner under två kvartal på året, vilket var det högsta värdet uppmätt på fem år.

Riskkapitalmarknaden är trögrörlig, menar Johan Brenner. Det tar tid att justera flödet och pengarna försvinner inte då de är bundna i fonder. Dock kommer vi att få se betydligt fler halveringar av värderingar i senare skeden, tror han.

Men någon tech-apokalyps vill han inte kalla det. Dit är det en bra bit kvar.

”Det skulle betyda att det inte finns några pengar och startups, men det kommer inte att hända”, säger han.


Lyssna på veckans avsnitt av Digitalpodden Silicon Valley: "Är techpokalypsen här?":

http://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpoddensiliconvalley-artechpocalypsenhar-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i Itunes.


Vad tyckte du om veckans avsnitt? Ge oss gärna feedback! Vi finns på TwitterFacebookoch givetvis även på mejl.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?