1515

Apples prylfest: Så blir nya Ipad, datorerna och Iphone

Apple höll sitt första produktevent för året under tisdagskvällen, svensk tid. Bland de förväntade nyheterna; Nya Ipads. Bland överraskningarna; en lång rad produkter inklusive nya datorer, en uppgraderad Apple tv, en ny Iphone och smarta nyckelringar.

Tim Cook presenterade en lång rad nyheter från Apples strömmade event under tisdagskvällen. Bland annat en ny lila Iphone 12.
Tim Cook presenterade en lång rad nyheter från Apples strömmade event under tisdagskvällen. Bland annat en ny lila Iphone 12.

Det blev en prylfest av Apples AAPL 0% Dagens utveckling första lanseringsevent för året – och en och annan uppdatering även i mjukvaran.

Efter att i flera år halvt negligerat ljudformatet podcasts, som Apple en gång uppfann, tänker företaget nu ta upp striden med Spotify och de andra.

En ny poddapp med nya möjligheter till betalpoddar var en av nyheterna under Tim Cooks öppningsframträdande.

Men det var de nya prylarna som stal showen.

En lättare färguppdatering till Iphone 12 – en lila modell – följdes av en betydligt större uppgradering av företagets populära stationära datorer, Imac, som nu kommer i sju olika färger.

Apples nya Imac kommer i sju färger, bland annat gul.
Apples nya Imac kommer i sju färger, bland annat gul.

Till skillnad från tidigare har de nya produkterna utrustats med Apples egna chip ”M1”, som sedan tidigare ersatt Intels motsvarighet i bland annat Macbook air och Macbook pro.

Det, menar Apple, har gjort det möjligt att designa en helt ny produkt, tunnare än tidigare, med betydligt bättre skärm, kamera och ljud än tidigare.

Skärmarna är på 24 tum och enligt företaget presterar datorerna 85 gånger snabbare än sin föregångare.

Ipad pro i 12,9 tum har en ny display, 5g och Apples eget M1-chip. Designmässigt var den dock lik sin föregångare.
Ipad pro i 12,9 tum har en ny display, 5g och Apples eget M1-chip. Designmässigt var den dock lik sin föregångare.

Utöver det presenterade Apple två nya modeller av Ipad pro, där den större – 12,9 tum – utrustats med skärmtekniken kallad XDR för starkare färger och bättre kontrast. Den har även utrustats med 5g och upp till 2 terabytes lagring.

Även Ipad pro kommer nu med techjättens eget M1-chip, vilket Apple beskrev som en enorm förändring för prestandan.

En lång rad utvecklare passade också på att hylla produkten i Apples egen sändning. Däribland Adobe som levererar sina tunga appar Photoshop och Lightroom till Ipad.

Enligt Apple levererar den nya Ipad-modellen hela 1.500 gånger så snabb grafik som bolagets allra första Ipad från 2010.

Den största modellen kommer att kosta från 12.995 kronor i Sverige.

Även Apple tv – Apples produkt för streamingtjänster – kommer i en ny 4K-modell. Nu med en bättre processor vilket möjliggör upp till 60 bilder per sekund i upplösningen 4K och ljus- och kontrastfunktionen HDR.

Tillsammans med kameran i Iphone 12 kommer användaren också att kunna kalibrera den nya Apple tv-enheten för att leverera maximalt för vilken tv användaren än har.

Den så kallade Airtag är en bricka som går att fästa i nyckelringar, eller bara gömma i en ficka på ryggsäcken för att aldrig behöva leta efter den igen.
Den så kallade Airtag är en bricka som går att fästa i nyckelringar, eller bara gömma i en ficka på ryggsäcken för att aldrig behöva leta efter den igen.

Bara månader efter att Samsung presenterat sin så kallade ”Galaxy smart tag” kommer nu också Apple med en egen bricka för lokalisering av prylar. 

Företagets app ”Find my” används i dag för att hitta borttappade telefoner och datorer, men har sedan en tid också kunnat kopplas samman med enheter som går att fästa i nyckelringar eller på andra föremål, dock bara från tredjepartstillverkare.

Apples egen motsvarande produkt presenterades under tisdagen under namnet Airtag, och kommer i Sverige att kosta 350 kronor.

Telefoner med U1-chip – till exempel Iphone 12 – kan också lokalisera brickan på ett nästan radarlikt vis, och på telefonskärmen visa användaren den exakta platsen i hemmet där prylen ligger gömd.

 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?