1515
Annons

Är vi nära en techpokalyps?

Rekordåret 2015 slutade i en rakt nedåtgående kurva. Det nya året har börjat med halverade värderingar och brant sluttande riskkapitalinvesteringar. Men hur illa är det egentligen?

(Di Digital/Silicon Valley)”God jul! Techpokalypsen är slutligen här.”

Så skrev Silicon Valley-journalisten Sarah Lacy i en artikel på Pando Daily i december.

Det har länge snackats om en techbubbla. 2015 var ett rekordår för riskkapitalinvesteringar i USA. Antal så kallade enhörningar, bolag som är värderade till över en miljard dollar, är över 150 stycken

Men under fjärde kvartalet i fjol stupade kurvan rakt nedåt. Antal finansieringsrundor minskade med 12,5 procent, jämfört med perioden innan. Investeringssummorna minskade med 30 procent, enligt siffror från CB Insights.

Läs även: Investeringarna i startups faller kraftigt

Bolag som Dropbox och Snapchat har skrivits ned i värde av fondjätten Fidelity. Betalföretaget Square börsnoterades till en lägre värdering än vid den senaste kapitalrundan och aktien har fortsatt nedåt. År 2015 noterades 28 stycken techbolag i USA, jämfört med 62 året innan, enligt en sammanställning från Dealogic. Det är den lägsta siffran sedan 2009.

I januari har bolag som Foursquare och Jawbone tagit in finansiering på halverade värderingar. Flera techbolag har sparkat personal.

Uttryck som en "korrigering på marknaden", luft som pyser ur en ballong och en "mer hälsosam marknad" används flitigt av techtyckarna. Riskkapitalisternas retorik har samtidigt gått från att främst fokusera på tillväxt till att nu uppmana portföljbolagen att tjäna pengar och vara aktsamma med att bränna kapital.

”Man får skilja på stadier i bolag, hur det ser ut när det är bubbligt eller inte. Det man kan konstatera är att den publika marknaden inte är så övervärderad. Det visar sig tydligt när bolag som Square vid börsintroduktionen fick sänka sin värdering utifrån hur marknaden ser ut”, säger Johan Brenner, partner på Creandum och stationerad i Silicon Valley, till Di Digital.

Johan Brenner är partner på riskkapitalbolaget Creandum och bor i Kalifornien. Foto: Creandum

”Bubbligheten” finns främst i kapitalrundor i senare faser, säger han. Där har det funnits mycket kapital, särskilt i USA.

”Kapital ska sättas in, folk blir medryckta och tittar inte på fundamentala fakta. ”Burn raten” blir lätt för hög, miljontals dollar bränns och som investerare blir man förblindad”, säger Johan Brenner.

Anne Lidgard, Vinnova

Anne Lidgard är Silicon Valley-chef för den svenska innovationsmyndigheten Vinnova. Foto: Miriam Olsson Jeffery.

Di Digital pratar även med Anne Lidgard, Silicon Valley-chef för svenska innovationsmyndigheten Vinnova och stationerad i dalen.

“Många investerare har ju sökt sig till andra marknader där värderingarna är betydligt lägre, som i Europa till exempel”, säger hon.

Det blir svårare att få in tillväxtkapital, men i tidiga finansieringsskeden kommer nedgången inte att märkas.

Johan Brenner på Creandum menar, liksom flera andra, att korrigeringen av värderingar som sker just nu kommer att leda till sundare investeringar. Att bolagen kommer att behöva visa upp bra nyckeltal för att bära sina värderingar. 

”Vi som investerar i tidiga skeden måste vara ännu mer fokuserade på att våra bolag kan leverera return on investment", säger Johan Brenner. 

"Vad som kommer att hända är att det blir svårare att få in tillväxtkapital, men i tidiga finansieringsskeden kommer nedgången inte att märkas”, fortsätter han.

Läs även: Kommentar – nya miljardfonder kan bromsa raset

Dock visar nya siffror från ängelinvesterarnätverket Angellist att även värderingar av bolag i tidiga skeden gick ner under fjärde kvartalet i fjol. Medelvärdet för en startup låg på 4,2 miljoner dollar under perioden i nätverket, det lägsta sedan fem år tillbaka. Jämfört med 4,9 miljoner under två kvartal på året, vilket var det högsta värdet uppmätt på fem år.

Riskkapitalmarknaden är trögrörlig, menar Johan Brenner. Det tar tid att justera flödet och pengarna försvinner inte då de är bundna i fonder. Dock kommer vi att få se betydligt fler halveringar av värderingar i senare skeden, tror han.

Men någon tech-apokalyps vill han inte kalla det. Dit är det en bra bit kvar.

”Det skulle betyda att det inte finns några pengar och startups, men det kommer inte att hända”, säger han.


Lyssna på veckans avsnitt av Digitalpodden Silicon Valley: "Är techpokalypsen här?":

http://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpoddensiliconvalley-artechpocalypsenhar-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i Itunes.


Vad tyckte du om veckans avsnitt? Ge oss gärna feedback! Vi finns på TwitterFacebookoch givetvis även på mejl.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?